Reklama

Reklama

Historické záhady

(seriál)
  • Velká Británie History's Mysteries
Dokumentární / Mysteriózní
Velká Británie, 2006, 30 min

Obsahy(1)

Tým seriálu Historické záhady pátrá po pravdě o britských legendách s využitím všeobecně dostupných zdrojů. Skupina odborníků poskytne členům týmu informace potřebné k tomu, aby dokázali oddělit fakta od smyšlenek, pomůže jim zorientovat se v archivech a číst architektonický jazyk budov a krajin. Každá epizoda se zabývá místními zvěstmi, například o pašeráckých tunelech, válečné špionce, městě ztraceném pod mořem, setkání královny a jejího zraněného milence a záhadné vraždě z doby před 300 lety.

1 - Tajemství pašeráckých tunelů. Tým prozkoumá mýty o pašerácích v Porthlevenu v Cornwallu, aby odhalil pravdu skrytou za tvrzením, že místní hostinec Ship Inn byl v 18. století útočištěm pašeráků a spiklenců a prověřil podezření, že se v jeho sklepení možná nacházejí pašerácké tunely.
2 - Ukrytí loupežníci. Alice Boydová žije už přes deset let v Devizes a zajímá se o „Kámen lupičů“ na mapě geodetického úřadu. Ráda by se v souvislosti s tímto příběhem dozvěděla více o loupežnících i historii zločinu a trestu, který byl v tomto případě uvalen.
3 - Město pod mořem. Tým se vydává odkrýt ztracené středověké město Dunwich, které asi před 700 lety zmizelo pod mořskou hladinou.
4 - Město černého hedvábí. Neohrožení vyšetřovatelé pořadu Historické záhady mají před sebou úkol zjistit fakta o původu Mildred Humeové, dělnice z Courtauldovy továrny na hedvábí v Halsteadu v 50. letech 20. století.
5 - Věž, královna a psanci. Johna a Adele Richardsonovi fascinuje místní legenda o tom, že skotská královna Marie projížděla přes jejich pozemek a zastavila se na dnes už rozbořené věži, která se tyčí na jejich farmě.
6 - Hádanka v paláci. Historický tým má v úmyslu prověřit podezření Kathryn Gibsonové, že její dům v Pen-Y-Bryn má vznešený původ. Domnívá se, že jejím domovem není nic jiného než palác posledního velšského prince z Walesu, ale chybí jí přesvědčivý důkaz.
7 - Vedoucí pošty, která byla špionkou. Podle jejího vnuka Brennana byla Mabel Stranksová, vedoucí pošty ve vesnici Highworth, údajně během druhé světové války anglickou špionkou. Podle některých tvrzení prý její jméno dokonce figurovalo na Hitlerově seznamu osob určených k likvidaci.
8 - Vražda na hradě Berkeley. Cílem je objasnit 300 let starou vraždu a odhalit pravdu o záhadném úmrtí posledního šaška působícího na hradě Berkeley, k níž došlo v roce 1725.
9 - Pátrání po zmizelé železnici. Obyvatel Darlingtonu Barrie Lamb požádal náš tým, aby zjistil, zda je příbuzný Johna Lamba, vlakvedoucího z 19. století, kterému je ve městě věnován památník.
10 - Muž se dvěma hrobkami. Šestnáctiletý Matthew Silverman z Bristolu chce zjistit, proč má muž jménem William Canynges v místním kostele dvě hrobky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

majo25 

všechny recenze uživatele

Videl som iba diely Tajemství pašeráckých tunelů a Město pod mořem a viac nepotrebujem. História sa týka iba konkrétnych miest či mestečiek miestneho, maximálne regionálneho významu v Spojenom kráľovstve, čo našincovi veľa nehovorí. Pomyselné záhady skúma investigatívnou cestou dvojica mladých ludí, ktorí aj zo sebemenšieho nálezu robia veľké haló, a resp väčšinou na nič zaujímavého ani neprídu. Práve história investigatívnou cestou ňebola pre mňa vôbec zaujímavá. A aj spracovanie je, ako keby ho robili 3 ľudia - dvaja mladí historici a kameraman. Hodnotenie: 45% ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama