Reklama

Reklama

Malý klenot

(festivalový název)
  • Itálie Il gioiellino (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Stejně jako v případě Dívky z jezera mě i tentokrát příběh zavedl do italského maloměsta, které tiše přihlíží páchanému zločinu,“ řekl o námětu svého druhého celovečerního filmu Andrea Molaioli. V dramatu Malý klenot však nejde o vraždu, nýbrž o trestný čin, jenž je symptomem naší doby. Inspirován skutečným případem finančního skandálu kolem mlékárenského megakoncernu Parmalat spolunapsal a natočil Andrea Molaioli rekonstrukci oslnivého vzestupu a strmého pádu potravinářské společnosti Leda, ovládané renomovaným podnikatelem Rastellim a jeho věrným spolupracovníkem, účetním Bottou (Remo Girone a Toni Servillo). Organismus společnosti, která na začátku devadesátých let slavila oslnivé úspěchy, je postupně zamořován pragmatismem bez skrupulí a pohrdáním pravidly finančních trhů. Stejně jako Francesco Rosi v Případu Mattei (1972), jehož Molaioli cituje jako zdroj inspirace, se i tvůrce Malého klenotu pokouší o vytvoření vztahu mezi psychologickou analýzou postav a rozborem závažného společenského problému v souvislosti se sociologickým kontextem daného momentu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (14)

Gimp 

všechny recenze uživatele

Když jsem zrovna nevisel na rtech hlavních představitelů (tedy dohromady asi tak 4 vteřiny) říkal jsem si, jak strohá a faktografická polokopie zde zmiňovaného Il Divo to je. Nicméně podstatnější je, že jsem celou dobu SRAL blahem (a tady čtěte mnoho vykřičníků). ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Toni Servillo je sice tradičně výborný, ale tunelování po italsku kupodivu není dvakrát zajímavé. Jakoby tentokrát film víceméně předváděl jen to, co jsem čekal. A to o fungování průmyslového koncernu ani finančních institucí nevím skoro nic. Ale stále je to zřetelně nadprůměrně dobrý film (70%). ()

Folpa 

všechny recenze uživatele

Italové překvapili... Opět je vidět, že i když podnik perfektně funguje tak kvůli pár volům z vedení může jít všechno do kytek... Možná časem půjdu na plný počet. Rozhodně se vyplatí vidět. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem nejspíš ještě hlubší a intenzivnější pohled do těch obchodních vnitřností. Takhle to sice nebylo špatné, ale ani nijak oslnivé a nejspíš na tenhle festivalový kousek rychle zapomenu... ( 46. KVIFF ) ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Pomalý úpadek rodinných hodnot vyměněných s ďáblem za záchranu rodinné firmy je perfektně podaný, navíc většina hlavních rolí je vynikající a promyšlená, s vlastním charakterem. Parádní hudba a netradiční prostředí (tento typ filmu o koncernech a byznysmenech známe převážně z Wall Street) pomáhá vytvářet film, který učaruje, ale vlastně nevíte čím. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

O tři roky starší film Božský Paola Sorrentina je příkladem, že i film který tematizuje politiku z hlediska jejích mechanismů, může být neotřelý a strhující. Malý klenot se snaží přiblížit pozadí vzniku jednoho finančního skandálu, ale jak formou tak svým obsahem nic objevného nepřináší. ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatný Toni Servillo a zoufalá touha po penězích, kterou vidíme každý den v médiích na všech úrovních společnosti. Na tom by nebylo nic tak divného, ale tento "klenot" byl opravdu drahý... ()

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

V zásadě se jedná o relativně nudnou problematiku úpadku společnosti a především pečlivé mapování rozhodnutí při její správě, včetně způsobu financování a další organizace aktiv a pasiv, která tento úpadek způsobila. Mám za to, že málokdo film pochopil, resp. si ho užil tak moc, jako já. ()

bigbromax 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení letošního karlovarského filmového festivalu a důkaz, že italská kinematografie umí neotřelé a politicky nekorektní filmy. Příběh vzestupu a pádu mezinárodního potravinářského koncernu je důkazem toho, že pocit neohroženosti a sebestředná arogance moci dříve nebo později přináší tvrdý náraz do zdi. Za skvělý zvuk, výborné vykreslení propojenosti světa byznysu a politiky, za roztomilou představitelku hlavní ženské role a geniálního Toni Servilla v roli účetního neváhám ani na moment a dávám plnou palbu. PS. Od skutečných událostí, kterými se film nechal inspirovat, se děj odklání až v samotném závěru, kdy korporátní cappo zdrhne do Ruska. Ve skutečnosti byl zakladatel Parmalatu Calisto Tanzi jako doposud jediný odsouzen za podvod a zpronevěru a v současné době si v italském vězení odpykává desetiletý trest. Ostatní kouzelnící s čísly na své procesy stále ještě čekají. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Film o "mafii" bez mafie; o morálce, penězích, prestiži a lásce a to vše bez hollywoodského blýskavě třeskutého hávu. Druhý film (za MFF KV) s Toni Servillem, který tady byl naprosto jiný a opět skvělý. ()

Reklama

Reklama