Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že Boys Don't Cry je něco jako milník, když přijde na dramata založena na skutečných událostech, takže to se musí vzít v potaz. Bohužel, tenhle film nezestárnul dobře a dneska diváka, který už pár podobných filmů viděl, nic nepřekvapí a překvapivě i v některých místech nudí. Což film, který se snaží něco říct o takhle složitém tématu, by neměl. Nicméně Hilary Swank si toho Oscara opravdu zasloužila. 60 %. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Boys Don't Cry bola doteraz pre mňa pesnička od mojej naj kapely. Odteraz to bude už aj skvelá Hilary, jej premena a výkon boli bez debaty hodné oscara. Film mal naozaj silný záver a skvelú druhú polovicu, prvá stála a padala na výkone Hilary, pretože to bolo len o poflakovaní sa s divnou partičkou ľudí. Chválim ešte Chloë, Kimberly a muziku. No a radšej toto, ako tú verziu z filmu - https://www.youtube.com/watch?v=9GkVhgIeGJQ .. Project 52 Films by Women ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle nezávislé filmy z nezávislého prostředí o nezávislých lidech příliš v lásce. Závěrečná půlhodinka je síla, ale tak nějak mám problém ocenit tu otravnou věčnost, která mu předchází. Většinu filmu jsem byl zaujat jen tím, jak je možné, že postavy Hilary Swankové věří, že je chlapec. Nehraje to špatně, ale ... seriously? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neveselý film z neveselého prostředí o lidech, kteří vedou neveselé životy. Hodně drsný, ale psychologicky poněkud plytký. Hilary Swank hraje kluka, který je holkou tak přesvědčivě, že mě ani jednou nenapadlo, že je holkou. Je to tedy kluk, jenže ten kluk nemá žádnou osobnost – Oscar byl (zcela právem) udělen za fyzickou proměnu. Brandonovi/Teeně stejně jako ostatním postavám chybí vnitřní hloubka. Jako film, který usiluje analyzovat danou problematiku do nejmenších detailů, zachycuje navíc příliš krátké životní období – to nejvyhrocenější. Chlapec uvězněný v dívčím těle, zamilovaný a odhodlaný odpoutat se od země, přidat se k lajně vpřed, za lepšími zítřky uhánějících světel – to je dojemný, silný a působivý příběh. Moc dobře zrežírovaný (ta kamera!), krutý a přesto nabízející naději jako nejrozumnější alternativu pro naše/vaše zkurvené životy. A neměl bych zapomenout na Chlöe Sevigny, přirozeně hrající na nic si nehrající Lanu. 85% Zajímavé komentáře: Faidra, darwin, Cimr ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení se nekoná. Hollywood mele z posledního a nezávislá produkce z větší části také nezáří zrovna originalitou. Přesto to u snímku Kluci nepláčou nevadí. Po většinu sé stopáže velmi příjemný film s příběhem trpícím klasickým balónkovým efektem. Celé to začíná vskutku nevině a je na co se dívat. Režisér a herci dokážou diváka strhnout do příběhu a ten nemá vůbec žádnou šanci se nudit. V druhé části však přichází šílený obrat, veselý odstín mizí a film se mění ve velmi drsné drama, které graduje až k intenzivnímu závěru. Divák, který již měl šanci poznat všechny kouty duše předchozích postav a dokáže si dopředu představit jejich reakce tu totiž opravdu cítí nevolnost ze skutků, které se na obrazovce dějí. Bylo mi zle. Boys Don't Cry jsou rozhodně bravurně zvládnutým snímkem, o hereckých výkonech nemá ani cenu debatovat, nezaškodilo by ale trochu toho čerstvého větru. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)
  • Když skutečný šerif Charles B. Laux vyslýchal Brandona (Hilary Swank) ohledně jeho znásilnění, tak se vyptával především na jeho transgenderový status. Brandonovi se zdály šerifovy otázky hrubé a zbytečné, a tak odmítal vypovídat. Pro představu to byly otázky typu: "Takže vy jste vlastně žena, ale ještě nemáte žádnou sexuální zkušenost s mužem? Takže vy jste nikdy před tím nic v pochvě neměla?" Nissen (Brendan Sexton III) a Lotter (Peter Sarsgaard) se o podání trestního oznámení dozvěděli a vydali se Brandona hledat, ale naštěstí ho nenašli. Šerif po třech dnech zastavil trestní řízení. Prý pro nedostatek důkazů. (MFJD)
  • Brandon Teena (Hilary Swank) byl ve skutečném životě zasnoubený s Ginou Bartu. Po odhalení Brandonovy identity však Gina zásnuby zrušila, což bylo hlavním důvodem Brandonova odjezdu do Falls City v Nebrasce. (Anne88)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama