Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pátrání po unesené dívce se stává životní posedlostí... Americký western Stopaři (1956) je u nás méně známým dílem, a přece se jedná o jeden z nejlepších snímků tohoto divácky velmi oblíbeného žánru. Příběh Ethana Edwardse (jedna z nejlepších rolí Johna Waynea), který stráví několik let neúnavným pátráním po malé neteři unesené Komanči, nebyl v době svého vzniku plně doceněn (nemá např. jedinou nominaci na Oscara!!) a zaslouženého uznání se dočkal až s časovým odstupem. V sedmdesátých letech se jeho motivy objevily v tak různorodých snímcích, jako např. Lucasovy Hvězdné války či Scorseseho Taxikář. Hlavní hrdina je v podstatě zatvrzelým rasistou, který nechce svoji příbuznou zachránit, ale zabít za to, že se stala indiánskou squaw. Jeho nenávist k indiánům je silnější než pud sebezáchovy a projevuje se např. nesmyslným vybíjením bizonů, kteří jsou hlavní obživou indiánských kmenů. Snímek natočil klasik světové kinematografie John Ford (1894–1973), jediný tvůrce, který má na svém kontě čtyři Oscary za režii (Denunciant, Hrozny hněvu, Bylo jednou zelené údolí, Tichý muž). I když žádnou ze zlatých sošek nedostal za některý ze svých westernů, je považován právě v tomto žánru za nepřekonatelného mistra. Většina jeho westernů vznikla v krásných exteriérech Údolí monumentů (Monument Valley) na pomezí států Utah, Arizona a Nevada a Stopaři nejsou v tomto ohledu výjimkou. Působivou majestátnost krajiny doplňuje příběh s až antickým tragickým podtónem. Zatrpklý vyděděnec Ethan nemá žádnou rodinu a jak sám v úvodu filmu přijíždí na ranč svého bratra, tak na jeho konci zase odjíždí do neznáma jako poutník odsouzený k věčnému bloudění. V hereckém obsazení filmu ještě zaujme tehdy nastupující hvězda nové generace Jeffrey Hunter v úloze mladého Martina, který Ethana při jeho pátrání doprovází, a stálý představitel Fordových snímků Ward Bond jako reverend Clayton. Postavu unesené Debbie vytvořily sestry Lana a Natalie Woodovy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

classic 

všechny recenze uživatele

„Pátrači” budú v prvom rade pátrať po unesených sestrách, teda Debbie a Lucy Edwardsové, ktoré jednak nielenže náhle odvliekli Komančovia, s náčelníkom Scarom / Cicatrizom ("Jazvou"), ktorý v podstate šéfoval celej akcii únosu, ale takmer vzápätí hneď na to, im taktiež vyvraždili i ostávajúcu rodinu, čo už totižto ich strýka, veterána občianskej vojny, absolútne nenecháva chladným ! Pohár trpezlivosti, v Texase, roku 1868, už asi načisto pretiekol, a potrvá ďalších, ešte aspoň päť rokov, pokým ich azda obidve, a či napokon iba jednu vystopujú... ? Za toto uplynuté obdobie je viac, než pravdepodobné, že sa už zrejme pekne „asimilovala(i) na squaw(s),” čo asi takým skúseným mazákom Ethanom Edwardsom poriadne zamáva ? Na začiatok síce vyrazí trochu početnejšia skupina stopárov, a to v popredí s reverendom (kapitánom), naprosto svojským človekom - Samuelom Johnstonom Claytonom a s niekoľkými jeho dôvernými mužmi tiež, no onedlho hrozí rozpad tohto spoločenstva, keďže sa potom odhodlajú pokračovať v ceste iba dvaja z nich, to jest spomínaný Edwards, a to konkrétne za asistencie „mladého ucha” Martina "Martyho" Pawleyho, ktorého ináč doma čaká i (ne)trpezlivá frajerka Laurie Jorgensen. / Na úvod druhej časti recenzie, uvediem zopár postrehov, ktoré ma zaujali. Najmä to, ako si legendárny, westernový snímok, viedol v prestížnom rebríčku - 100 najlepších filmov, podľa amerického filmového inštitútu. Napríklad v roku 1998, sa nachádzal až na 96. mieste zo sto, pričom behom necelých desiatich rokov, to jest v roku 2007, sa vyšvihol o neuveriteľných 84 priečok, teda skončil na slušnom 12. mieste ! Klobúk dole ! To sa ináč máloktorému snímku podarí ísť takto sviežo až nahor. A to, že je na 1. mieste, čo sa týka (úplne) všetkých westernov, o tom sa už asi netreba vôbec zmieňovať, všakže ? Ďalej, totálna nula oscarových nominácii, vlastne vypovedá o tom, že akademici v Akadémii, buď načisto zaspali pri projekciách, alebo museli byť skrátka slepí, ako takí patróni, keď si vonkoncom nevšímali precíznu a hĺbkovú kompozíciu obrazu Wintona C. Hocha, či iné, technické parametre (strih, výprava). To je absurdný vrchol drzosti ! Možno si vystačí aj bez všelijakých ocenení od výmyslu sveta, pretože až čas ukáže, kto mal nakoniec pravdu ? ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Výborný čistokrevný western, který kombinuje osvědčené motivy ze zlaté žánrové éry před nástupem Sergia Leoneho s nadčasovým příběhem o neoblomné touze po pomstě a uchování rodinné cti. Ford režíruje své vrcholné dílo s pedantskou přesností a na celé obrovské vyprávěcí ploše, od nostalgického Monument Valley po nehostinné zasněžené pláně, od humoru a řady ztřeštěných charakterů až po chladnokrevnou zarputilost Wayneova Edwardse, se mu daří servírovat až nečekaně komplexní, stylově nasnímaný a emocionálně pestrý westernový zážitek. Našlo by se samozřejmě pár nedostatků, dialogy již působí hodně omšele a vyvrcholení naprosto postrádá Leoneho nezaměnitelný atmosférický náboj, ale jako klasika jednoho specifického filmového odvětví, kde (bílá) spravedlnost vítězí a (rudé) zlo padne pod sprškou bleskových koltů, fungují Stopaři i dnes velice poctivě. A kdo navíc pochybuje o hereckých kvalitách legendárního Johna Waynea, tak právě tenhle film ho zcela vyvede z omylu... 80% ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Celkem nestandardní western - nikoli zápletkou, ale zpracováním, resp. scénářem. Ze začátku pěkné drama, střed filmu se promění místy skoro až v grotesku, aby ke konci vygradoval opětně v dramatickém rozuzlení. A postava Ethana Edwardse je více než rozporuplná - natožpak v dnešní době - což samozřejmě filmu na atraktivnosti jen přidává... Jinak ten zdroj inspirace pro některé prvky Star Wars je tu celkem znát na první pohled. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslavnějších westernů, který se dočkal většího uznání u kritiků, než u diváků, ale nutno dodat, že vinu na tom částečně nese zub času a taky fakt, že western dneska nepatří mezi nejpopulárnější filmové žánry. Snímek bez obalu líčí propastné rozdíly mezi dvěma naprosto odlišnými kulturami, přičemž banda Komančů jsou sice ti zlí, ale ani John Wayne jako hlavní bělošský hrdina nemá čisté ruce a jeho rasismus a xenofobie dorůstají kolosálních rozměrů. Kromě propracovaného příběhu, kvalitní režie a velmi dobré kamery, se mi líbily postavy ve filmu - chladnokrevný válečný náčelník Scar, bláznivý Mose Harper, a konečně Ethan Edwards, neboli tvrďák John Wayne. Zatím jednoznačně nejlepší role, v jaké jsem ho viděl. Asi nejslabší složkou filmu byla pro mě hudba, ta byla spolu s několika „přihlouplými“ dialogy asi tím jediným, co bych na filmu chtěl změnit, protože jinak je to špičkové dílo ve svém žánru. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Těžko kdy vznikl lepší americký western, a nejedná-li se o nejlepší, jde přinejmenším o nejstylovější podívanou. S bravurou natočený příběh drsňáka Johna Wayna, kterému nevoní yankeeovští trumberové a který si jde pevně za svým, nehledě na překážky. Výborný příběh se spoustou pragmatismu, se stinnými stránkami americké historie, kde je však jasně řečeno, že ačkoliv měli američtí osadníci i indiáni každý svoji pravdu, na společný život to bohužel nebylo - film je tedy paradoxně mnohem realističtější než velká část toho, co vzniklo s indiánskou tématikou později. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (60)

  • Mladého poručíka kavalerie, Greenhilla, hraje Patrick Wayne, syn Johna Waynea. (džanik)
  • Melodie při úvodních titulcích je "Lorena", oblíbená píseň vojáků Konfederace. (džanik)

Související novinky

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama