Reklama

Reklama

Na stupních vítězů

  • Německo Herbstgold (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Citlivé, formálně vytříbené a místy úsměvné portréty představují pět atletů, kteří se ve skromných podmínkách připravují na 18. mezinárodní seniorské mistrovství světa ve finském Lahti. Tvůrci snímku nám výmluvně ukazují, kolik zdravého ducha, svěží mysli a obdivuhodné kondice je možné uchovat ve starém těle; ať jde o stoletého Vídeňana Alfreda Proksche, který ve volném čase maluje ženské akty, 94letou italskou diskařku Gabre Gabric-Calvesi, 93letého sveřepého sprintera ze Stockholmu Herberta Liedtkeho či 82letého skokana do výšky Jiřího Soukupa z Hradce Králové. Příprava na mistrovství i samotné závody, při nichž nechybí nervozita ani pravá sportovní rivalita, pro ně představují především závod s časem. Snímek nahlíží i do soukromí seniorských atletů, pro něž není největší výzvou pokoření světového rekordu, ale jejich věk. Přesto doufají, že příští rok bude jejich výkon ještě o stupínek lepší. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (24)

Alister

všechny recenze uživatele

Na stupních vítězů je dokument, který skvěle ukazuje na zkutečnost, že "čekárna smrt" existuje jen v našich hlavách a že se do ní lidé ubírají z rezignace na život příliš brzy zatímco mohou nadále sklízet plody života, zdolávat překážky a bojovat stále vidouc své sny. Podzim života jakoby existoval jen když si ho připouštíme. Zajisté velmi potřebný film, naplněný sluncem stáří jakožto krásnou etapou života, hrdě hlásá, že lze nad časem zvítězit. ()

L-V 

všechny recenze uživatele

Už před zahájením festivalu Jeden svět 2011 jsem si takříkajíc "naslepo" :) koupil vstupenku na nejoblíbenější snímek brněnských diváků. Nakonec to vyhrál právě tento dokument a já myslím, že právem... Není ani tak o sportu samém jako spíš o způsobu života seniorských atletů a o jejich jiném stylu uvažování než najdete u většiny jejich vrstevníků - touha nepoddávat se nástrahám stárnutí a naopak proti nim aktivně bojovat. Zkrátka platí staré okřídlené úsloví o tom, že člověku je tolik, na kolik se cítí a ne tolik, kolik ukazuje datum narození v občance. Spousta velmi vtipných momentů a hlášek, které jsou jednoznačně odrazem pozitivního přístupu k životu samotných aktérů, je v kontrastu s jejich zdravotními komplikacemi, které ale dokáží překonávat právě díky svému nezměrnému odhodlání a zápalu pro věc... ()

Reklama

janabel 

všechny recenze uživatele

Dokument není ani tak moc o sportu, jako spíše o životní filozofii seniorů. O jejich pozitivním pohledu na svět, na stáří, o jejich přístupu k životu. Navíc je v něm spousta skvělých hlášek. Klobouk dolů před nimi. Je inspirací pro všechny, kteří si myslí, že v důchodu už život končí. Ani náhodou! Jak už ve filmu bylo zmíněno, toto seniorské mistrovství by si zasloužilo opravdu větší propagaci. Vždyť není nic optimistějšího, než pohled na stoletého pána, který si běží pro vítězství. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

Projekce Vinohradský film/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Kamera 8/10/// PLUS: téma, způsob natočení, mikropříběhy a osudy postav MÍNUS: hádám že to u nás bylo v kinech jen v rámci festivalu, což je škoda /// Shrnutí: Tentokrát bylo na promítání rekordně málo diváků (6 vs. Masaryk 52), což je celkem škoda, protože tento dokument je klenot mezi dokumenty. Člověk (divák) si uvědomí, že věk je jenom číslo a taky si najednou nepřipadá tak starý :-) a nebo si uvědomí, jaký má problém, když se mu na rozdíl od aktérů ani nedaří ráno vstát. Rozhodně doporučuji, je to citliví film, vnímavý, občas neplánovaně vtipný. Pro mě zatím nejlepší z promítaných filmů./// Celkem 86%/// ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Z tohoto snímku čiší optimismus a taková chuť do života, sportovní kondice, kterou by mohl leckterý 70-letý závidět. Jakoby tito atleti přišli na lék proti stárnutí, ale spíš je to o tom, že mají obrovskou chuť bojovat, nezdolný optimismus, vůli a vytrvalost podávat ještě v tomto věku sportovní výkony. Hodně mě pobavily připomínky ženy 82-letého Jiřího Soukupa, to jsou přímo "hlášky" ze života. Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama