Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naturalismus a herecké mistrovství v praxi. Dodnes nechápu jak se z tak krásné dívky jako Hilary mohl tak příšerně věrohodně stát tak ošklivý kluk jako Brandon:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neveselý film z neveselého prostředí o lidech, kteří vedou neveselé životy. Hodně drsný, ale psychologicky poněkud plytký. Hilary Swank hraje kluka, který je holkou tak přesvědčivě, že mě ani jednou nenapadlo, že je holkou. Je to tedy kluk, jenže ten kluk nemá žádnou osobnost – Oscar byl (zcela právem) udělen za fyzickou proměnu. Brandonovi/Teeně stejně jako ostatním postavám chybí vnitřní hloubka. Jako film, který usiluje analyzovat danou problematiku do nejmenších detailů, zachycuje navíc příliš krátké životní období – to nejvyhrocenější. Chlapec uvězněný v dívčím těle, zamilovaný a odhodlaný odpoutat se od země, přidat se k lajně vpřed, za lepšími zítřky uhánějících světel – to je dojemný, silný a působivý příběh. Moc dobře zrežírovaný (ta kamera!), krutý a přesto nabízející naději jako nejrozumnější alternativu pro naše/vaše zkurvené životy. A neměl bych zapomenout na Chlöe Sevigny, přirozeně hrající na nic si nehrající Lanu. 85% Zajímavé komentáře: Faidra, darwin, Cimr ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nemám tyhle nezávislé filmy z nezávislého prostředí o nezávislých lidech příliš v lásce. Závěrečná půlhodinka je síla, ale tak nějak mám problém ocenit tu otravnou věčnost, která mu předchází. Většinu filmu jsem byl zaujat jen tím, jak je možné, že postavy Hilary Swankové věří, že je chlapec. Nehraje to špatně, ale ... seriously? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímek o dívce, která chtěla žít jako chlapec. Hilary Swank je v chlapeckém převleku skoro k nepoznání a předvádí mistrovský výkon. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hilary Swank, před tímhle filmem to pro mě byla jenom nějaká herečka, který jsem si pořádně nikde nevšiml. Po tomhle filmu to pro mě bude herečka, která ve filmu nejlíp a nejvěrohodněji dokázala zahrát kluka. A to tímhle šokem tenhle film jenom začíná... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónovTržby USA $11,540,607Tržby Celosvetovo $20,741,000║ výborné herecké predstavenie, silná dusná atmosféra /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

V závěru silný snímek, která jinak po dvě hodiny je naplněn spíše několika zajímavými momenty a vatou mezi nimi. Problematiku "ženy, která si hraje na muže" byla využita poměrně silně, ale téma samotné možná není natolik silné, aby drama bylo opravdu působivé v každém momentu. Krom několika silných scén a konce snímku prostě není nic, co by si divák zapamatoval navždy a to je to jediné, na čem záleží u podobně laděných snímků. Přes mou ně zrovna oblíbenost Hilary Swank, musím uznat, že předvedla co mohla a její "chlapec/žena" je spojením jejího zvláštního kouzla a neuvěřitelné snahy. Správně udělený oscar hned z počátku její kariéry může způsobit problémy v její budoucnosti, ale naštěstí se dokázala Hilary Swank dostat z oscarové a umělecké škatulky a dokonce se už proměnila několikrát v krásnou ženu. Příště trochu více syrovosti a působivosti a půjde o výjimečné dílo. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Cely film byl prome obrovsky napor na me city - priznam se , ze si nepamatuji film u ktereho jsem probrecel cele zaverecne titulky. Proste jednim slovem vynikajici - pribeh a hlavne Hilary Swank. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

videne prvykrat hrozne davno a odvtedy som film videla snad desatkrat a nikdy ma film neomrzel a ani ma nikdy neomrzi. Nadcasove dielo, ktore nema ohurovat, ale ma v ludoch vzbudit pocit, ze sa treba obcas zamysliet nad vecami, na ktore bezne nemyslime... Hilary aj Chloe boli famozne. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Emocionálně silná rekonstrukce skutečných událostí. Ač znepokojivé, tak především díky naprosto skvostnému představení Hilary Swank, které po tomto zážitku stěží budete v ostatních snímcích věřit, že je slečna a navíc pohledná. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::. Tak z tohodle filmu jsem byl hodně na sračky !!! Hilary Swank a její životní role ! ::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí Hillary Swank proti předsudkům v nejkrystaličtější formě. Z tohoto naléhavě podaného dramatu je až bolestivě hlasitě slyšet touha po lásce a porozumění, o to palčivěji, v jak uzavřeném kruhu postav a hypnoticky zapadlém prostředí se odehrává. Pro mě je ale tohle prostředí narušeno příliš doslovnou a kvůli drastičnosti téměř nesledovatelnou gradací nepřátelskosti. I tak ale několikanásobný herecký koncert, výtečná režie neznámé režisérky a diskriminační téma, které napevno nahlodá. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Surový, obnažený, krutý a mrazivý film nakrútený voľne na motívy skutočných udalostí. Strhol ma ako už dávno nič. Už dávno som film nedopozeral až do konca záverečných titulkov. Vynikajúce herecké výkony a niekoľko šialených scén (sex, koniec, psychedelická nočná automobilová naháňačka). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto spickovy drama. Ale neni to takovej ten typ, kterej by nejak tlacil na city a zaroven to neni neco nervydrasajiciho, protoze vetsinu casu pribeh jen tak v pohode plyne a vetsinou se dejou nejaky kalby a akce s partou, kdy se hlavne chlasta, i kdyz i tady neni nouze o par dramatickejch scen. V podstate by to i byl docela tuctovej pribeh, kdyby hlavni hrdina nebyla hrdinka. To je v podstate to jediny, cim se tenhle film odlisuje, ale bohate to staci. Hlavne proto, ze Hilary je v roli naprosto dokonala a navic fakt vypada jak kluk. Ale i ostatni herci jsou dobry, hlavne Peter Sarsgaard. No a pak tu je samozrejme hodne silnej konec. Dalsi klad filmu je rezie, i kdyz se vetsinu casu nic dulezityho nedeje, je film natocenej zajimave a hlavne hodne svizne, takze neni ani chvilka, kdy by se clovek nudil, za coz taky muze slusna hudba. Fakt jsem byl prijemne prekvapenej. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky jako kompromis za nudnou a divnou hodinu a půl a nářezový zbytek na straně druhé. Extrémně působivý konec! Hilary Swank zahrála chlapce zajímavě, ale vypadala hrozně odpudivě. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Teena Brandon (Brandon Teena) prožívá krizi sexuální identity uprostřed americké white trash komunity. Poněkud přehodnocený indie s Ocarem, za co? Uznávám faktickou hodnotu skutečných událostí, kterými je BOYS DONT CRY inspirován, nicméně první půlku jsem pronudil - druhá už je o něco rozjetější, ale mě nenadchla. Nenadchl mě ani výkon Hilary Swank. Chladné. Kruté. Měl jsem se ten večer radši koukat na Dálnici do pekla ... ()

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama