Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době chaosu, ve světě stálých změn se stal hrdinou, o němž ani nesnil.  Je to jako blesk z čistého nebe. Němci okupují Francii a jejímu nezdolnému obyvatelstvu začínají ty nejbídnější časy. Avšak i v této době může zazářit dobré srdce člověka...
Henri Fortin je chudý a negramotný bývalý boxer. Ziman je bohatý židovský právník z Paříže. Během 2. světové války se jejich cesty setkají: když Fortin souhlasí s tím, že odveze Zimanovu rodinu do Švýcarska. Fortin žádá Zimana, aby mu během cesty předčítal Bídníky od Victora Huga. Ještě než se jejich cesta skončí, zdá se, že příběh z knihy a tahle cesta mají hodně společného... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

mortak 

všechny recenze uživatele

Variace na téma Les Misérables. Z V. Huga tu moc nezůstalo, film je typický Lelouch, tj. ty nejprovařenější melodramatické a sentimentální klišé z populární literatury jsou točeny, jako kdyby se život skládal jenom z nich (život je umění, umění je život - třeba pláč na cajdák z rádia). Zmizela náboženská rovina románu (Javert NENÍ záporná postava - je vyjádřením nemilosrdnosti Starého zákona, který musí ustoupit milost a odpuštění), řeší se tu síla filmu, který není jen zábavou, ale pomáhá negramotným najít cestu k umění a k hodnotám (to už věděl Lenin), závěrečná hodina je vlastenecky patetická (oslava hodnot Páté republiky)... Na druhou stranu, pokud zapomenete na Victora Huga, celý ten trojhodinový kolos dává smysl a nenudí a Belmondo hraje Fortina skvěle, tj. žádný lidový mudrc, ale prostý nevzdělaný člověk ve víru dějin. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavé propojení klasiky francouzského realismu s druhou světovou válkou. 1) Paralely mezi postavami Hugova románu okupací Francie nacisty jsou pro Čecha možná trochu nezvyklé, ale líbí se mi. 2) 62letý Jean-Paul Belmondo (dvojrole Jeana Valjeana a boxera Henri Fortina) předvádí krásné charakterní herectví. Zaujal mě i 55letý Philippe Léotard (doktor Thénardier) a v maličké roli 32letý Paul (ano, syn) Belmondo (Henri Fortain ve svých 20 létech). 3) Pokud jste Francouz a máte rádi klasiku, přihoďte jednu hvězdičku. ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně silný příběh s vynikajícím výkonem JPB. Bídníci Viktora Huga zde posloužili jako jakýsi námět, komparace na pozadí které se odvíjí drama v první polovině 20. století. Je to příběh o lidské chamtivosti, špatnosti, zradě ale i odvaze a statečnosti, který graduje v období konce II. sv. války ve Francii a těsně po ní. Přes delší stopáž film nenudí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mohol by som byť ohúrený originálnym spôsobom podania tradičného príbehu, no úprimne povedané, ani z ďaleka má táto forma Bedárov neoslnila. Že ma snímok 175 minút mi nijak extra nevadilo, že sa snaží tématicky zakúsnuť do viacerých "konfliktov" spoločnosti v rôznych časových etapách taktiež, no z celkového hľadiska mi ten "časový guláš" proste vadil. Mám veľmi rád Bedárov a samotnú podstatu onoho Hugovho príbehu, no toto išlo mimo mňa, pre mňa je tá forma "nešťastná" - priemer. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Také jste si někdy kladli otázku, jak by asi vypadali Bídníci zakomponovaní do této doby? Pokud ano, tak tento film vám možná splní sen, jelikož příběh toho čistokrevného francouzského dramatu vás zavede do časů temnot 2. světové války. Hlavní hrdina Henri Fortin vyrůstal v chudé rodině, postupem času se z něho stane slavný boxer, který vinou zranění zanechá sportu a otevře si malou stěhovací firmu. Právě při této příležitosti se setkává s židovskou rodinnou, která mu změní celý život. Toto dojemné drama nám nastíní historii jedné osoby od počátku století, přes dobu temnoty až do konce druhé světové války. Celý příběh doprovází vyprávění z knihy Bídníci od Victora Huga, s jejímž hlavním hrdinou je Henri Fortin spojován. Herecké výkony si drží vysokou laťku po celý film a Jean-Paul Belmondo zvládl vážnou roli dokonale. Prostředí filmu působí uvěřitelným dojmem i přesto, že se ve filmu vystřídá spousta historických událostí 20. století. Toto dílo nám ukáže, jak dokáží být lidé sobečtí a zlý a když dojde na lámaní chleba sympatizují s tím, kdo je u moci. Největším problémem filmu se bohužel stává jeho délka, která si bohužel neudrží počáteční tempo a chvílemi začíná nudit, nepřidává tomu ani špatný scénář, kde je spousta bezvýznamných scén, které ničí atmosféru celého filmu. Celkově ve mne bohužel převládá zklamání, jelikož i přes výborné výkony herců, na mně film nezapůsobil. Moje hodnocení 65% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama