Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pokus Pancho Villy dobýt městečko Columbus v Novém Mexiku ztroskotal a velitel musí se svými bojovníky ustoupit zpět do Mexika. Vláda Spojených států pošle za Villou pět tisíc vojáků, kteří jej mají za každou cenu dopadnout. Pancho se se zraněnou nohou skryje hluboko do hor a mladý spolubojovník dostává úkol – sehnat potřebné léky v zemi plné nepřátelských vojáků. Mexický western z pohledu slavného mexického bojovníka načrtává jasnou paralelu se současnou světovou politikou USA, zároveň je ale temným historickým snímkem. Američtí vojáci v cizí zemi praktikují taktiku spálené země, mučí místní rolníky kvůli jakýmkoli informacím o pobytu štvance. (Febiofest)

(více)

Recenze (3)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

(ne)Western, kterému soustavně podkopává nohy jeho politicky uvědomělá angažovanost. Ta je sice možná dobře míněná, ale znáte to - cesta do pekla bývá lemována těmi nejlepšími úmysly. Nevytrhne to ani stylové mlčenlivé duo Apačů, zdařilá atmosféra, natož pak kamera kochající se nádhernými scenériemi. ()

Regis 

všechny recenze uživatele

Chicogrande má solidní herecké výkony a krásnou mexickou scenérii ale jinak film působí dojmem chladného čumáku. Postavám a historickému kontextu chybí jakýkoli pokus o bližší informovanost diváka. Film potom selhává v odezvě čehokoli, příběh jednoduše skončí a vy pokrčíte rameny a za pár dní zapomenete. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Politický zapatawestern s nepřijatelným poselstvím (mj. adorace zabíjení amerických vojáků), ale výbornými hereckými výkony (především Damián Alcázar a Jorge Zárate). Například epizoda, ve které americký velitel tahá informace z udavače Viejoresendeze, je brilantní. Jenže co naplat, když film charakterizují scény typu Chicograndova dojemně pitomého vyprávění o tom, jak se připojil s Pancho Villovi. Reakce amerického vojenského lékaře na ně je sice dramturgicky v pořádku, ale daleko pravděpodobnější by bylo, kdyby odmítl mexickou (sur)realitu chápat, na což měl i náběh. Přesto lze ve filmu najít i zajímavá vybočení z celkové tendenčnosti: někteří Mexičani, a nejsou to vysloveně negativní postavy, považovali americkou armádu za ochránce pořádku, indiánští zvědové v americké armádě jsou záporáci. ()

Reklama

Reklama