Reklama

Reklama

Spravedlnost pro Sergeje

(festivalový název)
  • Nizozemsko Justice for Sergei
všechny plakáty
Ukázka z filmu
Nizozemsko, 2010, 62 min

Obsahy(1)

Současné Rusko čelí mnoha problémům. Jedním z nich je korupce, která si jako mor prožírá cestu napříč státní správou a úřady. Přesto se stále najde mnoho lidí, kterým otřesná situace není lhostejná. Mezi takové občany patřil daňový právník Sergej Magnitskij. Při své práci odhalil největší daňový únik v historii Ruska. Když celou věc nahlásil na příslušných úřadech, čekala ho překvapivá reakce. Místo vyšetřování daňového úniku byl převezen do nápravného zařízení, ve kterém v listopadu roku 2009 ve velkých bolestech zemřel. Investigativní dokument rok po jeho úmrtí skládá z výpovědí spolupracovníků, přátel, rodiny a aktivistů šokující příběh muže, který zaplatil nejvyšší cenu za to, že chtěl upozornit na nepravost, která se v jeho vlasti děje. Přestože všechny důkazy svědčí pro to, že byl po celý rok vystaven týrání a šlo tak o „pomalou vraždu", jak případ nazval zahraniční tisk, ruským úřadům se žádného viníka odhalit nepodařilo. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (3)

Kaučuk

všechny recenze uživatele

A tak by mě zajímalo, jak by podobně nepohodlný občan dopadl u nás? Dokument průměrný, kdovíjak investigativní rozhodně není. Ale zajímavý tím, co vše je dneska ještě možné, rozhodně je! ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Sice v podstatě jenom mluvící hlavy a do toho občas jakýsi artový záběry, ale i tak dechberoucí. ()

Reklama

Luke7 

všechny recenze uživatele

Dokument svým zpracováním není moc poutavý. Jedná se o pouze o výpovědi rodiny, přátel, kolegů, klientů. Ovšem to co se z nich člověk dozví zmrazí na dlouhou dobu. Bylo ukradeno 230 mil. odvedených na daních jedné firmy. Stalo se to, že přijela policie, zabavili 5 náklaďáků dokumetů firmy včetně razítek. Vykázali falešnou ztrátu firmy tak, aby mohli požadovat po státu vrácení daní. Nakonec přepsali firmu na sebe členové ministerstva vnitra. Jedniný právník podal na ně žalobu, načež byl uvězněn, nedostalo se mu lékařské péče a za otřesných hygienických podmínek umírá na zánět slinivky ve vězení. Veškeré důkazy, které byly předloženy soudu o podmínkách ve vězení a samotné kauze byly zamítnuty soudem. Podobný film s problematikou práva také viz odkaz http://www.csfd.cz/film/293305-posledni-utociste/ Zhlédnuto v rámci festivalu Jeden svět 2011 v Opavě. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama