Reklama

Reklama

Když se kácí les

(festivalový název)
  • USA If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (více)
Trailer

Obsahy(1)

V decembri 2005 boli Daniel McGowan a ďalší trinásti aktivisti zatknutí agentmi FBI počas celonárodného vzostupu radikálnych environmentalistov z Earth Liberation Front (ELF). ELF roky pôsobí v rôznych anonymných skupinách bez centrálneho vedenia, má na konte množstvo nenásilných sabotážnych a podpaľačských útokov proti firmám, ktoré sú zdrojom ničenia životného prostredia. Film je príbehom vzostupu a pádu jednej z týchto skupín, rozoberá ťažké otázky environmentalizmu a aktivizmu. (whack)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

PetiRe 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, o ideálech a boji za něco, čemu věříte. Nevinný protest však ústí v agresivní revoltu. Snímek mě zaujal především svou nestranností. Nechá každého diváka samostatně rozhodnout, ke komu by se přiklonil. Nevnucuje nikomu názor, že tahle strana je špatná a tady naopak leží dobro. Snaží se zároveň vykreslit agresivitu, ale i lidskost a pochopení. Ukazuje vývoj hlavního „ekoradikála“ od jeho prvního setkání s problémem „ubližování“ přírodě, přes jeho aktivní přístup k nim, až po sebeuvědomění, že činy, které spáchal, nejsou zas tak moc ospravedlníhodné. Hold každý musí nést zodpovědnost za své činy, ať už jsou provedeny s dobrým úmyslem ochránit něco, co nám umožňuje existenci = naši planetu. ()

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Je vidět trpělivá práce filmařů, kterým se podařilo získat důvěru zúčastněných z obou stran. Vyjádření Daniela McGowena a jeho rodinných příslušníků střídá názor poškozených dřevorubců, po ospravedlňování dalších spolupachatelů, kteří přistoupili na spolupráci s vyšetřovateli mnohem dříve, následuje výpověď státního zástupce a detektiva. Ke slovu se dostanou i další pamětníci. Retrospektivní přístup a velké množství zpovídaných osob si žádá od diváka velké soustředění. Odměnou je mu ale shlédnutí silného dokumentárního filmu o zákulisí fungování radikálních skupin, práce vyšetřovatelů, síle ideálů, nejasné definici terorismu a nečernobílém světě. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Hraná VZBURA V SEATTLI je obyčajnejšia, ale pre mňa údernejšia. Keď sa rúbe les je dobrý dokument, šikovne pracuje s pohľadom na vec ekoaktivizmu (ekoterorizmu?). Mne trochu vadila tá americkosť a snaha o emócie, ale to je skôr subjektívny problém. Vtipné, napínavé, poučné... Okrem environmentálnej témy tvorcovia vynikajúco zvládli predovšetkým tú ľudskoprávnu... ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Vždy to není jak by si člověk představoval a to tu několik lidí poznalo. Těžko říct jestli udělali správnou věc a nebo špatnou věc a jestli někdo bude následovat jejich příkladu nebo jestli se něco změní. Přeci jen 7 let ve vězení pro teroristy za to, že se někdo snaží zachránit stromy a planetu, prostě si člověk klade tu otázku "Co se stalo s timhle světem?". Určitě se o tomhle aspoň dozvěděla veřejnost a snad se trochu změnili a pochopili co se děje. Dobré je, že tu máme i 2. pohledy na ty činy, nejen ze strany aktivistů, ale i ze strany policie a člověk si o tom může udělat svůj obrázek. ()

whack 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente je pojem „ekologicky motivovaná sabotáž“ zamieňaná za pojem „terorizmus“. Filmové festivaly k dokumentu pripisovali megalomanské tituly ako: „Vznik i zánik radikálního hnutí páchajícího žhářské útoky....“, čo je zavádzajúce. V dokumente sa hovorí o rozpade bunky, v ktorej pôsobil Daniel G. McGowan, a jeho príbeh môže pôsobiť frustrujúco pre nových potenciálnych aktivistov, no rozhodne nešlo o zánik hnutia. Zánik takéhoto hnutia ani nie je možný, keďže nemá členstvo a ľudia po celom svete konajú anonymne pod ideológiou a nie pod vedením. Ideológiou Earth Liberation Front (ELF) je vykonávať ekonomické straty firmám profitujúcim z ničenia prírody, pričom zakazuje vykonávať akcie, pri ktorých môže byť zranená akákoľvek živá bytosť. Dokument pôsobí nestranne a objektívne, ale pre lepšie pochopenie ELF odporúčam pozrieť film Igniting the Revolution. ()

Galerie (3)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

18.02.2012

Také letos bude možné na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět vidět snímky, které zaujaly porotce na řadě prestižních festivalů. Hlavní tematická kategorie… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama