Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Recenze (430)

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre špičkovú militantnú akciu z blízkeho východu tu máme Čierneho jastraba. Pre poznávanie ľudí pri putovaní za slobodou cez Himaláje zasa Útek zo Sibíri. Špeciálna jednotka je ich francúzsky hybrid - nie vyslovene nudný, ale v akcii nevýrazný, a v rozprávaní príbehu plytký ako mláka na afgánskej púšti. A mermomoci sa nás snaží dojímať umieraním postáv, o ktorých nám nič nepovie. Herecky fajne zostavený mega-gíč. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Blonďatá militantní feministka se snaží emancipovat fundamentalistům manželky. Naprosto překvapivě se to nesetká s přílišným pochopením a je zahrnuta láskyplným pohostinstvím v duchu nejlepších Šáría tradic. A to je ta pravá chvíle pro francouzskou speciální jednotku. Natolik speciální, že si sebou do akce ani nepřibalí satelitní telefon, aby mohli do desíti vyspávat a nikdo jim náhodou po ránu nevolal se zdvořilostními otázkami, jak se jim máčí polenta do kafe. Taková nepodstatná prkotina, že se potom uprostřed Pakistánu docela blbě přivolává pomoc jen prostým ječením "Záchranný vrtulník", jim dojde až ve chvíli, kdy mají v patách nasraného Ajatoláha a jeho bandu pacifistických turbanů, co by jim jen hrozně rádi uřezali hlavy na youtube. Ale co, hoši jsou to zocelení pojídaním slimáků a čtením Vogue, tak proč si v plné polní nestřihnout nějaký ten roztomilý trek přes Himaláje, že ano. Tak, to se teď vyžvanilo moje hnidopišské, hloubavé já, nicméně ten slaboduchý dement ve mně pohrdající logikou zrovna převzal kontrolu a musí jen konstatovat, že se u toho výborně bavil!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jděte se s těma vašima průměrema vyfotit, tohle je jasnej nadprůměr. Je to první film, kde zejména zpočátku odpuštím roztřesenou kameru a francouze velmi důrazně vyzývám, aby se zřekli roztřesených retardérů za kamerou, protože druhou šanci už jim nedám ! Nicméně nejvíc akce a dynamiky v rychlým sledu za sebou je právě zpočátku, pak už se odehrává poměrně drsná naháněčka fousáčů a kluků ze speciální jednotky. Když už jsem u týhle speciální jednotky, tak to klobouk dolů, takhle drsnej tým vojáků jsem naposled viděl ve filmu Predátor. Nebudu zastírat, že pro takovýhle kluky mám slabost, tam kde by amíci cákali do příběhu kýble patosu, dávají evropani přednost detailům a místo do nebe volajících amerických keců o svobodě, přidávají frantíci jen dvouslovný dialogy, pohledy či suchej foréček na drsný způsob, pokapaný krví. Naprostá hitparáda je pak herecký obsazení a technická dokonalost snímku. Pokud jde o obsazení, tak když vynechám ostrý kluky ze speciální jednotky, tak další medvídek k nakousknutí je Dianka. Moje osobní germánská bohyňka je úžásná, po dlouhý době zase holka co v extremním prostředí nemá make-up, vyfénovaný vlasy a nalakovaný nehty. Dianka se nebojí přihodit na svůj ksichtík ani nějakou tu vysušenou pokožku či omrzliknu a i přes to na mě působí krásnějc než kozatej bakelit na modních příhlídkách. A jako herečka taky nemá chybu, na to jak je křehká, sem jí tady tu roli houževnatý reportérky věřil od A až do Z . Na logiku seru, podstatný je že jsem se o hlavní hrdiny bál, protože to všichni byli takový správný frajeři na blbým místě, nežvanili, nefňukovali, jednali. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

A pak že Francouzi umí leda tak mávat bílou vlajkou. Byly momenty, kdy jsem téhle ryze chlapské podívané, která všechna ta klišé, dějové berličky a předvídatelné situace prodává s tak neodolatelnou bezelstností, byl ochoten napálit i plné čtyři hvězdičky. Jenomže těch momentů, kdy si sami pokládáte ruku na srdce a víte, že je to svojí mírou inteligence asi tak o kapku výše než epizoda z Call of Duty, je až příliš. The Way back pro chudé to není, na to Weir sám šlápnul vedle až příliš, ale jako slibný debut nadějného režiséra nemám námitek. 3 a ½, palce nahoru a pokud jste žánrově zatíženi, neváhejte. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden vytipovanej kousek od Enšpígla, který hrál na neuvěřitelně drsnou notu. Takhle vostrej a chlapskej film jsem vážně neviděl hodně dlouho. Je teda pravda, že ze začátku jsem nechápal příběh a prakticky nic, co se ve filmu dělo. Střihač zřejmě sjel nějakou lajnu, protože tam skákala jedna dějová linka vedle druhý. Pak se ale vlastně hodně jednoduchý příběh rozjel a já čuměl na herce, kteří hráli tak správný chlapy, že i pot byste jim mohli stírat z čela, protože do toho dali vážně všechno. Samozřejmě ale nebyli sami, do cesty se jim připletla Dianka Krugrová, která tady ukázala, že je úplně jedno jak vypadá, pořád je neuvěřitelně skvělá a boží. Mimochodem, nutno dodat, že tady v tom filmu vypadala jako kdyby fakt tou stepí trajdala celý ty dny a noci. Tady jde všecko stranou. Podstatná je skvělá akce, která se střihačovi pro změnu povedla a správnost a chlapáckost, která se ve filmech dnešní doby málokdy nosí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €10miliónovTržby USA $10,759Tržby Celosvetovo $3,413,000▐ V mnoha ohľadoch taký Francúzsky Čierny Jastrab Zostrelený, akcia na výbornú, príbeh upúta, herci ustoja, má to dynamiku, drsné scény, utrpenia na ramenách špeciálnej jednotky nad rámec,... občas nejaký ten zlý strih ale ináč spokojnosť toto som si celkom užil. /70%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ELSU UNESL TALIBAN!...... /// O jedný krávě, která se rozhodne zachraňovat svět (čokoládou? Hovno! Novinářka to je!...), o životě SPECNAZ (Francie prostě nemá Johna...) a jedný zachráněný admirálský prdeli. Celý je to takový ...nevinný... a přitom celkem zajímavý. Třeba osvobození rukojmí je solidní instruktážní video a povedl se i záporák. Ovšem ne všechno je dokonalý, ale ( věřte mi) – trocha dobrý akce z Afghánu ještě nikoho nezabila.... ( hmm, tak proč je film věnovanej mrtvejm francouzskejm vojákům z Afghanistánu a statečnejm novinářům??). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Furt nechápu, proč je na hřbitovech tolik hrdinů. 2.) Dlouho jsem neviděl v akci pořádnýho ,,snajpra“. 3.) Mám radost, když při záchraně jednoho života vyhasne stovka dalších. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Slušná válečná střílečka s Talibancema se sympatickou Dianou Kruger a frajerem Djimonem Honsou. Francie ukázala, že zvládá i tenhle žánr a od Americké produkce se to příliš neliší. Střílí se zde docela dost, vadilo mi, že film není Rko a přestřelky nejsou až tak vzrušující, ale druhá půle se přepne spíš do survivalu a ta také rozhodla o výsledné čtyřhvězde. 70% ()

Zeck odpad!

všechny recenze uživatele

Příšernej francouzskej paskvil. Hudební podklad naprosto šílenej, střih totální chaos, z dialogů by člověk brečel, logika boje postavená na hlavu. Elitní jednotka vojáků, co nedokáže zavolat na základnu protože by se "prozradili", ale zároveň po tomto odůvodnění jdou ihned do boje s nepřítelem. Do boje s nepřítelem znamená, jít vyrovnaní v jedné lajně vstříc desetinásobnému nepříteli na volném poli a tupě střílet jak Rambo team (i když jsou za nimi připravené takové nepodstatné blbosti jako metrové šutry za které se mohou schovat). Krásné ukázky bojové taktiky elitních jednotek, takhle to určitě ve skutečnosti nějak bude i fungovat. To by pak neměl být problém udělat testy v náboru, protože dle tohoto filmu stačí držet prst na spoušti a nepřítel pod tu hlaveň sám naběhne. Po zásahu nepřítele chyběla už jen klasická 360ka a mohutné odhození zbraně deset metrů daleko. Totální shit, který se snaží inspirovat americkými akčními filmy, které obsahují stejné množství nelogických blbostí a patosu, ale alespoň se na ně dá koukat (Slzy slunce se nabízí jako pravděpodobná předloha pro scénář). 10% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pro chlapácké filmy mám slabost, takže lehce nadhodnotím, ale kdyby se to celé odehrálo ve fiktivní zemi, tak bych byl určitě spokojenější. Ono je totiž těžké zapomenout na to, jak se šíří střelbou demokracie v zemi, která ji nepotřebuje a tváří se přitom, že ropa a spol. s tím nemá nic společného. Také bych přihodil pár vulgarismů na hlavu novinářky, která má tak silné potřeby šířit svobodu ženského slova v patriarchálním světě, že bych ji patrně gentlemansky nechal vřískat v rukou hostitelů. Pominu-li tedy paradox, že za záchranu jednoho života je obětováno mnoho jiných životů, tak jsem si tupého adrenalinu užil do sytosti. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film čpící napětím, olovem a střelným prachem ze země galského kohouta. To je poslední dobou hodně problematická kombinace. Výsledek? Něco takového by napsal Karel May, kdyby žil dneska. Taková dobrodružná pohádka, v podstatě nikoho neurážející, kde pár správných hrdinů odolává náporu zdivočelých domorodců při osvobozování arizonské pěnice Tornado Kruger. Vše zdamatizováno postupnými nucenými odchody členů týmu za slov "utíkejte, budu vás krýt" a v líbivém a technicky precizním podání. Pokud nad tím člověk moc nepřemýšlí, ani mu nemusí vadit dost násilné přechody mezi jednotlivými epizodami a je naopak rád, že z Francie stále ještě může přijít i něco jiného než existenciální drama o anarchofeministické lesbičce vyrovnávající se s první menstruací. Pozitivní konstruktivní kritika tak velí neposmívat se hloupoučkým dialogům a naprosto předvídatelnému ději, ale prožít si napětí u dobrodružství několika správných chlapů a trnout při myšlence "jestlipak oni ji zachrání?" ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Část francouzské kinematografie vždycky pošilhávala po zámořské produkci a zjevně se inspirovala Hollywoodem a jeho komerčními trendy. Některé filmy zkrátka nezapřou ambici dohnat a předehnat své vzory a Speciální jednotka zjevně čerpá z amerických patriotických a militarismem nasáklých snímků o dokonalých válečných profesionálech milujících vlast, kteří jsou vždycky ochotni postavit se stonásobné přesile, zachránit demokracii, nevinné sirotky či křehké ženy. Narozdíl od přítele flankera.27 si nemyslím, že tahle pohádka nemůže nikoho urazit, mě totiž její tupost přece jen rozhodila a považoval jsem ji na konci za dokonalou ztrátu času - a to jsem věru neměl přehnaná očekávání. Je to tupá střílečka nasáklá sentimentem a především nehoráznou mírou patosu, špatně nasnímaná a sestříhaná s výrazně černobílými charaktery. Bere se to smrtelně vážně, přitom jediná šance, jak tuhle zhůvěřivost prodat, je odlehčit to, protože vážně se to brát skutečně nedá. Já jsem rambovské filmy neměl rád ani v pubertě a s léty se to jenom stupňuje. Celkový dojem: 10 % především za přítomnost Diane Kruger. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na který turban střílet a na který ne, aneb Útěk z Pákistánu.. Být to podle skutečných událostí, asi bych to Rybojadovi baštil vehementněji, tak zůstal jen neodbytný pocit, že nadanější režisér by z daného námětu i obsazení vytěžil mnohem působivější survival. Vadil mi zmatečný střih, závěrečná křečovitá snaha ždímat emoce i to, že zlý Sandokan působil až příliš strojeně psychopaticky (chyběla jen sodomie s kozami pastevců). Naopak zaujala nakousnutá otázka míry odpovědnosti za osud vesničanů vtažených do konfliktu či nástroje použitého k záchranné misi (speciální jednotka). Budou ti, kdo dali rozkaz a ti, kvůli nimž se nástroj použil, trpět pocitem viny? Třeba takový admirál Karyo se vzbudil ze snu a uspořádal vyhlídkový let.. Zajímala by mě ještě jedna věc. Kdyby Martucci nehleděl na logistickou náročnost a unesl našeho špičkového žurnalistu Pavla Novotného, dal by Miloš 601. skupině speciálních sil z Prostějova pokyn k akci? Já myslím, že by se hoši v kasárnách jen otočili na druhý bok a to nejen proto, že spadají pod Ministerstvo vnitra.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný film z francúzskej produkcie. Má veľmi dobrý príbeh o špeciálnej jednotke, ktorá má za úlohu oslobodiť zajatú novinárku, ktorá bola unesená Talibanom na územie Pakistánu, čo sa jej aj podarí, ale v pätách majú stále množstvo prenasledovateľov a hranice sú ďaleko. Spracovanie nie je zlé, ale v konečnom dôsledku som dosť sklamaný. Spočiatku ide všetko tak, ako má, hneď na úvod krátka akcia, ktorá oboznámi s profesionálnym prístupom špeciálnej jednotky, krátke zoznámenie s novinárkou, pričom únos už príde po chvíli a tak netrvá dlho a špeciálna jednotka je už nasadená na akciu, ktorú opäť zvládne a tak prakticky celá prvá polovica je výborná, dejovo zaujímavá, uveriteľná a po všetkých stránkach dobre zvládnutá. Ale potom sa to už začne kaziť, dej začne byť až príliš stereotypný, uveriteľnosť filmu sa radikálne zníži a posledná polhodina už je úplne nezaujímavá. Akcie je tu pomerne dosť a je aj celkom slušná. Ale je na tom podobne, ako aj spracovanie. Všetka z prvej polovice je perfektná, je výborne natočená, pôsobí úplne realisticky, špeciálna jednotka sa správa presne tak, ako má a hlavne na tiché akcie, v ktorých protivníci nestihnú ani zareagovať sa skvelo pozerá, jednoducho pre fanúšikov tématiky špeciálnych jednotiek je to zážitok. Ale potom sa to už zhorší, síce je stále dobre natočená, ale obsahovo už je dosť slabá a ani pocit reality som už nepociťoval. S hereckým obsadením som spokojný, síce jednotlivé postavy nemajú dostatok priestoru na to, aby sa im dalo výraznejšie fandiť, ale špeciálna jednotka na čele s Djimon Hounsounom je na tom dobre, žiadny člen nevadí, poteší aj Diane Kruger v úlohe novinárky, už tradične dobrý Tchéky Karyo a aj hlavný záporák je celkom slušný. Réžia je do polovice výborná, v hraniciach realistického akčného filmu jej nemám čo vytknúť, ale potom sa už začne snažiť aj o emócie a podobne a to už jej vôbec nešlo. Ale technická stránka je po celý čas prvotriedna. Skutočne veľká škoda, toto sú ako dva odlišné filmy, ktoré by si zaslúžili iné hodnotenie, prvá polovica výborný realistický akčný film, ktorému sa až na pár detailov nedá nič vytknúť a druhá je už ako vystrihnutá z typického amerického filmu, síce tiež nie je úplne zlá, pozerať sa na to dá a občas niečo aj zaujme, ale celkovo z nej nemám dobré pocity. A kvôli tomu si už tento film znovu asi nepozriem. 60% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Napínavý a politicky nekorektní nářez, kde parta šesti charismatických týpků zachraňuje krásnou ženu ze spárů Talibánských fanatiků, prostě nemůže zklamat nikdy. Diane Kruger opět potvrdila, že je skvělá herečka, Djimon Hounsou tím respektovaným vůdcem prostě je a hlavní záporák má tak děsivé oči, že by z něj nejden dostal osypky. Konec se samozřejmě dal předvídat, ale spíše je to tím, že jsem v něj doufal :-). Jeden z nemnoha důkazů, že i v současné době lze natočit akční dobrodružnou jízdu s přímočarým a zároveň inteligentním dějem a zajímavými postavami. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nekonečná munice, sympatická novinářka, v patách nelítostní pronásledovatelé a chlapácké emoce v balení, které divákem projde a neuškodí. Holt, takový až Útěk ze Sibiře, nicméně se záporáky, kteří ochotně nabíhají do rány.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Slzy slunce na francouzský způsob - dokonce i ten velitel jednotky je drsný a holohlavý (jenže ne Bruce Willis, ale Djimon Hounsou). První hodina je plná dosti dobře natočených a strhujících přestřelek, členové jednotky nešetří sarkasmem a rýpají jeden do druhého, z talibanců jde když ne přímo strach, tak alespoň respekt. Druhá polovina s trmácením se přes Hindúkuš, během něhož se naštěstí (pro diváka) ukáže, že ozbrojení drsoni nejsou ani zdaleka tak nesmrtelní, jak se tváří, je senzační také, ačkoliv úplně jiným způsobem. Diane Kruger výborná, bez make-upu ještě krásnější než obvykle. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Stéphane Rybojad si představuje válku asi tak jako Tomáš Magnusek základní školu. Místním pozitivním ohlasům absolutně nerozumím. Pomiňme ideologickou tupost a ololol zobrazování bojovníků Tálibánu (zračí se například ve vážně míněné replice mezi dvěma fousáči: "Nepodceňuj houževnatost západní ženy!"), pomiňme i skutečnost, že speciální jednotka má zapnutý cheat na nekonečnou munici a že poradce pro bojové scény pravděpodobně dělal Hurvínek, takže Schwarzeneggerovo Komando vedle toho vypadá jako příručka pro zvládnutí pokročilé válečné taktiky. Ale může mi někdo vysvětlit, o jaké "výborně natočené akci" se tu mluví, když 100% přestřelek je natočeno stylem záběr na někoho jak střílí / střih / protizáběr na někoho jak padá? ___________ P.S: Při sledování filmu jsem často myslel na turecký akčňák Kurtlar Vadisi Filistin, jemuž jsem vytýkal podobné mouchy (mačismus, xenofobní předsudky, haprující logika, opakující se situace, fádně natočená akce), ale který z případného kritického srovnání vychází jako jednoznačný vítěz takřka po všech stránkách. ___________ P.P.S: Zajímalo by mne, kde se celou dobu schovávala pákistánská armáda, která je v příhraniční oblasti s Afghánistánem zastoupená věru nemalým počtem jednotek a našim hrdinům mohla snadno pomoci. ()

petero 

všechny recenze uživatele

V pohode filmík, keď došlo k nejakej akcii, veľká spokojnosť zo strany taktického postupu pre oko laika, avšak k záveru zdolávania zasnežených kopcov to už tak strhujúce nie je a aj záporák mohol byť zápornejší, predsa len masaker obyvateľstva je už trademark i keď pôsobivejšie to bolo vo "5 Days of War" a z francúzska mi sadol viac "L' Assaut". "The Kingdom" stále vedie. ()

Reklama

Reklama