Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

lamps 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank je opravdu neskutečná a já jsem po celou dobu nemohl uvěřit, že herečka s tak silným osobním kouzlem dokázala tak věrohodně ztvárnit kluka. Ale jak excelují ona a Chloe Sevigny před kamerou, tak Kimberley Peirce za ní poněkud tápe. Příběh má sice silnou myšlenku a jeho nepříjemná atmosféra se bez problémů zadere hluboko pod kůži, ale ty dvě hodiny se přesto strašlivě táhnou a většina postav je vykreslena takovým způsobem, že si k nim divák jen těžko vytváří nějaký kladný vztah. Já jsem měl po skončení takový rozpačitý pocit, že to celé bylo opravdu jen o Hilary Swank s jejím krátkým sestřihem, kteří si společně rázně kráčely pro zaslouženého Oscara, a že zbytek snímku se mi už teď ztrácí v nejasném mlžném oparu. Pro mě tak 3* a 1/2.. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Film, který má schopnost zarýt se hluboko pod kůži, vždy se mi líbily filmy, kde se řeší problémy, o kterých je těžké mluvit a že v tomto snímku má H. Swank sakra velký problém, nicméně její Oscar je naprosto zasloužený, jako příloha k filmu zazní několikrát hudba, která opravdu zvedne náladu, což je pro mě jako milovníka soundtracků veliké plus ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle nezávislé filmy z nezávislého prostředí o nezávislých lidech příliš v lásce. Závěrečná půlhodinka je síla, ale tak nějak mám problém ocenit tu otravnou věčnost, která mu předchází. Většinu filmu jsem byl zaujat jen tím, jak je možné, že postavy Hilary Swankové věří, že je chlapec. Nehraje to špatně, ale ... seriously? ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokonalá práce! Hilary Swank po právu získala Oscara za hlavní herecký výkon, protože role Brandona (respektive Teeny) se zhostila úplně odzbrojujícím způsobem. Emocemi nabitý snímek pak prohlubuje jeho / její vztah s Lanou (Chloë Sevigny). Spolu totiž tvoří pár, mezi kterým to opravdu jiskří. Navíc se mi hrozně pod kůži dostala píseň "Bluest eyes in Texas", kterou Lana s kamarádkami zpívají na karaoke. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Dnes už kultovní psychologické drama o sexuální totožnosti trvá dvě hodiny. Z toho je zajímavých tak posledních dvacet, které stejně vůbec neutíkají. Sugestivní song na konci i závěr sám nutí, aby se zvedlo hodnocení nahoru, což jak vidno spousta lidí udělala, protože to celé předtím je jeden velkej balast, kterej diváka připravuje na onu závěrečnou dekádu emocí. __ Ve filmu není ani jedna postava, se kterou by se dalo sympatizovat a ani nikdo pohledný, jen vyfetovaný, opilý a zašmudlaný trosky. Pravá Amerika :-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Režisérka Kimberly Peirce se o osudu Teeny Brandon dozvěděla z časopisu Village Voice v roce 1994, když studovala na Columbia University. (casyy)
  • Brandon (Hilary Swank) o sobě několikrát prohlásil, že je intersexuál (člověk, jehož vnitřní nebo vnější pohlavní orgány jsou odlišné od typicky mužských či ženských), ale neexistují pro to žádné důkazy. (MFJD)
  • Americký časopis Premiere zařadil film do seznamu "25 nejnebezpečnějších filmů". (Aknah)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama