Můj únosce (festivalový název)

• Velká Británie

My Kidnapper

Dokumentární

Velká Británie / Kolumbie / Německo, 2010, 82 min

V rámci dokumentů poměrně nevídané! Lahodně se hodící hudba, podmaňuje už tak nepopsatelné momenty!(14.3.2011)

Doufal jsem, že únosce dostane víc prostoru (ne že se objeví až v poslední třetině filmu), že se bude s unesenými dohadovat o politice, médiích, drogách či guerillách SPOILER: (ne že únosce jen poznamená, že co dělali, bylo nutné a šmitec). KONEC SPOILERU Neříkám, že výsledek byl špatný - strach, uvažování a utrpení unesených Evropanů a Izraelců bylo ukázáno dobře (i z filmařského hlediska). Jen jsem zklamaný z toho zavádějícího názvu, mělo se to jmenovat O unesených turistech. O únoscích se člověk nedoví skoro nic.(17.1.2012)

Dokumentární lahůdka, citově velmi přesná a psychologicky dobře zvládnutá. Téměř s jakoukoli postavou se divák může velice dobře ztotožnit a prožívat jeho utrpení s ním. Potěšili především svobodomyslní bojovní Izraelci.(1.4.2011)

Autoterapie filmovým dokumentem... Situace v Kolumbii je již po desetiletí nepřehledná, nebezpečná a země je plná všelijakých bojůvek různého ražení (marxistických guerill, ozbrojených složek drogových kartelů, paramilitárních provládních sil, apod.). Přesto každoročně přijíždějí do země tisíce turistů a řada z nich vyráží i do méně přístupných a hůře kontrolovatelných končin za přírodou, památkami, dobrodružstvím... A řada z nich se stane obětí únosu... Od počátku tak snímek probouzí řadu otázek: Uvědomovali si skutečně aktéři, do čeho tzv. jdou? (podle debaty s režisérem po projekci jim tehdy britské ministerstvo zahraničí na dotaz označilo oblast kolumbijské Sierra Nevady, kam směřovali, za bezpečnou zónu - dnes už ji prý takto necharakterizují...); Jak se různí lidé vyrovnávají s těžce stresovou situací? (muži - žena, Brit - Němka - dva Izraelci); Dokáží se vrátit na místa, která navždy změnila jejich životy? Byl to dobrý nápad? A co setkání s dvěma únosci (muž a žena), kteří některé z nich sami kontaktovali, aby se jim pokusili vysvětlit důvody svého činu? ... Film se drží ryze subjektivní linie (deníky, vzpomínky, rozhovory) obětí únosu versus pokusu o vysvětlení ze strany dvou únosců. Nic bližšího (širší kontext) o politické, ekonomické ani sociální situaci Kolumbie posledních dekád se divák nedozví (snad jen že v utrpení obyvatel venkova jsou namočené všechny bojové složky v zemi působící). V této komorní a vysoce emociální lince je také snímek nejpůsobivější a naštěstí nesklouzává k nějakým laciným jednostranným obviněním. PS: Smysl pro opravdu černý humor projevila německá exekutiva a justice, když vlastní občance a jedné z obětí únosu Reini soudně přiřkla úhradu poloviny nákladů za její evakuaci vrtulníkem z oblasti po propuštění. Bližší info zde: http://mykidnapper.com/donate(14.3.2011)