Mladé srdcia
Československo, 1952, 83 min
Václav KubásekHrají:
Karol Machata, Hana Kavalírová, Martin Gregor, Viliam Záborský, Július Pántik, Gustáv Valach, Alojz Kramár, Otto Lackovič, Karol Skovay, Gita Hinterbuchnerová, Ján Bzdúch, Mikuláš Huba, Samuel Adamčík, Ľudovít Jakubóczy, Marián Gallo, Rudolf Thrún, Gejza Slameň, František Dibarbora, Jozef Sodoma, Ivan Krivosudský, Ivan Mistrík, Frída Bachletová, Jozef Čierny, Ema Kováčová, Vladimír Durdík st., Ružena Struhárová, Anton Mrvečka, Juraj Šebok, Andrej Vandlík, Jarmila Kulíšková, Ján Kováčik, Ján KákonyiObsah
Slovenský umělecký film z prostředí rudného dolu ve Slovenském Rudohoří. Důl vinou špatné organisace práce a nedůsledného uplatňování nových pracovních method soustavně neplní plán a výkyvy v plánu je nucen dohánět šturmovštinou. Zásluhou pokrokové methody těžby "šikminou" , kterou prosazuje skupina havířů v čele s Fedorčákem mladším a která se ukáže jako úspěšná, důl začne plán plnit rovnoměrně a bez šturmovštiny. Film chce ukázat právě tyto lidi a jejich činnost, lidi, kteří prosazují nové v našem životě proti starému. Je ovšem třeba říci že tuto základní myšlenku film netlumočí přesně a výrazně. Na druhé straně je třeba přiznat mu poctivou snahu agitovat touto myšlenkou k boji za prosazování nových, produktivnějších method práce na všech našich pracovištích, především v dolech.(FILMOVÝ PŘEHLED 23 / 1953)
Rodící se slovenské kinematografii často pomáhali zkušení čeští tvůrci, v tomto případě Václav Kubásek. V první polovině 50. let, kdy snímek vznikal, však nebylo jiného východiska nežli se uchýlit pod křídla pracovní agitky. Hrdiny jsou tu horníci z rudného dolu, který vinou špatné organizace práce neplní plánované ukazovatele - teprve novátorské těžební postupy zjednají nápravu. Jedná se o velice plakátovitý a naivní obraz lidu, nadšeně se věnujícího budování šťastných zítřků, pro horníky je jediným smyslem života poctivá práce. Nalezneme tu všechna dobová klišé, i nepřátelského agenta, který chtěl narušit budovatelské úsilí. (oficiální text distributora)
ripo
Jsou lidé staří a jsou lidé mladí; ne věkem, ale svým názorem na svět, svou životní aktivitou, schopností žít a pracovat vždy tak, aby to přineslo co největší prospěch všem. Mladá srdce — jak zní název filmu — nejsou tedy jen srdce lidí, jimž není nad pětadvacet let. To jsou všechna srdce, která jsou schopna přijímat nové, to, co je lepší než staré, která jsou ochotna za toto nové bojovat, nové prosazovat, uskutečňovat. V „Mladých srdcích" je to konkrétně ukázáno na postavě Fedorčáka mladšího i na celé skupině kolem něho, která usiluje o nový způsob těžby, jenž přispěje k rovnoměrnému plnění plánu. To je i Fedorčák starší, tajemník strany Grešo, inženýr Barčík, Leštiak i Naďa. Tohle bylo úkolem filmu: ukázat a oslavit práci těch lidí, kteří všemi silami probojovávají nové, pokrokovější v našem životě, v naší práci. Ovšem, toto základní thema je — třeba přiznat — notně zamlžené řadou podružných příhod a episod, majících spíš ráz samostatných genrových obrázků, než zákonitých součástí logického celku. „Mladá srdce", pokud jde o dramatickou stavbu, mají řadu vad. Jednak tu, kterou jsme uvedli; dále nepřehlednost (mnohde i nefunkčnost) postav, špatnou vývojovou linii děje, konfliktu. Celkem film, který nedosahuje průměru, jehož jsme v naší produkci už dosáhli. Filmový přehled 23/1953(29.9.2008)
Flego
Takto to vyzeralo, ak sa pod film podpísala boľševická agitka. Mladé srdcia sú smutnou epizódkou v československom filme začiatku 50-tych rokov. Celý príbeh je plný hesiel a blábolov, bez štipky snahy vytvoriť zmysluplný dramatický príbeh. Hocijaký motív, ktorý sa ukáže, je vzápätí utopený v trápnych heslovitých dialógoch oslavujúcich budovateľské úsilie. Tu ani herci nemajú čo hrať.(13.12.2011)
rudeboy
odpad!"Máme krásnu zásadu - Buduj vlasť - posilníš mier - ale plníme ju len na 70%. Takto veru nezískame červenú zástavu!" - - - "Naháňať plán, to znie ako neplniť plán. Tri mesiace ste plán neplnili, štvrtý mesiac ste ho naháňali. Ale my nesmieme naháňať, doháňať, zaostávať. Komunisti musia byť vždy vpredu!" Film je plný takýchto a podobných agitačných "kecov" a zo smetiska dejín ho nedvíhajú ani atraktívnejšie sa tváriace motívy sabotérstva či chlapského konfliktu (Fedorčák ml. - Ing. Leštiak), pretože sú buď nedotiahnuté alebo trápne zjednodušené. Ak čakáte prepracované ľudské charaktery s uveriteľnou psychológiou, tak tadiaľto cesta nevedie. Film ponúka len neuveriteľné postavy bez súkromných životov, ktorých zmysel života rastie priamoúmerne s množstvom vyťaženej rudy.(16.6.2011)