Prípad pre obhajcu

Psychologický / Drama

Československo, 1964, 92 min

Prípad pre obhajcu spája trojicu výrazných a podľa môjho názoru aj jedných z najlepších slovenských hercov aký figurovali v slovenskej kinematografií v 60 rokoch. Jedná sa o pánov Machatu, Kvietika a Pántika. Príbeh s právnického prostredia, okorenený o žáner detektívny je veľmi pôsobivo natočený. Jednak je veľmi dynamický a charakterovo detaile vykreslený. Práve tieto dva aspekty sú natoľko funkčné a výrazné, že sa na film dobre pozerá a prichádza tak veľmi dôležité stotožnenie sa s hlavným hrdinom. Každá s postáv sa zmieta vo víre pochybností a mocenských pravidiel a snaží sa zo zložitej situácie dostať tým najlepším možným spôsobom. Martin Hollý už v nejednom filme ukázal že je veľmi talentovaným slovenským režisérom. Aj keď dávam Prípadu pre obhajcu tri hviezdy,nerobím to preto, lebo by sa jednalo o zlý film. Len ho po všetkých podstatne hútnejších a krvavejších filmoch podobného žánru - často krát sa jedná o kórejské snímky - ktoré sledujem v súčasnosti ako jednu z mojich obľúbených sfér filmu - nedokážem považovať za iný ako len priemerný. Síce s peknou atmosférou a hereckými výkonmi, ale predsa len sa jedná o film, s ktorého som nemal ten pocit aký by som chcel po jeho dopozeraní mať.(6.5.2012)

Ok..v globále by si tento film toľko hviezdičiek nezaslúžil, čo si budeme rozprávať:)...ale v rámci slovenskej kinematografie vysoký nadpriemer:) Príjemné prekvapenia, nezvyklé v slovenských filmoch, aj keď bystrejší divák ich odhalí o trošku skôr...a taktiež osviežujúce hollywoodske klišé...dobre v hollywoodskych filmoch je to otrepané, ale v slovenskom vskutku osviežujúce:)...príjemná oddychovka so skvelým Kvietikom (čistý slovenský Horácio, ešte keď si nasadil slnečné okuliare, len namiesto hummera má motorku...no predsa len sme na Slovensku:D)(3.6.2011)

• nascendi

Som nútený dať dve hviezdičky, aj keď si tvorcov, ako Tibor Vichta a Martin Hollý a herecké trio Machata, Kvietik a Pántik vážim. Zúfalo som hľadal, čím film mohol zaujať tých, ktorí mu dali výborné hodnotenie. Ale nenašiel som.(5.7.2011)

Jasne vidieť, že sa blíži doba uvolnenia.... Takýto film by sa nemohol natočiť v 50tych rokoch.....65%.(8.9.2010)