Mezi dvěma ohni (festivalový název)

• originální název

Between Two Fires

Drama / Romantický / Thriller

Švédsko, 2010, 130 min

Byrokratičtí ignoranti dřepí ve svých vypolstrovaných křesílkách a rozhodují podle libosti o osudech emigrantů. Lidí, kteří pro ně ale lidmi nejsou, nýbrž jen číslem, cárem papíru, který je třeba rychle oštemplovat, založit do archívu a nazdar. „My vám chceme jenom pomoct“, vykřikují s falešnými úsměvy a vyplňují přitom deportační lejstra. Co na tom, jaký dopad má jejich ano či ne na životy těch lidí... Velmi silný multi-kulti film na stále aktuální téma, který hne s každým a nepochybně každému i hne s žlučí. Strhující výkon Magdaleny Poplawské zpečetil mé plné hodnocení.(28.9.2011)

MINIKINOKavárna, Ostrava, 4.11.2011, Dny Polského Filmu: Zajímavý film, zachycující novodobě problematiku přistěhovalectví. Problémy těchto lidí v táboře, jejich motivace. Zárovň i přístup k těmto lidem od zaměstnanců tábora, kteří se snaží pomoci, ale jen v rámci svazujících pravidel. Pokud chcete něco víc, naplo se projeví psychologické kurzy, kterými tito lidé procházejí. Uprchlíci jsou vesměs zahnáni do kouta a nezbývá jim než brát provizorní řešení, které časo mohou být stejné, jako ty před kterými utíkají. Vynikající herecký výkon hlavní představitelky.(5.11.2011)