Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

VojinRyan 

všechny recenze uživatele

Diane Kruger, Djimon Hounson mojí dvaja obľúbenci. Ale nato, že je to akčný film + dráma tak je to dosť nudné v akčných pasážach. Natočené je to dobre, ale bez gradácie a Francúzi sa mi zdali nezabiteľný pri strelbách tvárov v tvár. Kde zase Talibánci boli asi slepý. Najviac ma upútal odvážny Sniper a jeho smrť bola síce dlhá ale malo to svoj charakter. Režisér si pekne pohrál s krajinou a celkovo s výpravou, sú tam nádherné scenérie a oblasti, kamera pekne prelietava okolo. Ale po dopozeraní filmu som mal neopísateľný pocit. Akoby ma niekto mučil nudením. 110 minút na jednej tónine sa nedá. 3* - 60%. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ELSU UNESL TALIBAN!...... /// O jedný krávě, která se rozhodne zachraňovat svět (čokoládou? Hovno! Novinářka to je!...), o životě SPECNAZ (Francie prostě nemá Johna...) a jedný zachráněný admirálský prdeli. Celý je to takový ...nevinný... a přitom celkem zajímavý. Třeba osvobození rukojmí je solidní instruktážní video a povedl se i záporák. Ovšem ne všechno je dokonalý, ale ( věřte mi) – trocha dobrý akce z Afghánu ještě nikoho nezabila.... ( hmm, tak proč je film věnovanej mrtvejm francouzskejm vojákům z Afghanistánu a statečnejm novinářům??). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt nechápu, proč je na hřbitovech tolik hrdinů. 2.) Dlouho jsem neviděl v akci pořádnýho ,,snajpra“. 3.) Mám radost, když při záchraně jednoho života vyhasne stovka dalších. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná střílečka s Talibancema se sympatickou Dianou Kruger a frajerem Djimonem Honsou. Francie ukázala, že zvládá i tenhle žánr a od Americké produkce se to příliš neliší. Střílí se zde docela dost, vadilo mi, že film není Rko a přestřelky nejsou až tak vzrušující, ale druhá půle se přepne spíš do survivalu a ta také rozhodla o výsledné čtyřhvězde. 70% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nijak extra zvláštní akce z jakési speciální jednotky, která sice má tu akci, ale je škoda, že je to to jediné. Nejsem si tak jist, jestli by vláda poslal zachraňovat nějakou reportérku, kritičku toho, co se právě dělá, ale budiž. Vojáci jsou vojáci, ti to prostě dělají s vědomím, že mohou umřít kdesi v zaprášeném prdelákově, což taky může být ta největší věc, kterou kdy udělají. Tedy všechno jsem ochoten pobrat, včetně "hurá akcí", až do doby, kdy naprosto irelevantně jdou zachraňovat vesničany, kteří jim pomohli. Lidsky chápu, ale speciální jednotka, jejíž primárním cílem je dovést reportérku zpět, tohle prostě udělat nemůže a tečka. V tuhle chvíli už to u mě kleslo poměrně hodně. A akční admirál to zabil úplně. ~~~ Na památku vojáků, kteří plnili rozkazy a nasadili životy za rozkazy mocnářů, ano, bez debat. Na památku reportérů, kteří ještě nepochopili, že ryba smrdí od hlavy a nasazovat život popisováním ploutve nic nezachrání a akorát kvůli nim budou umírat ostatní, tedy vskutku nevím nevím. Jsou tam dobrovolně? Ano. Vědí o rizicích, ano. Tak co se řeší...? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je dobré zachránit jednoho člověka, protože při tom může spousta dalších zemřít, jenom aby ji zachránili. Má takové jednání skutečně smysl? Podle všeho ano, i když já si vlastně nejsem jistý, co ten smysl je. Že by krása Diane Kruger? Film odpověď nepřinesl, a tak lze ocenit vlastně jen dobré akční scény, které se ale odehrávají spíše jen mezi pár lidmi, jinak by to neukočírovali. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Použité pistole speciální jednotky ve filmu byly převážně Glock 17 s tlumičem ráže 9x19mm, tedy kromě Lucase (Denis Menochet), který svůj Glock 26 ráže 9x19mm s inoxovým závěrem dal na obranu Else (Diane Kruger) tzv. jen pro případ, dále kromě velitele Kovaxe (Djimon Hounsou), který byl vyzbrojen pistolí SIG X-FIVE ráže .45 ACP, a kromě Tic-Taca (Benoît Magimel), který měl Berettu 92FS ráže 9x19mm. (c.tucker)
  • Útočné pušky speciální jednotky byly převážně Colt M4A1 ráže 5.56x45mm s kolimátory Aimpoint CompM4. Elias (Raphaël Personnaz), odstřelovač jednotky, byl vyzbrojen kromě své odstřelovací pušky útočnou puškou Colt Model 727 "M16A2 carbine" ráže 5.56x45mm. Kolimátor měl upevněný na transportní rukojeti, jelikož není odnímatelná. Velitel Kovax (Djimon Hounsou) byl vyzbrojen italskou puškou Beretta ARX-160 ráže 5.56x45mm, která se řadí mezi zbraně vojáka budoucnosti stejně jako americký SCAR, MASADA nebo česká puška CZ 805 a do služby se dostala teprve v roce 2008. Její nesporná výhoda je schopnost operovat i během obojživelných akcí. (c.tucker)
  • Herec Raz Degan, který ztvárnil vůdce místní povstalecké skupiny Talibanu Zaiefa, je původem z Izraele a má bohaté vojenské zkušenosti z tří leté služby v izraelské armádě IDF (Israel Defense Forces). (c.tucker)

Reklama

Reklama