Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vo svojej jednotke je Timo Harjunpää jeden z najlepších, avšak dva roky po tom, čo bola jeho dcéra brutálne zavraždená, to s ním ide z kopca. Zanedbáva povinnosti, manželstvo sa mu rozpadá a v metre besní sériový vrah. Jedinou skutočnou oporou je mu kolegyňa Onerva Nykänen, ktorá pri ňom stojí za všetkých okolností. Podarí sa mu pozviechať, dolapiť chlapa, ktorý zhadzuje ľudí pod vlak, a zachrániť svoje biedne manželstvo? (sochoking)

(více)

Recenze (38)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem někdy viděl normální film z Finska. Asi ne. Ale na druhou stranu pokaždé zaujmou. Kazatel zla má v sobě masového vraha v metru, do toho zní finský metal, který je někdy tvrdší, jindy mírnější, občas zazní i finské nadávky, ale co bylo nejhorší, že film jako takový prolítnul snad milionem filtrů, aby asi navodil hustější atmosféru a prostě aby byl hrozně celej cool a ve výsledku mu to snad pohoršilo, protože ke konci už jsem všech těch efektů měl akorát tak plný zuby. Každopádně to mělo něco do sebe. Nejlepší byla hláška "Pokud jsem Satan, tak je to vůle boží" :-D ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SLZY KURVY USCHNOU V PEKLE“..... /// Timo je inspektor u Helsinský policie. Tramadol používá nejen jako recept na zabijáky, ale aby potlačil stále živé vzpomínky na šťastné manželství a starší dceru. Je to totiž minulost. Protože však ani ve Finsku nepadaj lidi pod soupravy metra jen tak, má novej případ. POSLOUCHEJ! ZACHRAŇ SE! Je to všechno součástí Božího plánu? Spíš SVATÁ PRÁCE jednoho psychopata. Neškodilo by přidat na tempu (ale má to ,,svůj“ severskej styl), chybí víc emocí, víc charisma. Příběh zajímavej, ale tohle všechno už to vlastně bylo. Hlavně ,,vyšumí“ působivý biblický podtext a zůstává tu jen magor, kterej si hraje na Mesiáše. /// Každopádně lepší 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pochopím proč si mám dávat bacha na šmejdy kupující knihy s křesťanskou tématikou (POZOR! nemusí jít vždycky o šmejda!). 2.) Jsem nadrženej a svádím to na Ďábla. (že píchám jako ďábel se nepočítá!) 3.) Navštěvoval jsem seminář ,,Význam spasení 2010“. 4.) Zjistím jak ve filmu zní Perkele od AMORPHIS. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Bůh je všemocný. Je-li ve mně Satan, je to vůle boží.“ Argumentace jak (mešní) víno aneb s některými religiózními psychopaty zkrátka nejde rozumně diskutovat.. Poldové vypadající jako členové motorkářského gangu, traumata, metal, emo, rodinné tragédie, prýštící krev. Seven light říznutý undergroundem Antalova Kontroll, to vše zalité chladnou vodou tisíce jezer, která tentokrát svým bezobsažným sdělením jen proteče a vsákne se do půdy zapomnění. Spása byla na dosah.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nemám veľké skúsenosti s "Fínama", no keďže ostatné krajiny naokolo susediace takmer nikdy nesklamú, bola voľba tohto snímku takmer istotou. Typická chladnosť severu zachovaná, atmosféra pomerne slušná, len škoda, že ostalo viac menej pri krimi, než thrillero prvkoch. Mám rád, keď neviem čo od príbehu očakávať, no tu má divák v tomto smere skrátka smolu. Všetko je dané, všetko je jasné ... žiadne prekvapenie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První polovina je roztříštěné cosi a pak začne rychlý hon na sériového vraha. Vyšetřováním se film příliš nezabývá, což je vlastně dobře, protože vrah je odhalen sérií náhod, které by neprošly ani v pohádce. Zběsilý střih první poloviny může způsobit slabším povahám závrať, silnější pouze otrávit. A závěrečný happyend už skutečně byl nad mé síly. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Skvela krimi. Takova ktera stoji za trosku casu nez se postesti ji nalezt. Tradicni skandinavsky , ale neokoukany mix detektivky a rodinneho dramatu s koreny hluboko v minulosti. Nadmiru spokojen podotykam, ze je to nejen dejove velmi zajimava "hricka", ale tez po umelecke strance a samozrejme(jak je u skandinavskych filmu zvykem) technicke velmi zdarila zalezitost. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Celkem dlouho jsem se rozhodoval, jestli dám tomuto snímku plné hodnocení a po zvážení všech plusů a mínusů jsem mu ho dal, protože mi silně připomínal můj oblíbený americký thriller Sedm a to nejen svou ponurostí, ale taktéž svým náboženským tématem. Také hlavní hrdina mi byl silně sympatický a tak trochu mi připomínal frontmana německé kapely Rammstein Tilla Lindemanna. Způsob vražd mi zase tak trošku připomínal maďarskou kriminální komedii Revizoři a to hlavně tím způsobem, že stojíte na peronu metra a najednou vcukuletu do vás strčí nějakej zakuklenej magor a vy skončíte v kolejišti jako nějaká rozmáznutá pizza. A hlavně se mi líbilo netradiční finské prostředí a neortoxní řešení hlavního představitele Tima, které nebylo vždy podle finských policejních zákonů a když mlátil lidi, tak mi to fakt silně připomínalo máchaní pravačkou již zmiňovaného zpěváka německé kapely Rammstein. Ale popravdě řečeno měl na to právo, jelikož pocítil znatelnou ztrátu v rodině se kterou se jaksi taksi ještě nedokázal smířit a tak trošku asi přestal věřit ve finský soudní systém a dělal si to všechno podle svýho zákona. Celkem příjemná hudba hodící se do těchto končin podtrhuje zdrcující atmosféru tohoto honu na sériového vraha, která je spojená s vnitřní pomstou a pomalu skoro jistým rozkladem hlavního představitele, který se až asi v polovině filmu dozví, že má co dočinění s celkem úchylným sériovým vrahem. VAROVÁNÍ : Ve filmu jsou vidět brutální scény, takže by se na něj neměli dívat malé děti a celkově slabší povahy, ale pro milovníky thrillerů s příchuťí sériových vražd z netradičního finského prostředí, kde se ti lidé chovají fakt trochu jinak nebo mi to aspoň tak přijde je to celkem zpestření od těch hollywoodských trháků s okoukanými a přeplacenými hvězdami amerického filmového nebe. Také mě potěšil herec Ville Virtanen, který se zde zjevil v jedné menší roli policisty, ale kterého jsme mohli vidět ve finském kriminálním seriálu Sorjonen, který se taktéž točí okolo sériových vrahů. Ono ve Finsku je to asi hodně oblíbené téma a asi se není, co divit, když je tam skoro furt tma, tak co ti lidi mají dělat v tý depresivní tmě než vraždit a aspoň je sranda a já a i ti vrazi si to patřičně užíváme. Za mě zasloužených severských 90%. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Některá témata by měla být svěřována jen jistým tvůrcům, v tomto případě bych to rád viděl v rukou Davida Finchera zahrané Bradem Pittem. "Kazatel zla" určitě není špatným filmem, hned úvodní výtečně natočená a nasnímaná scéna diváka spolehlivě navnadí, jenže postupem času hlavně díky hojnému využívání flashbacků, které plynulost děje pouze zdržují a až primitivně vysvětlují okolnosti činů a pohnutek hlavního hrdiny, které divák i tak dokáže vytušit. Filmu navíc škodí místy televizní look alá "Kobra 11" a celá škála hloupých dialogů (titulky se mi zdály OK a finsky neumím, abych je mohl kritizovat) a v neposlední řadě zbytečně patetický (dojemný) konec. Škoda, očekával jsem solidní evropskou kriminální nakopávačku, ale dostal jsem jen průměrný film na nudný večer. 55% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Finský metal a drsná thrillerová krimi, která severskou depresivní atmosféru přímo vnucuje. Takhle nějak bych si představoval Sedm na finský způsob. 70%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Studená severská kriminálka stříknutá emo stylem a kapkou rodinného dramatu. Chvilkami jsem měla pocit, že se to řítí odnikud nikam, trochu přehnaně si to občas hrálo na Se7en, Vraždy podle Jidáše a podobné filmy, ale jako průměr dobrý. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, finské prostředí, žádná slaďárna. Kazí to množství efektů, zejména zvukových a kamerových.Kameraman byl nejspíš pod vlivem koktejlu toho, o čem je ve filmu zmínka. Střih se taky zrovna moc nepovedl, někde je to totálně zmatené. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Jako ukázka finskej úchylů všeho druhu fajn, jinak nic moc... Děj nemá logiku, postavy jsou plochý a jejich motivace nejasná. Hlavního hrdinu jsem vůbec nechápala, vztahy v rodině taky ne, snad jen hlavní padouch byl sympaťák, ale nakonec se z něho vyklubal taky jenom nekonzistetní kvazimesiáš. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Slusny mierne nadpriemerny film z Finska o tom, ako chlap musi dopadnut nielen vraha co zabija ludi, ale mimochodom sa dotycnemu ruca aj manzelstvo a k tomu par zaujimavych severkych lokacii, ktore su dostatocne fascinujuce : 70 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Jako drama o ztrátě dítěte je to v některejch scénách opravdu dost silný,ale ted' při druhý projekci je vidět, že krimoška to zrovna peprná není.Vlastně jen průměr.50%. ()

Johnnas 

všechny recenze uživatele

Vynikající skandinávské krimi. Váhal jsem mezi 4 a 5, ale vzhledem k tomu, že severské filmy mají trochu jiný nádech a atmosféru, kterou mám rád, tak i pro tuhle neokázalost dávám nakonec 5. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Typicky finsky zvláštní, zvláštní a dobré. I když mouchy v podobě přílišné bizarnosti postav a jejich nelidskosti, rozuměj v dosluvném významu, a trochu jednoduchého scénáře, tu jsou. Ale stále je to napínavá, zajímavá kriminálka s bonusem v podobě finsky husté atmosféry. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Deprese, otupělost, zmar, bolest, samota. Aneb kriminálka na finský způsob. Kinematografii z krajiny tisíce jezer znám výhradně skrz díla Akiho Kaurismakiho, a i když jsou jeho filmy vesměs mlčenlivé, smutné, občas drsné a tvrdé, přesto nepostrádají jistou poetiku a radost ze života. Nic takového se tady nekoná, Kněz zla je syrová jízda ze země která jakoby vypadla z black metalové písničky. Lidé jsou tu agresivní, krutí jak k sobě tak k ostatním, a policajti vypadají jako několikanásobní vrazi a skuteční vrazi jsou ještě horší. V tomto světě žije Timo, elitní detektiv který po násilné smrti své dcery upadl do vleklé krize. Rozpadá se mu manželství, přestává zvládat práci, a jediné na co dokáže myslet je pomsta. Režisér je nemilosrdný, nechává diváka projít Timovým peklem a nepoleví od začátku do konce. Děj zvolna plyne a postupně zahušťuje už tak hutnou atmosféru, závěr je skoro hororový a vyždímal ze mě poslední zbytky emocí. Kněz zla určitě nesedne každému, ale milovníci severských dramat si přijdou na své. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vcelku bezobsažná kriminálka s vrahem konajícím z banální příčiny. Žádné filosofické hutné drama s přesahem nečekejte. 55%. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Opět velmi drsná severská kriminálka, která diváky nešetří občasnými brutálními scénami, takže určitě nedoporučuji slabším povahám. To já ale nejsem, byla jsem příjemně překvapená, film si udržel mojí pozornost až do konce a velmi se mi líbil závěr filmu. ()

Rssa 

všechny recenze uživatele

Drsný finský thriller, který si bere vše dobré ze spousty známých drsných amerických thrillerů a převádí to do finských reálií. Policejní inspektor Timo je nešťastná troska (kvůli zavražděné dceři), která řeší nový případ - psychopata. Šedivý filtr kamery, atmosférická podívaná a dobří herci jsou hlavním důvodem k vidění, stejně jako ucházející scénář (i když se celý film krade na mysl myšlenka - "to už jsem někde viděl..."). 80 % ()

Reklama

Reklama