Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Tom Cantrell přijíždí k vojenskému soudu, aby obhajoval muže ze své jednotky, černošského seržanta Braxtona Rutledge, obviněného ze znásilnění a dvojité vraždy. Při soudním přelíčení se výpověďmi svědků pomalu začíná skládat mozaika neobvykle zamotaného příběhu, jehož rozuzlení však není jen v rukou seržantova obhájce. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

RHK 

všechny recenze uživatele

Sergeant Rutledge - prvotřídní kavalerijní western kombinovaný s vojenským soudním dramatem, navíc jde o údajně první významný western s černošským (anti)hrdinou (excelentní Woody Strode). Vše v bravurně zvládnuté režii nositele 4 Oscarů Johna Forda, s dobře zvolenou hudbou a s krásnými scenériemi skalnaté pouště (i když má jít o Arizonu, vidíme profláknuté čarovné Monument Valley v Utahu). Seržant Rutledge je perfektním a respektovaným poddůstojníkem 9. kavalérie černých "buvolích" vojáků, patrně jedné z prvních černých jednotek po zrušení otroctví. Bohužel, Rutledge je obviněn ze zabití a znásilnění mladé dívky a z vraždy jejího otce, svého nadřízeného. Navíc byl na místě činu postřelen a na útěku z domu poznán manželkou soudce - plukovníka. Soud nad černým vojákem obviněným z dvojnásobné vraždy se krátce po občanské válce zdá být formalitou a všichni spravedliví křičí: "Pověste ho!" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=3JbgZBcfVaI ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen svým příběhem, ale také hereckými výkony, hudbou a zpracováním skvělý, přesto polozapomenutý western, který diváka od začátku udržuje v pozornosti a mírném napětí. Postupné rozplétání zločinu a vyprávění svědků před soudem, které plynule přechází v hraný děj, tedy vzpomínky na to, co vedlo k zatčení seržanta Rutledge, je poutavé a do poslední chvíle není jasné, kdo za zločinem stojí. John Ford opěr potvrdil, že westerny, ale celkově filmy točit umí. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skutečně výborný western, jako mnoho dalších filmů z této doby neprávem opomenutý. John Ford předvedl, že spojit western a naraci soudního typu je možné, ve velmi kvalitním výsledku. Pravda, pošťuchování mezi soudcem a jeho pomocníkem, pití whisky, výstup soudcovy ženy a další srandičky možná narušují dramatičnost příběhu - na druhou stranu, divák se alespoň v soudní síni nenudí a těší se na okamžik, kdy se ze svědka stane jen silueta na pozadí náhle ztemnělé soudní místnosti. Začíná tak každý flashback, jehož prostřednictvím se dozvídáme o minulosti a pozadí případu a žijeme v tu chvíli ve westernu. Nutno dodat, že atmosféra těchto scén z minulosti se mimořádně povedla (hudba, střih, výprava, kamera), zejména část, kdy Mary přijíždí do Spindle a nalézá místo čekajícího otce jen zabitého výpravčího. Nechybí indiáni, střílení, trocha koňské akrobacie, krásné ženy a především charakterní postava seržanta, jehož pronikavý pohled si snadno zapamatujete.___ Zajímalo by mě, v čem viděl kolega mortak tu protirasistickou agitku? Jeho měřítkem vzato by totiž musel každý film, kde se narazí na problematiku černí vs. bílí, být nutně rasistický nebo protirasistický. O barvu pleti jde před tímto soudem opravdu jen v náznaku žalobce, ani patetický výkřik "We're fools to fight the white man's war" není tolik patetický, následuje-li jej ve filmu věta "It ain't the white man's war. We're fighting to make us proud.". V roce 1861 opravdu nebyli černoši automaticky všude a každým považováni za rovnocenné, tvrdit něco jiného by bylo jen pokrytectvím, a toho se Ford nedopustil. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Skoro rovnako geniálne ako o dvadsať rokov starší The Stagecoach. Veľa filmov dostane päť hviezdičiek, lebo im nie je čo vytknúť. Potom sú tu ale filmy ako Seržant Rutledge a to je extra zážitok. Fordove westerny sú zdravo hrdinské, bravúrne zrežírované, veľmi inteligentne napísané, nezvyčajne vtipné a s prímesou prvotriednej romantiky. Vždy je tam Monument Valley, vždy je tam tvrdá analógová jazda na koni a iné kaskadérske kúsky, a aj tí apači majú presvedčivú motiváciu byť záporákmi. Tento film je navyše niečo ako ideový praotec Tarantinovho Djanga. Je to natočené na srdcelámucí technicolor. A má to perfektný záverečný twist. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborný western, který se věnuje zajímavé látce - rasismu. Je podán prostřednictvím jednoho případu a více než o western se tak v podstatě jedná o soudní drama. Ale funguje velmi dobře, protože jsou zde skvělé postavy, primárně pak ve Woodym Strodovi, který ukazuje, jak byl skvělým a nedoceněným hercem. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Výbornej charakterovej armádní western, za zmínku stojí hlavně výkony černošskejch herců, jsou fakt ozdobou. Pro Forda celkem netypická neúčast žádný hvězdy, což ale vůbec nevadí, pod jeho vedením všichni hrajou bezvadně. Ford určitě natočil lepší filmyhlavně závěr je trošku krkolomnej, ale pořád to je vysokej nadprůměr. Jde o falešně obviněnýho seržanta černý pleti, kterýho hájí jeho velitel, jde o rasismus, čest, lásku atd. Chvílema i docela dojemný. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda kombinaciu westernu so sudnou dramou som este nevidel, no ale Sergeant Rutledge sa mi pacil. Biely chlap obhajuje cierneho klienta, a obhajuje ho tak, ze dobre a uspesne. Dobre sa prelinaju sceny zo sudnej siene s tymi westernovymi prvkami, cernoch Wudy Strode bol Fordovym kamosom uz X rokov a Ford ho aj obsadzoval do svojich filmov. Plusom filmu je aj to, ze do poslednej chvile diviak nevie, kto je za zlocinom : 86 % ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Patetická pocta černošským vojákům. Rutledge je presentován jako černošský superman, dočkáme se patetického výkřiku umírajícího černošského vojáka: "Proč bojujeme pro bílé? Není to naše válka.", film je kýčovitě barevný, a ke všemu armádní soud je líčen "komicky", tj. přes figurkaření. Nejde ani tak o film, jako o protirasistickou agitku. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Než western je to spíš válečné soudní drama a nutno říct že výborné. Woody Strode super. Ford neopomněl ani humor, který obstarává částečně soudní tribunál a pak manželka předsedy soudu. ()

Chema4 

všechny recenze uživatele

Nie tak úplne typicky western od Forda ale skôr film pripomínajúci súdnu drámu ma príjemne prekvapil, priznám sa že som pristúpil k filmu skepticky, keďže film ohodnotilo veľmi malo tunajších uživateľov, ale teraz môžem povedať že moje obavy boli zbytočne. Film ťaží zo skvelej atmosféry hlavne vo flashbackoch ktorá postupne graduje a pomocou svedkov na sude sa odhaľuje pravda o tom čo sa stalo mladej dievčine, na konci to už síce je mierne predvídateľne no napriek tomu mi to tentoraz nevadilo, čo mi ale na Sergeant Rutledge vadilo boli absurdne vtipne scénky (poker cez prestávku na sude, pitie alkoholu počas súdneho procesu, žena hlavného sudcu) ktoré mali asi slúžiť na odľahčenie atmosféry ale filmu to viac uškodilo ako pomohlo, mohol tak film pôsobiť oveľa realistickejšie a drsnejšie. 76% ()

Reklama

Reklama