Reklama

Reklama

Chodorkovskij, zločinec nebo mučedník?

(TV film)
  • Německo Khodorkovsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pro řadu mladých Rusů je bývalý šéf ropného gigantu Jukos Michail Chodorkovskij tím, kdo ukradl jejich zemi spoustu peněz. Jiní ho vidí jako mučedníka, který stál v cestě prezidentu Putinovi, a proto byl na politickou objednávku „odklizen" do sibiřské věznice, kde mu byl nedávno během opět nejspíše vykonstruovaného procesu prodloužen pobyt o dalších šest let. Proč se ale nejbohatší Rus vlastně vracel z ciziny zpět do vlasti, když měl jasné signály, že bude zatčen a odsouzen? Tato otázka stála u zrodu filmově vytříbeného portrétu Michaila Chodorkovského, který natočil režisér Cyril Tuschi. V investigativním duchu a s využitím černobílých animovaných sekvencí pátrá po okolnostech celého případu a podaří se mu natočit i krátký rozhovor s Chodorkovským - jediný, který během svého věznění a soudních přelíčení poskytl. Prostřednictvím rozhovorů s rodinnými příslušníky, kolegy i politiky se autor snaží dobrat se skutečných důvodů, které stojí za Chodorkovského zatčením. (Jeden svět)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (11)

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Větší sympaťák a intelektuál než Navalnyj. Každopádně dokument sám o sobě nebyl tak špičkový jak bych si přál. Uvidíme, jaká bude dráha tohoto biznismena jakmile nynější garnitura padne. Rozhovory s ním se moc pěkně poslouchají. Ten klid, který on po tom všem, co zažil má, je až zarážejicí. Velká persóna ruské nejvyšší třídy. Takový etnický oligarcha, omlouvám se za oxymorón. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmového tvaru standard (rozhovory, místa dějů, archivní mediální materiál), nicméně práce investigativního žurnalisty výtečná. Opět sice (jak bývá zvykem) komentáře politologů či jiných nezainteresovaných analytiků absentují, vše ale vynahrazují zpovědi samotných aktérů (především z nejvyšších pater Jukosu a ruské administrativy). A že se pánové rozkecali:) (např. ten bývalý ministr...) Lekce z ruského budování kapitalismu. Aneb vezmeme pár spolehlivých komsomolců, zavřeme je na čas na jednu větší daču a uděláme z nich takové ty naše poslušné oligarchy. Ale jejda! Jeden z nich se jaksi zvrtnul a po čase začal pošilhávat po politické kariéře... Tak to ne, soudruhu, vy komsomolci máte byznys, my od KGB zase politiku... PS: Jedinou (a i pro českou žurnalistiku dotýkající se postsovětského Ruska dosti typickou) slabůstkou bylo opětovné vystříhání se výraznějšího srovnání éry Putinovy a předcházející Jelcinovy, která jaksi vytvořila pro mnohé neblahé fenomény následujících let živnou půdu... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŘÍKÁ SE, ŽE ŠIKOVNÝ ČLOVĚK SI NAJDE CESTU VEN Z TĚŽKÉ SITUACE, ZATÍM CO MOUDRÝ MUŽ SE DO ŽÁDNÉ NEDOSTANE. ASI JSEM NEBYL DOST MOUDRÝ…....“ /// Autentický záběry, rozhovory, animovaný pasáže a dokonce i rozhovor s Chorkovským, pořízenej v soudní síni. Nejen o ,,jeho“ naivní představě spravedlnosti, ale hlavně o zákulisí politiky, o parádní době - ,,UMĚT SE CHOPIT PŘÍLEŽITOSTI“ a vlastně celkem jasnej obraz kapitalismu (v uvozovkách) v zemi, kde zítra znamenalo včera. Dokument to je (pro lidi, který baví politika) hodně zajímavej. Dalo by se říct, že to snad ani není možný, a že se jedná o fanatický konspirace. Ale zeptejte se třeba Mariji Aljochinové… Stalin řekl: ,,Když se protivník nevzdá, musíte ho zabít.“ A co Putin? ... (Tak proč jen 4*? Není tu moc prostoru pro názor ,,protistrany" a sere mě připadat si zmanipulovanej.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se stát v Rusku vůdcem opozice. 2.) Inspiraci v podnikání hledám ve filmech. 3.) Páč když to dobře půjde, tak mě v roce 2016 pustěj fotra z lapáku. 4.) Thx za titule ,,ZuzanQa“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

martin46 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je hodně patrné, že "Stalinovské móresy" převzal i Putin a bohaté a nepohodlné smrtelníky, kteří by ho mohli ohrozit, posílá na Sibiř. Tentokrát ne na nucené práce, ale bručet na doživotí. Dokument, byl velice dobře propracován, nechyběl ani rozhovor s Chodorovskym, který bylo téměř nemožné uskutečnit. Na celém dokumentu je patrné, že obava o život je v Rusku na denním pořádku. Většina lidi co v dokumentu vystupuje se buď bojí mluvit nebo jsou naopak až moc ukecaní (rusové v exilu). ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Jasny priklad dokumentu, ve kterem zpracovani zaostava za obsahem. Pritom se nejedna jen o standardni kolekci mluvicich hlav, ale o ambicioznejsi projekt s naznaky autorovy sebereflexe. Prave i pomerne vyraznou pritomnosti rezisera se nabizi srovnani s tvorbou napriklad Nicka Broomfielda, v nemz ale CHODORKOVSKIJ zaostava vinou stylove a casoprostorove neucelenosti (naprosto neopodstatnene animovane sekvence, dezorientujici skoky mezi misty/casem/aktery). Problemem nejzasadnejsim je ale pak Chodorkovskeho enigmaticka osobnost, ktera svou vagnosti misto vylozene pozitivnich ci negativnich emoci inspiruje spis nezajem. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • V roku 2012 bol film nominovaný na cenu Nemeckej filmovej kritiky v kategórii Najlepší dokument. (Marek1991)

Reklama

Reklama