Reklama

Reklama

Po dlouhé noci den

  • Německo Auf die Nacht folgt der Tag (více)
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Česko / Německo / Ukrajina / Polsko, 2011, 89 (52) min

VOD (1)

Obsahy(1)

Přišli z Polska, Ruska, Ukrajiny, Česka, Francie, Holandska a Belgie – nuceně nasazení pracovníci, kteří se během II. světové války starali o zásobování fronty a udržení života v Německu. Pracovali v muničních továrnách, vyráběli potřeby pro domácnost nebo byli nasazeni v zemědělství. Během této doby muselo tuto službu Třetí říši poskytnout téměř 13 milionů nuceně nasazených. Byli přitaženi většinou z oblastí podrobených německou armádou nebo z německých protektorátů. Mnohým z nich změnily válečné události cestu jejich života navždy. Poprvé se nějaký dokumentární film věnuje detailně životu nuceně nasazených po válce. Hledá odpověď na otázku, jak byl natrvalo formován a ovlivněn život jedince. Jako tomu bylo u Ukrajinky Inny Klimenkové, Polky Barbary Müller a Češky Libuše Audrlické. Tři osudy, které nemohou být odlišnější a přeci mají jedno společné, nucené práce v nacistickém Německu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za nucené práce jsem byla odškodňena. Dostala jsem 90 000 korun." Kiežby bol každý aspoň takto odškodnený, ale obávam sa, že nie každý sa k peniazom dostal, navyše výška odškodného je u nás dosť smiešna. Nemci si ľudí na prácu zbierali po celej Európe a s blížiacim sa koncom vojny ich potreba iba rástla. A. Speer dokázal výrobu zbraní a techniky výrazne pozdvihnúť i v momente, keď si spojenci mysleli, že nemecký zbrojný priemysel je v troskách. Nemci zúfalo potrebovali pracovnú silu, ale na druhej strane nepochopiteľne neváhali zabíjať milióny v koncentrákoch. Toto nepochopím... Iste, aj tu sa pracovalo, ale zďaleka nie všetci. Státisíce i milióny by Nemcom bozkali nohy, aby mohli pracovať a nemuseli hneď po vystúpení z vagónov putovať do spaľovní... V dokumente máme zopár postáv, ktoré prežili práce v Nemecku a s každou strávime trocha čase. Najsympatickejšia mi bola pani z Ukrajiny, ktorá po dlhých rokoch našla hrob svojho brata. Tá scéna ma dojala k slzám. To boli skutočné slzy, nie filmové...80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Vyprávění tří nuceně nasazených žen je zajímavé, poutavé a daleko od obvyklého mlácení prázdné slámy. Spíše svou šíří přesahuje očekávané téma a není jen o mluvících hlavách. Dobrá práce. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dobře že tyto dokumenty existují pro poučení dalších generací. Počet mrtvol na plátně opět velkorysý. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Má to velkou sílu. Pravděpodobně tato síla tkví v kontrastu vyrovnaných žen, které v krizových momentech ohlížení se za minulostí doslova trpí svým osudem. Válka sledovaná prostřednictvím životních příběhů, nebo lépe řečeno tragédií, má velkou výhodu oproti klasickým dokumentům v tom, že vás dokáže silně chytit za srdce. Po dlouhé noci den je toho jasným důkazem. ()

boblig 

všechny recenze uživatele

Konečně český dokument evropských rozměrů a nikoli jen mluvící hlavy z domova důchodců. Inu, německá koprodukce a německé peníze ... ()

nehru 

všechny recenze uživatele

Mohl by to být stejně dobře příběh 3 žen, které spolu mají společný rok narození a mládí prožité za války. Není to dokument o válce a o nuceném nasazení ale o tom co přišlo po něm a v zachycení různorodosti lidských životů je skvělý. Navíc nezůstává jen o statických výpovědí a staví své skoro 90ti leté protagonistky do různých nových situací a v jisté míře je konfrontuje s minulostí. ()

Reklama

Reklama