Tiger & Bunny (TV seriál)
Tiger & Bunny
Animovaný / Akční / Komedie
Japonsko, 2011, ?x25 min
Hrají:
Kenjirō Tsuda, Jūrōta Kosugi- komentáře
Ironmenská hrdinská zábavná súťaž mecha robotov. /60%/ (videl na festivale Comics Salon 2011)(21.9.2011)
Subjektiv
Superhrdina jakožto produkt populární kultury oplývá značným reklamním potenciálem. Menežeři světa Tygříka a Králíčka si to dobře uvědomují, přičemž jejich tučný kapitál ženoucí technologický pokrok jim umožňuje proměnit potenciál na aktiva. Stačí najmout pár charismatických panáků či panenek a v přímém televizním přenosu je nechat likvidovat opravdové zločince - jistěže v kostýmku s viditelným logem. Bývaly časy, kdy by člověk pochvalně pokýval hlavou, ale v době filmů jako Defendor či Kick Ass si spíš bude myslet, že zase někdo naskočil na prkno, aby mu neupláchla ta módní vlna. Tyhle pocity si však se sledováním poopravuje a začíná spíše soudit, že někdo přikázal tvůrčímu týmu, který měl úplně jiné hodnoty a tvořivé touhy, aby zpracovali tohle "super téma". Ti tedy spíše z povinnosti sestavili svět, leč namísto nějakých hrátek s pravidly žánru, demýtizací apod. se dále zmohli již jen na moralizujícího hrdinu, který oslavuje pravé hodnoty superhrdinství a superlidství: pomáhat, chránit, kašlat na slávu a peníze, mít rád lidičky, snít a plnit si sny, pracovat... Mentoring otravný a nudný, nicméně na ostatní kdovíproč působící. Mezi tímhle a špatnou akcí však ještě zbylo trochu času na charakterizaci postav a co by, suprhrdina tohto ražení je jistě člověk jako my: vychovává dětičky, bojí se o místo a někdy i chodí do školy. Tož necháme ho každý díl vyřešit jeden dílčí problém. Taková expresní otočka stojí za prd, vše se tu tupě přežvýká ve slovech pár postav a tím je hotovo. Je-li snem postavy zpěv, řekne nám, že je jejím snem zpěv + libovolných tisíc příkladů. Už úplně vidím ten konec, v němž z minulosti jednoho suprtýpka vylítne démon, díky němuž se zformuje ze suprjedinců suprtým a tím se znovu potvrdí známá pravda o prutech Svatoplukových. Po 4 dílech **, zčásti i proto, že přicházím na chuť modré rtěnce.(28.4.2011)
Reanimated
Superhrdinská satira mediální masírky. Dojmy z první epizody jsou vynikající: neustálá akce, humor, dekonstrukce anime klišé. Navíc žánr "buddy cop" není v rámci japanimace moc běžný. Trochu mi to připomíná Top Ten od Alana Moorea. Je tu však víc humoru a méně intelektuálního balastu. Opatrně dávám palec nahoru...(8.4.2011)
lordfrikk
První polovina byla průměrná, pak se to ale rozjelo a já si to rozhodně užil. Nekonvenční spojení západního stylu animace a příběhové skladby s japonskými prvky. Asi nejvíce ne-anime anime, které bylo v poslední době natočeno.(1.2.2012)