Je noc. Před vyšetřovnou sedí šest svědků vraždy a v ní dva detektivové, jeden mladý, novátorský, druhý vyznávající pravidla staré školy. Volají si k sobě jednoho svědka po druhém a vyslýchají je. Zjišťují, že zjistit kompletní pravdu je velmi těžké, ne-li nemožné. Detaily i důležitá fakta se v podání jednotlivých svědků různí. Podle jednoho bylo auto černé, podle druhého tmavě modré; podle jednoho byla obětí krásná mladá blondýnka, podle druhého stará tlustá bába. Jediná společná věc pro všechny výpovědi je to, že žádný ze svědků proti násilí nezasáhl. Každý pro to měl jiné důvody - starší pán se bál, mladík v saku si ho nechtěl zničit, reportér to všechno musel fotit a neměl čas... Když už si myslíme, že celé lidstvo je skrz naskrz zkažené, přijde do místnosti sedmý svědek.
Slovenský televizní film s výborným psychologickým prokreslením postav i bravurními hereckými výkony natočený ve stylu Kurosawova Rašomona (1950). (Cimr)
Bluntman
LFŠ 2009(29.7.2009)
LiVentura
Jedna z nejlepších, možná nejlepší, slovenská krimi. Odehrává se ve dvou místnostech, kde vyšetřovatelé vyslýchají svědky vraždy... Sirová, hustá atmosféra strachu z neznámého a prostě dokonalá suchá policejní hra.!(18.4.2011)
anderson
ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 2.4.1968, pôvodný televízny film (18.2.2011)(18.2.2011)
Suki
Pôvodný československý televízny film od režiséra P. Solana a so scenárom od P. Karvaša a kvalitne herecké obsadenie. Človek si asi viac ani nemôže dopriať, keď chce vidieť výborný film. Komorný príbeh o tom akí sú ľudia v hraničnej situácii. Dvaja vyšetrovatelia vypočúvajú 7 (6 mužov a 1 žena ) svedkov, ktorí boli v čase pri zločine a urobili to čo urobili. Nechcem tu spoilovať, možno ho budete chcieť vidieť.(29.7.2008)
Cimr
Opravdu jsem nečekal, že nejlepším filmem, co jsem viděl na 35. Letní filmové škole, bude slovenské hodinové televizní drama. Šel jsem na to v podstatě jen proto, že v tu chvíli nešlo nikde nic zajímavějšího, ale to co jsem viděl mi zkrátka a dobře vyrazilo dech. Geniální psychologické vykreslení všech postav, které jsou navíc do jedné výborně zahrané! Hned jak otevřou dveře, víte s kým máte co dočinění. Potměšilý cynik, zvrácený filosof, agresor, bodrý pán, zbabělec... Každý z nich vypráví svůj příběh, jeden a ten samý, ale přitom pokaždé trochu jiný. Spojuje je jen jedno - proti násilné vraždě nikdo z nich nezakročil. Úchvatný scénář s vynikající pointou zapříčinil, že ač jsem od toho na počátku nic neočekával, tenhle film dlouho nedostanu z hlavy.(1.8.2009)
-ELFKA-
Detektívka a hlboký exkurz do ľudskej duše v jednom balíku plnom hereckých skvostov.(20.5.2008)
sator
Po dlouhé době zase dobrý slovenský film.Téma není jen o vině díky nezájmu,ale i o tom proč se tomu děje.Je opravu naší morální povinností pomáhat v situaci o které nic nevíme, a vidíme jen jednu její vytrženou část z kontextu ? Lasica překvapil hereckou odlišností.(4.1.2011)
fragre
Mravní apel vtělený ve film. Zde hraje každý za sebe a není-li mravnost v jedinci, žádný společenský úzus ji nezachrání, neb ten je převálcován zbabělostí, lhostejností a voyeurismem. Formální stránka tohoto filmu není bez chyby, ale ten apel je platný stále. Další slovenský film ze šedesátých, který jsem neznal, ale který mne příjemně překvapil.(21.4.2011)
qvark
Vycizelovaná esence základních stavebních prvků jakéhokoliv kriminálního dramatu....ve spartánsky zařízené místnosti sledujeme maximálně realistický výjev jednoho ,rutinního´ výslechu.. Svět vyšetřovatelů je veden pragmatismem pracovní povinnosti, kde případné emocionální vklady jsou kočírování neprolomitelným pravidlem subordinace a společně s nimi skládáme dohromady obraz resp. obrazy tragické události, jíž byli přítomni vyslýchaní svědkové, kteří svými výpověďmi představují dokonalou studii lidského charakteru a jeho pokřiveného vnímání sebe sama ve vztahu k okolnímu dění...z galerie lhostejnosti, zbabělosti a bagatelizace (filozof - ,rasputin´ mě uvedl v úžas ) vyplyne trpké zjištění, že výčitky se zásadně týkají těch nesprávných ...thx Fifer(7.2.2012)
reiser
Vyšetrovanie ohavného činu, ktorého svedkovia majú rôzne (rôzne ohavné) charaktery a pritom sa ešte pri výsluchu tvária, bez štipky sebakritiky, že sú úplne normálny. Najhoršie je, že v skutočnosti úplne normálny sú. To je na tom smutné, to je posolstvo tohto bezútešného filmu. Jednoducho, spoločensko-kritický briliant tej doby. Takéto niečo by sme potrebovali aj dnes.(17.9.2010)
Fifer
Naprosto realistická kriminálka, která nehodlá jet podle zavedeného mustru detektivních příběhů a místo toho nám ukazuje, jak asi vypadá skutečná práce detektivů. Kde se stala chyba, že už v roce 67 vznikl takovýto film, aby se čeští a slovenští režiséři po roce 68 vrátil do zaběhnutého vzorce stokrát viděných detektivek a zůstali v něm dodnes. Nebo znáte nějakou současnou detektivku, která by bourala zažitá klišé?(30.1.2012)
Infernor
Vynikající detektivka.. mám ji pak už jenom jako rozhlasovou hru a ta byla rovněž tak výborná..(25.1.2007)