Reklama

Reklama

Svatba mezi citróny

  • Dánsko Den skaldede frisør (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Po filmu Lepší svět oceněném Oscarem přichází režisérka Susanne Bier s mimořádnou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážných témat. Dvě velmi odlišné rodiny se setkávají v nádherné staré italské vile uprostřed citrónového sadu na pobřeží moře. Důvodem setkání je svatba krátce zamilované dvojice. Setkání rodiných příslušníků, starých lásek a kamarádů vynese na povrch spoustu vášní. Susanne Bier ve svém novém filmu Svatba mezi citróny spojila s citem a jistotou téma lásky, absurditu, humor, břitké dialogy, jemně vykreslené charaktery a zdánlivě jednoduché životní pravdy.Všechno, co je opravdu potřeba k šťastnému životu, je láska. I když si myslíme, že je po všem, možná všechno teprve začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čekal bych od Susanne Bier lepší vztahovku, než to, co nabídla. I vzhledem k tomu, že třem předešlým filmům, které jsem od ní viděl, jsem napálil pěti hvězdičkové výpalné. Tady to ale prostě a jednoduše nešlo. Středomořsky adekvátní prostředí sice zvedne náladu komukoliv klidně i v severosibiřském gulagu, ale na druhou stranu ty vztahové uzly se tady prolínaly až zbytečně dlouze. Pierce tady váhá a váhá, než vlastně i skoro tu Papriku prováhá. Každopádně určitý komediální šarm se filmu upřít rozhodně nedá. Dvě hodiny utekly poměrně příjemně. Od Susanne Bier a Anders Thomase Jensena ale přeci jen člověk očekává něco jiného. Ono ale možná ne vždy se dá žít v hlavě s tou neustálou depresí a černo humornou náladou. Jako takový osobní detox to pro tentokrát beru. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když už má oblíbený tvůrce zklamat, tak giganticky. Přesně to se Susanne a jejímu dvornímu scenáristovi (a pro mě subjektivně jedné z nejzajímavějších persón dánské kinematografie) AT Jensenovi zadařilo. Hodně kyselý citrón, kyselejší než ředěné americké brči, které svojí odtrženost, pohádkovost a prostomyslnost nemusí 100 minut maskovat za podezřelé výlety do realismu a nečekané otevřenosti. Svatba mezi citrón rozhodně obsahuje pár momentů, ve kterých se nezapře Jensenův cynismus a záliba v žánrové antitezi, ale když na konci zjistím, že všechny tyhle rakovinotvorné, rodinně deziluzivní a sexuálně uhnuté momenty, slouží jako ta nejlacinější obezlička zesměšňovanému romantickému sentimentu, zvedá se mi žaludek. Už proto, že Bier není Trier a nedovede s divákem tak zkušeně manipulovat - dialogy jsou otravně zdlouhavé a upatlané, "realistické" z ruky snímané scény působí jako pěst na oko mezi romantickými pohlednicemi z Itálie, postavy jsou okatě "vysoustružené" tak, aby plnily své různorodé groteskní role. Chápu, že na opuštěné mamky a sentimentální závisláky bude kombinace vyžilá kadeřnice rak - vypelichaný ex-Bond fungovat jako emocionální afrodiziakum, mě se po tomhle kýblu růžové citrónové limonády udělalo velmi nevrlo. I proto, že tady nejde jen o nějaký "neumělý pokus" o žánr, ale o zcela cílené vydírání - navíc režijně těžce nezvládnuté. Susanne Bier oholit o certifikát Dogma 95 a Jensena poslat česat na pět let Adamova jablka. Voni ho ty citrusy přejdou. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Oscar je doma, můžu odpočívat" řekla si možná Susanne Bier a natočila nefalšovaný ženský výplachový film. Obrazový kýč plný charakterových karikatur a telenovelových dialogů. Táhne se to o půl hodiny dýl, než by mělo. Brosnan a malebné lokace návštěvnost zajistí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Sussane má ve sbírce lepší kousky, to je jasné, ale asi jsem potřebovala vypnout a tohle bylo to pravé. Kýbl klišé, kýbl patosu, kýbl neuvěřitelných zápletek, kýbl krásný muziky......ano a jak tady píše jeden uživatel.... ♫ tippy-tippy-tay..THAT'S AMORE.. ting-a-ling-a-ling..THAT'S AMORE ♫ mě bude znít dlouho v uších. Přihodím sympatické herce, obrazně se zavřenýma očima odhodím všechny mínusy a je tu příjemný relax. Chvílemi jsem se blaženě usmívala, jsem romantik, tak co, musím ty dramata občas proložit právě něčím takovým....vždyť je to vlastně pohádka, která pochopitelně není pro každého, zničila by je. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Radši si vrazím citron s pomerančem do oka, než vidět tento zrůdně předvídatelný a plochý a subjektivně tříhodinový film znova, jehož název v originále ("Plešatá kadeřnice") je na celém projektu to nejzajímavější. Pokud vás samozřejmě nevzrušuje Brosnanovo povadlé chlupaté panděro nebo holohlavá Dyrholm./// Scenárista Jensen, který za sebou má kvalitní filmy jako Adamova jablka nebo Vévodkyně, snad ani nemůže být autorem textu k této vyvařené verzi snímku Mamma Mia!/// Slunná Itálie už dávno není atraktivní filmovou lokací a tematizace rakoviny neznámým tabu, což by se ještě dalo snést, kdyby většina dialogů nebyla tvořena z nejtrapnějších klišé a rádoby romantická atmosféra ze záběrů na vycházející měsíček nebo zapadající sluníčko. Blink. 25 %. [Kino] ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Prostě nejslabší film Susanne Bier, který jsem viděla. A že jsem viděla skoro všechny. Rozhodně jsem viděla její dřívější předdogmatické komedie. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi půjdu proi proudu, ale mě se tento film Susanne Bier libil. I Když uznavám, že Bratři jsou mnohem, mnohem lepší. A Pierce Brosnan jako James Bond v důchodu, majitel citronových plantáži a obchodník s okurkami, ředkvičkami, pomeranči a citrony, hraje dobře. Astrid neboli Molly Blixt Egelind je půvabná. Zajimavé je, že Susanne Bier se věnuje i drobnostem dánské přítomnosti. Filmem se hemží modré oči, ale velmi milý pohled má plešatá kadeřnice (originální název filmu) Trine Dyrholm. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ten, kto si ide pozrieť romantickú komédiu "pre dospelých" Susanne Bier vie, do čoho ide. Teda aspoň by mu to malo dojsť. Aj starší ľudia majú občas potrebu vypnúť, pozerať sa na hlavnú postavu vo svojom veku, trpiacou viac, ako oni a dúfajúc v jej šťastný koniec. V šťastný koniec v náručí princa na bielom koni. Alebo aspoň na šedom a trochu krívajúcom. Zvraty sú občas predvídateľné, občas menej, ale všetko je to natočené v príjemnej atmosfére, ktorá takto ospravedlňuje neambicióznosť projektu. V kine by to asi bolo rovnako ako pre väčšinu sklamanie, ale takto pri večernom oddychovaní pred telkou to svoj účel plní. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakoby Anders Thomas Jensen a Susanne Bier za každou cenu chtěli natočit divácky úspěšný film. Jenže stvořili podivný hybrid mezi (melo)dramatem a romantickou komedií, kde se mnohé scény tlučou a u jiných jsem opravdu přemýšlel, proč ve filmu vlastně byly (a na nic nepřišel). Susanne Bier je pořád natolik dobrá režisérka, že se jí to pod rukama vyloženě nezhroutí, Trine Dyrholm to sice celé herecky utáhne, ale Pierce Brosnan vedle ní vypadá matně. A podobný je i můj celkový dojem z filmu (50%). Snad nás od Susanne Bier nic slabšího nečeká... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Už mi bylo i hůř u podobných tragiromantických kýčů, a to navzdory celé řadě amatérských výkonů přicmrdujícího dánského potěru - klasiku odvedl nonšalantní Pierce Brosnan, něco bodů uhrála dychtivka Trine Dyrholm, ty však srážím za hošany - patrně už tehdy aspirant na oscarovou nominaci, co dostal echo v předstihu (grcající smajlík za sodomití scénu). ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Brosnan zestárl, ale pořád mě ještě baví se na něj koukat. Ta mírně ušlápnutá, sluníčková kadeřnice byla vcelku sympatická postava. Jenomže děj byl až tragicky nepřítomen a to, co se za děj vydávalo, byla jen slepenina pár povrchních klišé. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý romantický film, který se ale celkově kloní spíše k průměru než někam výš. Je to dáno tím, že jsou zde sice nakousnuta zajímavá témata, ale nakonec nejsou až tak vyhrocena a nejsou až tak zásadní. Přijde mi to spíše jako snaha kořenit romantiku bez toho, aby to koření ale mělo smysl. Třeba homosexuální vztah nebo následky rakoviny jsou tu dějově tak nějak navíc, i když přirozeně zobrazené. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Bohužel obrovské zklamání, chybělo tomu snad úplně všechno, ani ryba, ani rak a Pierce to ani nemohl zachránit, neměl co hrát. Škoda:-) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pierce sice dvakrát spasil svět jako 007, ale tenhle film s blboučkým překombinovaným scénářem, zachránit nemohl. * za překrásnou Italskou krajinu * za citrónový háj. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Velice slušně zvládnutá a po všech stránkách příjemná romantická komedie, která naštěstí není přeslazená, takže není problém ji dokoukat. Bier rozhodně nepřináší nic originálního, ale dovede pracovat s klišé tak, že si je vlastně ani neuvědomíme. Ano, lze namítat, že je příběh zbytečně překomplikovaný, řeší moc témat a některá vyšumí do prázdna, že je stopáž přetažená, ale ono to v podstatě nevadí. Herecky je to slušné (zejména Brosnan si roli domýšlivého a arogantního obchodníka užívá se vším všudy), kamera je na žánr nádherná a někdy až hodně artová a dialogy odsýpají a poměrně baví. Je to oddechovka, která pobaví, má své chyby, na druhou stranu si ale na nic velkého nehraje, což se rozhodně počítá k dobru. Poctivé čtyři hvězdičky a 70%. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film začala dívat, říkala jsem si - aha něco od Rosamunde Pilcher. Pak se tam objevil Pierce, tak teda asi ne, ale v podstatě ano. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama