Zatmění Země (TV film)
Drama / Katastrofický / Sci-Fi
Francie, 2009, 97 min
René ManzorHrají:
Cristiana Réali, Féodor AtkineObsah
93 milionů mil od Země vypukne geomagnetická bouře na povrchu Slunce. To zasáhne celou Evropu a dojde k výpadku elektřiny...všechny nemocnice, letiště, záchranné služby jsou bez elektřiny. Evropa upadne do temnoty... Uprostřed této katastrofy se ztratí dvě děti, uprchne trestanec a dalších několik lidí. (oficiální text distributora)
Aluska88
Zatmění Země se v ničem neliší od kvalitativně podobně zpracovaných filmů. Možná jen ve dvou věcech. Nikdy by mě snad ani nenapadlo, že zrovna Francouzi natočí (takový) katastrofický film. Za druhé. Tento film, možná snad jako vůbec první, předvedl ten nejhorší možný výpadek proudu, jaký kdy byl ve filmovém příběhu prezentován. Všechno bylo totiž obráceně. Všechno fungovalo!:) Skoro po celý čas, co jsem toto Zatmění sledovala, výjma posledních asi dvaceti minut, všechna světelná, elektrická a jiná zařízení, běžela na generátory. Zářivky svítily, lampičky taky, v klidu byla zaplá i telka, prostě fajnový výpadek:) Ostatní evropská města a jejich obyvatelé bohužel zřejmě neměli takové štěstí, aby byli zapracováni do tohoto děje, kde po celou dobu jely generátory:) Jestli čekáte, že zde uvidíte nějaké katastrofické záběry či projevy oné bouře, nedočkáte se. Celou dobu se všichni snaží dostat někam jinam, pobíhají, řeší a pláčou nad katastrofou, která je postihla. V příběhu se setkává mnoho rozlišných a problémových postav. Bratři, z nichž jeden trpí astma, rodiče, zločinec, stará paní, skinheadi či lékař. Spousta z nich během katastrofy neopomene řešit své komplikované vztahy. Velká bída, nuda, patos, nelogika. A ke všemu jsou pod to podepsaní Francouzi. Že Vám není hanba:) "Chová se tak trochu jako blázen, ale je to skvělý chirurg", "Vy jste utek, že jo, co jste udělal?" - "Kouřil jsem v hospodě, jsou na to čím dál přísnější."(29.3.2011)
Iks
Budu mít koule a napíšu objektivní příspěvek. Tak, kde bych začal....film se jmenuje Zatmění Země, v originále Blackout. Blackout je v překladu výpadek proudu Zatmění Země Vám tak dává falešný pocit, že jde o něco vesmírného. Takže už podle toho lze odhadnout, že to bude totální slátanina. Tohle bude jeden z nejdelších příspěvků, jaký jsem kdy k filmu napsal. Fáze 1) Naučné: Erupce na Slunci. Solární vítr. Zasáhl Zemi. Chaos. Zde lze zjistit, že existují programy, které porozumí větě ve znění "spočítej, jak je pravděpodobné, že bude zasažena Země", a začnou počítat. A dopočítají se, že "určitě ano". Fáze 2) Drama. Záběr na starostku Štrasburku a jejího bývalého manžela alkoholika. Alkoholik je vyléčen, starostka to neakceptuje. Děti odjíždějí. Starostka píchá s chlápkem z nějaký městský rady. Ten, se kterým píchá, stojí za ní, ten se kterým ne, je proti ní. Rozhodnuto, starostka nemá pravdu a lidi nebudou děšeni. Výpadky, které nastaly už v celé střední a východní Evropě, to není nic, čím by se lidi měli zatěžovat. Fáze 3) Krimi. Pětinásobný vrah na útěku. Jednoho syna alkoholika - bývalého manžela starostky zachrání od astmatického záchvatu. Volá přítelkyni. Přítelkyně se ptá, co budou dělat. Důchodkyně slyší jejich rozhovor a nabídne pětinásobnému vrahovi svůj dům jako přístřešek. Přítelkyně vraha se pousměje a nadiktuje mu její adresu. 4) Horor. Jeho přítelkyně, věřící, že on nic neudělal, je se starostkou zavřena v obchodě s potravinami po výbuchu nádrží s chemikáliemi. Lidé jsou mrtví, ti, co nejsou mrtví, jsou postupně rozleptáváni. Dveře zalepeny izolepou, aby se plyn nedostal dovnitř. Nácek, který má na starostku blbý kecy, je pravděpodobně jen hloupý od úderu do hlavy. Ano, teče mu krev. Starostky vpich-přítel se vydal hledat svoji lásku. Dostal se do oblasti, kde je tento plyn - leptající plíce a kůži - ve velké koncentraci. Muži v oblekách? Jemu stačí maska a sako. Jde dál a dál k epicentru výbuchu. Najednou přiskočí dva týpci a masku mu strhnou. Aniž by si jí nasadili, oba v klidu utečou. On dostává svalové křeče a jeho obličej a ruce jsou rozleptávány. 5) Katastrofa: Výbuch chemičky uprostřed města je asi problém, ale zajímavé je, že starostku Štrasburku nezajímá 59 jaderných reaktorů, kterým taky jistě dochází benzín v generátorech (já vím, je to stupidní, že je jaderná elektrárna závislá na elektrickém proudu, že), a pokud by z jedné z nich začalo unikat obohacené plutonium/uran, bylo by to asi už celkem fuk. Dál jsem to nedokoukal, 20% a mějte se.(28.3.2011)
haushinkaa
odpad!To byla katostrofa.(31.3.2011)
bruceman7
Když katastrofický film, tak katastrofický! Minimalisticky to prostě moc znázornit nelze (no, asi jsem zhýčkanej USAmade). Jinak nápad na zajímavý film s touto tématikou upřít nemůžu. Ale holt je to stále nízkorozpočťák se všemi neduhy, které k nim patří - a navíc hrozivě nudný. 3,5/10(29.3.2011)
Jallo
Iks vystihl absolutně vše. Je škoda, že francouzi zkouší točit filmy po americku. Jde jim to ještě hůř než amíkům.(28.3.2011)
Stejšn
Pořád jsem čekal, kdy to začne být zajímavé a ono prostě nezačlo. Ztráta času.(28.3.2011)
M+M
Bohužel blbost, aby to bylo průměrné musel by se přepsat scénář a vyměnit režisér.(28.3.2011)
gizi
Pro mě celkem zajímavé téma a zpracování naštěstí nebylo americky megalomanské a přehnané, takže se na to dalo i jednou podívat bez znechucení. 60% 16.4.11.(17.4.2011)
Guthix
Hrajú : Cristiana Réali, Florent Pagny , Gauthier Battoue(30.3.2011)
Aluska88
topr harley