Reklama

Reklama

Živelní katastrofy

(seriál)
  • USA Anatomy of Disaster

Obsahy(1)

1. Vulkány: Původcem ničivé síly vulkánů je úžasná energie skrytá v hlubinách Země. Láva se dokáže řítit takřka stokilometrovou rychlostí. Na své cestě sežehne všechno na popel. Erupce sopečných vulkánů dokážou roztavit celé ledovce, takže se pak z úbočí sopek valí děsivý proud bahna. Nikde nedokáže rozpoutané běsnění na naší Zemi způsobit větší dramata, než při strašlivých erupcích vulkánů. Geologové a vědci dalších oborů usilovně hledají způsob obrany, alespoň v oblasti prevence a předvídání zkázonosných přírodních jevů.

2. Ničivé bouře: Scenérie krásného počasí je jen ďábelskou maskou. Vzdušný vír vzniká působením vzdušných proudů a náhlá změna počasí může přinést i smrt. Ale mohou se přidat i blesky, tornádo nebo kroupy. Meteorologové musejí hledat protizbraně a za přispění vědců z dalších oborů se snaží zmírnit hrozbu na minimum. Díky jejich úsilí vypracovala NASA systém na detekci rozhraní vzdušných proudů a vertikálních turbulencí. Systém dokáže varovat piloty nejméně 30 sekund předem a ušetřit je tak hrůzného překvapení.

3. Přírodní požáry: Šířící se plameny požáru pohlcují na svazích kopců úplně všechno. Vegetaci, stejně jako honosné vily. Zuřivost požáru živí křovinaté porosty vyprahlé po pěti letech sucha. V před jej žene horký vítr o rychlosti 100 km/hod. V Austrálii zase zpustošily podobné požáry velkou hustě obydlenou oblast na jihozápadním pobřeží. Na periférii Sydney vytvořily vysoké teploty silný vítr a na troud vyschlá vegetace ohnivé inferno. K útěku byly donuceny tisíce obyvatel. Z pohledu lidí jsou přírodní požáry nevypočitatelným a slepě ničícím živlem. Přes všechnu zkázu, kterou po sobě ohnivé smrště zanechávají, působí paradoxně jako mocná síla, která život v přírodě pomáhá udržovat.

4. Hurikány: Skučící vichr může dosáhnout rychlosti až 320 km/hod. Tyhle větry vytvářejí tu nejničivější sílu ze všech přírodních živlů - hurikán. Strhává střechy budov, jako by byly z papíru, a žene na pobřeží oceánů obrovské vodní stěny, které rozmetají vše, co jim stojí v cestě. Ničivé síly hurikánu za sebou zanechávají rozsáhlou zkázu, a protože pobřeží jsou obydlená stále hustěji, hrozí nebezpečí stále většímu počtu lidí. Jejich moc je ztělesněna v mocný devastující arzenál: ničivé vichřice, vzdušné střely, prudké záplavy a nezadržitelné bouřlivé přílivy. Je to hrozba provázející život mnoha lidí.

5. Zemětřesení: Velké zemětřesení o intenzitě sedmého stupně může uvolnit stejné množství energie jako výbuch jedné megatunové jaderné nálože. Otřesy způsobuje nejčastěji pohyb desek zemské kůry. Podél linie zlomu San Andreas v Kalifornii se o sebe třou dvě takové desky a trhavými posuny kloužou podél sebe rychlostí přibližně 5 cm za rok. Prudké otřesy mohou způsobit vznik obrovských mořských vln tsunami. Taková vodní stěna může dosáhnout až 30 metrů. V roce 1964 postihla podobná zkáza přístav Anchorage a vyžádala si 130 lidských životů.

6. Povodně: Změnami tvarů zemského povrchu se zabývá geomorfologie a John Kelmelis se specializuje právě na povodně. Říká, že když hodně prší a voda stéká z kopců do vodních toků, řeky vystupují z břehů a rozlijí se po záplavových nivách. Tyto záplavy probíhaly i v době ledové ještě před tím, než první člověk osídlil Ameriku. Když voda opustí záplavové nivy, dojde k erozi mnoha svahů a zformuje se nový povrch. V tom je příroda jedinečná. Eroze, která by trvala stovky let, se tu odehraje za jeden den a jednu noc. Lidé, kteří žijí v blízkosti řek, vyzývají přírodu k odvěké bitvě.

7. Hořící peklo: Na celém světě nacházíme městská centra plná mrakodrapů a administrativních budov, ve kterých žijí a pracují lidé. Často se domnívají, že tyto pevnosti je ochrání. Pokud v nich ale vzplane požár, stávají se vysoké budovy smrtící pastí. Jedovatý kouř zahubil v luxusním hotelu v Las Vegas 84 lidí. Požáry vysokých budov jsou vždy velikým problémem, protože ve výšce nad ohněm jsou uvězněni lidé, kteří propadají panice. Ať už se jedná o boj s ohněm ve výškových budovách nebo na hořícím ropném poli, vždy je to nakonec kolektivní duch hasičů samotných, který je hlavní zbraní ve válce se zuřícími plameny. (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
bassator DVD
20.02.2012

Reklama

Reklama