Reklama

Reklama

Requiem za Detroit

(TV film)
  • Velká Británie Requiem for Detroit?
Velká Británie, 2010, 76 min (Special Edition: 60 min)

Vzestupy a pády automobilové metropole. Bývala to výstavní síň amerického průmyslu. Velké prosperující město, kde se vyráběla slavná americká auta. Právě tady spustil Henry Ford v roce 1913 první automatizovanou linku na výrobu automobilů. Dnes tu z někdejší slávy nenajdeme nic. Jsou tu desetitisíce opuštěných domů a tisíce obrovských prázdných továrních hal. Pohled na město připomíná apokalyptický výjev. Panuje zde obrovská kriminalita. Historie města ovšem zůstává esencí dějin celých Spojených států. I tady docházelo po celou dobu ke střetům bílého a černého obyvatelstva, i tady se věčně dohadovali zaměstnavatelé s odboráři, i tady lidé prožívali hospodářský rozkvět i propady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dokumenty (zatím?) nekomentuju, protože to už by mi z toho psaní asi hráblo, ale tenhle mě natolik zaujal, že musím. Neměl jsem totiž až dodnes o umírání Detroitu ani potuchy. Takže tedy pro mě velké překvapení i velká zajímavost. O příčinách pádu města se ve filmu mluví dost, tedy jen krátce k těm následkům - po zhlédnutí filmu a po přečtení si nějakých dalších informací nechápu, že v tomhle vybydleném a "afrikanizovaném" městě ještě stále zůstává oněch deset procent bělochů, stejně jako bych nechápal třeba to, kdyby žilo deset procent bílých v Chanově. Ona možná ta realita nebude zase až tak extrémně nesnesitelná, jak nám ji tvůrci vylíčili... Vždyť tam přece musí nějací lidi chodit třeba i do práce a vydělávat love, protože koho by tam potom ti negramotní negři na ulicích přepadávali, že jo... Neradostný dokument, Mogadišo uprostřed Severní Ameriky... A za všechno může rozporuplná osoba Henry Ford, který byl na jednu stranu celoživotně postižený chorobným antisemitismem, ale natáhnout do "bílého" města desítky tisíc zaostalých zulukafrů z Jihu mu rozpaky nečinilo... Ovšem jedno pozitivum na celé situaci vidím - až budou hollywoodští zase točit nějaké epické postapo, nemusejí stavět drahé kulisy, ale můžou přijet natáčet exteriéry sem. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Od industrialismu přes postindustrialismus k agrárnictví. To je naše budoucnost? ___ Detroit jako město zrodu velkého konzumu, amerického snu pro každého, rychlého kočovného života na kolech, společenského rozdělení v podmínkách demokracie, monovýroby a úzké specializace a odlidštění práce. Až se rozpadnou papírové domky a les pohltí město, velké kamenné budovy budou vypadat podobně jako zarostlé chrámy v asijských džunglích ... pokud nebudou dříve rozebrány na cihly pro zahrádkářské domky a hlavně ploty. I moderní ruiny mají kupodivu své kouzlo a půvab. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jojo, za všechno můžou bílí sahibové a cyklisti. Američani si zpackali "americký způsob života" tím, že si nechali vzít svoje auťáky a začali jezdit v japonských hnidách. Černí bratři pak včas pochopili, že koks vynáší víc jak automobilový průmysl. A bude hůř milé děti, nevěříte? . . . Americký sen je prý mrtev. Nu, Američani si aspoň užili ta desetiletí tvůrčího reálného kapitalismu, že... - - - P.S. A že to zase zlehčuju? A že jsou furt ty krize?? A komu to všechno slouží??? . . . Amen. - - - - - (Poprvé viděno 18.5.2013 na >předsmrtném prostoru< , hodnocení 21., komentář zde se zívnutím jako třetí - 18.5.2013) ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Dokument je to každopádně zajímavý a za shlédnutí stojí. Mám k němu ale i výhrady. Připadá m, že se bojí jít víc do hloubky. V podstatě je poskládaný z monologů obyvatel města, jak těch šťastnějších bílých, tak i černé spodiny, ale chybí tomu nějaký spojující nosný vypravěč. Mluví se tam o hospodářských a palivových krizích, rasových nepokojích i odborových stávkách, to je všecko OK, ale třeba ani zmínka o korupci, tunelech a rozkrádačkách ve velkém v posledních dekádách po té, co vedení města komplet převzalo černé zastupitelstvo. Natočené je to tak nějak aby se to nemohlo nikoho moc dotknout, i když tam nechybí nástin toho, jak to tam černoši po kolapsu celé zlikvidovali. Jsou tam s nimi sice rozhovory, které ukazují jak z nudy vypalují baráky, odmítají vzdělání, prodávají drogy, ale celé tak nějak povrchně, jakože "my je chápem, co mají jiného dělat". Také tam nejsou vysvětlené některé zásadní věci - jakože když se teda veškeré bílé obyvatelstvo vystěhovalo na předměstí a Velká Trojka Detroit opustila, tak jaktože se teda to obyvatelstvo má celkem dobře. Kde Ti lidé teda pracují? Kde Velká Trojka teď je, když nezkrachovala a vede se jí teď uspokojivě. Některá fakta si prostě člověk musí složitě dohledávat jinde, protože tenhle dokument nedává odpovědi. ()

Kuzzie 

všechny recenze uživatele

Černí, bílí spojme síly! Tak tady vyrůstal Emča neboli Maršál Medrs. Taky tu jeho mjůzik fakt štymovala.. nevim, kde se natáčel seriál The Walking dead, ale nejspíš v Detroitu, páč to za kulisy ušetřili majlant. A co bych chtěla ochutnat úplně nejvíc ze všeho? Domácí bio kukuřici, vypěstovanou v centru Detroitu na pozemku opuštěný továrny GM :D ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama