Reklama

Reklama

Ježíš: Chybějící léta

(TV film)
  • USA Jesus: The Missing Years
USA, 2007, 50 min

Režie:

Tom Jennings

Obsahy(1)

Je jedním z nejvýznamnějších lidí, kteří kdy chodili po této planetě, ale kde se nacházel od svých dvanácti do třiceti let není známo. Už 2 000 let učenci a věřící diskutují o tom, proč dvě dekády Kristova života zůstávají neznámou.
Odpovědi se možná skrývají v nejpředvídatelnějším zdroji - v Bibli. Na stránkách Nového zákona se nacházejí stopy, které vrhají světlo na Kristův život během "chybějících let" a prozrazují, co si myslel, koho znal a jak žil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ako s Chesusom plieskala puberta? Počúval nejakú historickú obdobu satanistického blackmetalu? Oholil si hlavu provokačne na koleno (keďže dlhé vlasy boli vtedy in), či bol vodca miestneho výtržníckeho gangu? Pravdepodobne áno. Ako inak sa dá vysvetliť časť, keď spáchal scénu v nejakom chráme, "vykydal chliev" podľa seba, ale nedostal na papuľu. Pravdepodobne to bol v rozmedzí 13 - 30 rokov slušný výrastok, lebo biblia a všetky písma sa tomuto obdobiu nonšalantne vyhýbajú. Ďalší dokument konšpiračného charakteru, ktorý pracuje s minimom informácií, ale prichádza so senzačnými odhaleniami. A ako to býva u podobne ladených filmov mnoho kecov sa len tvári, že má nejaký zmysel. Naštudovaním filmov Michalela Moorea či Alexa Jonesa však neznie správna otázka "Aký bol Ježiš?", ale "Bol Ježiš?". Podľa tohto dokumentu síce bol, ale tak či tak sa o ňom moc nevie. Pre ortodoxného (čítaj, s klapkami na očiach) sektára možno poburujúci dokument, pre racionálneho človeka zaujímavosť, a pre antikresťana úplná zbytočnosť. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Dokument, který pojednává o jednom z nejzásadnějších témat vztahujícím se k Ježíši Kristu. K jedné z nejotevřenějších otázek, která často spontánně napadne i nejednoho zcela obyčejného smrtelníka se základním historickým či teologickým povědomím - co dělal historický Ježíš Nazaretský mezi svým 12. a 30. rokem života, kdy o jeho působení chybí jakékoli písemné zmínky? Kde žil, čím se živil, kde a jak nabyl své nepochybné vzdělání, gramotnost a znalost jazyků? (Kromě hovorové aramejštiny Ježíš musel ovládat přinejmenším hebrejštinu a zřejmě i řečtinu.) Načerpal snad v průběhu těchto chybějících let životní zkušenosti vedoucí ke vzniku jeho radikálních názorů, které vyvrcholily jeho kázáním a vystoupením? Velká mezera v informacích o jeho životě, o níž nikdo s jistotu nemůže nic říci, dovoluje vznik nejrůznějších teorií a spekulací. Vnést trochu světla do tohoto neznáma se pokouší v duchu konzervativní opatrnosti tento zajímavý dokument. Oceňuji, že dokument nesklouzává k žádným nepodloženým spekulacím, zároveň se však bohužel prakticky vůbec nezabývá žádnými ze známých alternativních teorií (např. Ježíšova cesta do Indie), které při vší kritičnosti zřejmě nelze smést ze stolu jako pouhé fabulace. V dokumentu doslova padne suchopárné konstatování, že žádné historické záznamy, z nichž bychom mohli vycházet, nemáme k dispozici. A tak se zde badatelé opírají prakticky pouze o synoptická evangelia a jiné novozákonní texty v kombinaci s archeologickými objevy a známými historickými skutečnostmi. Dokument nám nabídne vcelku přijatelné odpovědi na základní otázky, i když spíše než k uspokojivým závěrům vede zvídavého diváka k dalšímu aktivnímu zájmu o tuto problematiku, což je dobře. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama