Kochegar

Kurič

(festivalový název)

Drama / Krimi

Rusko, 2010, 83 min

Pôvodne som chcela ísť na Domino, ale Keiru moc nemusím, tak som uprednostnila ruský film s ľahko nadpriemerným hodnotením. Výsledok? Skvelá hudba, nenáročný dej, humor (i ten čierny) a fantastický záver. Tento film ma bavil. [MFF Cinematik 2011, Piešťany](12.9.2011)

Ono sa dá skutočne zvyknúť si na všetko, ale gitarová muzička, ktorá hrala neustále v tomto filme, bolo niečo... uf. Neviem, či to bola vina releasu, ktorý som mal stiahnutý, ale skrz muziku som nepočul dialogy a navyše robila z drsných scénok pomerne komické záležitosti a v tak depresívnych, mrazivých scénach ruských ošarpaných domov, bytoviek a hlavne teda kotolne, mi to nejak moc nesedelo. No a úplne k samotnému koncu ma išlo z tej muziky poraziť!(10.4.2012)

Film ze kterého na člověka dýchne několik věcí, hudba, chození sem a tam a několik typově stejných herců. Já si vždy říkal, že se mi může stát jen v čínských filmech, že mám chaos v postavách. Tento ruský film mě přesvědčil, že se to dá natočit i blíže k evropě. nevím kolik, ale viděl bych to to na čtyři až pět postav, které měli své herecké zastoupení v hercích, kteří si mohlibýt bratry. Chvíli mi trvalo se v nich zorientovat, ale beru že to byl vtipný účel. Pak hudba ta byla svým způsobem monotonní, ale v mnoha filmech si hudby nevšimnete, někde je velmi výrazná. jenže tak jak to pojali zde takovou vtíravou formou, která se nedá ignorovat, ale ani asi úplně milovat po celou stopáž, to je tedy něco. Jo a pak to chození sem a tam naprosto unikátní záležitosti v tom, že se herci snažili chodit dost podobně co se klimbání tělem týče. Předpokládám, že záběry na chodící postavy zabírají víc jak polovinu stopáže a to jsem asi velmi skromný v odhadu. Jinak herecky opravdu nic moc, třeba smrt Saši to byla ubohost v hereckém podání. Ale zase celé to zabíjení bylo hodně bez emocí, chladná a čistá práce. Taky hodně ženské nahoty. Charaktery nic moc, ale hvězdu navíc dávám za originální mstu, takovýmhle způsobem někoho zabít jsem ještě nikde neviděl, byla to sice blbost, ale k tomuto filmu to pasuje. Zajimavé byly i všude neustále otevřené kamínka a všude pěkně zatopeno v bytě, kde už hodiny, možná dny nikdo nepřitápěl, bylo v kamnech pěkně naloženo a teplo. No o tom vlastně ten film byl o topení v kamnech, to vše ostatní je příběhová kulisa. nebo je to naopak a někde je chyba? :-D Jo a po skončení filmu je dobrá ještě filmová momentka do příběhu, který onen major vlastně sepisoval. 5/10(7.1.2012)

Jednoduchý příběh, ruská syrovost, byť jeden a ten samý hudební motiv slyšíte dost často, dá se to překousnout. O strejdovi topičovi i jeho mafiánských kamarádech (ano v tomto filmu se netopí jenom koksem ale i mrtvolami). Je to prostě Balabanovské!(7.3.2012)

[MFF Cinematik 2011, Piešťany] Tak dlho sa chodí s džbánom po vodu, až Vám zabijú dcéru. No a tam život končí. Ale keď Vám nedajbože sfilmujú Vaše príbehy, ktoré ste písali celý svoj život popri podkurovaní, to Vám ale bude peckový krátkometrážny film. Super-duper záver.(11.9.2011)

Nejlepší fráze, která se dá pronést před dramatickým vykonáním pomsty za podlou vraždu blízkého člověka je: "Hmm... Ty tady máš lyže, žejo?" :D(6.10.2011)

• IceQueen

Väčšinu času strávite únavným sledovaním presúvania sa postáv z bodu A do bodu B a keď ide do tuhého, tak aj do C. Ako pozadie (občas i popredie prehlušujúce dialógy) neustále hrá rovnaká odrhovačka, vďaka ktorej som si trhala vlasy a obhrýzala nechty. Takže tak.(5.1.2012)

Zaujímavý príbeh o starom vojnovom veteránovi, ktorý skončil ako kurič v kotolni a chvíle si skracuje pomalým písaním príbehov o "zlých ľuďoch" alebo spaľovaním mŕtvol pre mafiu príjemne potešil. Jednoduchý príbeh, ktorý takmer celý sprevádzajú dva hudobné motívy má zaujímavé spracovanie, akurát opakujúce sa presuny postáv začnú byť neskôr otravné. Výborný koniec! (Artfilm Fest 2011 Trenčianske Teplice)(21.6.2011)