Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geológ Pavol Murček si zaumienil nájsť podľa starých máp v bani Tereza bohatú žilu antimónovej rudy. No Tereza sa nechce poddať. No nechce sa vzdať ani druhá Tereza, či skôr Terka, geológova žena. Nevie sa zmieriť s tým, že jej muž opustil dobré miesto vo výskume, pohodlie mesta a dal prednosť tvrdej práci geológa v teréne. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Obstojny banicka drama vysielany za tuha normalizacia. Vzdy sa radsej vratim k normalizacnym filmom nez by mal pozerat ten sucasny hnoj, co sa teraz toci. 81 % ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo to takové klasické normalizační drama z chlapské party. Tady to nejsou stavbaři ropovodu ani řidiči Vé3Esek, ale horníci kteří kdesi ve slovenských velehorách rubou antimon. Jenže důl Tereza už má malé těžební výnosy a má být uzavřen. Mladý geolog je však navzdory vedení dolu přesvědčen, že ruda tam je. Obzvláště když si vyslechne vyprávění starého havíře, který teď na stará kolena dělá závodní stráž. Horníci mu zprvu věří, ale když jsou biti kvůli špatným výsledkům na prémiích začnou se od geologa a jeho přesvědčení, že už musí narazit na žílu odvracet. Nakonec ho ale po chlapsku podrží (dyk jsou přeci parta!) a dají si tajnou noční rubačku, při které dojde k závalu a oni jsou dole zasypáni... Do toho samozřejmě rodinné vztahy kdy družka geologa zvyklá na město po příjezdu do jeho působiště strádá v 1+kk atd... atd... Prostě drama, hlavní vyznění filmu je síla chlapské soudržnosti, snaha splnit plán a já jsem horník a kdo je víc. Hlavně nemyslet na nějakou politiku a proč se nám po ČSSR usídlili Rusáci a tak nějak nechtějí coby bratrská pomoc odjet. Nezastírám, že to místy nemělo silnější momenty a snad proto tomu také dávám za 3 krystaly. Celkově to ale moc nevybočuje z pracovních filmů té doby, jejichž velkou výhodou je nasazení velmi slušných herců, kteří i blbé scénáře uměli pozvednout na koukatelnou úroveň. * * ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Ak je nezachránime, viac na svetlo božie nevyjdem". Velmi slušné a výborně se vyvíjející hornické drámo o záchraně jedné baně i vlastního svědomí a charakteru. Snímku by moc slušel i žánr psychologický. Slovenská tvůrčí elita zaručuje veškeré kvality, což potvrzuje i naše česká kráska Danuše Klichová. (Ani předabování dvou protagonistů zde nebyl rušivý prvek) ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

V duchu hesla "geológia nemôže len hľadať, musí aj nachádzať" sa nesie celý historický film z čias "onikania" a skorozabudnutej slovenskej baníckej éry, zasadený do banských závodov v okolí obce Dúbrava. Škatuľkovo je vyobrazený život baníkov, pre ktorých je ich práca celým zmyslom života a svojrázna banícka hrdosť nedovoľuje pripustiť si zlyhanie. Dôveryhodnosť atmosfére dodáva slovník, ktorým sa premosťuje povrchový život na ten podzemný. Výrazy ako "Kde sa človek pozrie, samá hlušina" alebo "Čo slovo, to ekrazit" dodávajú filmu tú pravú, do depresie slkzávajúcu atmosféru plnú odhodlania pokračovať ďalej (či už pri hľadaní antimónovej rudy alebo samotných zavalených baníkov). Film je spracovaný veľmi dobre, prezentuje zmýšľanie ľudí pracujúcich v neistote aj odhodlaní, avšak miestami je cítiť nedostatočne zachytenú silu a hĺbku postáv. Spoiler: Antimonit, ktorý geológ vyniesol na povrch nepochádza z baní, v ktorých sa dej odohráva, ale pravdepodobne z baní v oblasti Kremnice. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama