Reklama

Reklama

Když se kácí les

(festivalový název)
  • USA If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front (více)
Trailer

Obsahy(1)

V decembri 2005 boli Daniel McGowan a ďalší trinásti aktivisti zatknutí agentmi FBI počas celonárodného vzostupu radikálnych environmentalistov z Earth Liberation Front (ELF). ELF roky pôsobí v rôznych anonymných skupinách bez centrálneho vedenia, má na konte množstvo nenásilných sabotážnych a podpaľačských útokov proti firmám, ktoré sú zdrojom ničenia životného prostredia. Film je príbehom vzostupu a pádu jednej z týchto skupín, rozoberá ťažké otázky environmentalizmu a aktivizmu. (whack)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Charlie84 

všechny recenze uživatele

Pokud si už teď myslíte, že přivazovat se ke stromům, rozebírat bagry a kopat příkopy buldozérům před nosem je dobrý nápad, jak zachránit nějaký ten les, raději na to nechoďte. Minimálně první polovina totiž působí jako eko náborový spot a sám jsem se přistihl, jak si lebedím blahem, jak je to všechno cool a free a to i v době, kdy hořely první rekreační objekty. Postupem času sice zjišťujeme, že to všechno zase tak super nápad nebyl, ale ELF jsou do jednoho sympaťáci (i zfetovaný Fergusson), že jim prostě budete fandit. Protiváhu naštěstí tvoří lidští vyšetřovatelé, dřevorobci těžící už xtou generaci a univerzity, které kupodivu skutečně ty genetické pokusy neprováděly. Vážně naštěstí, protože kdyby se je tvůrcům podařilo vykreslit jako zlo, tak se obávám, že by srazy na Šumavě nabyly nového rozměru. A ano...jen WTO je zlo. Opět. Zážitek mi tak nakonec neskazil ani poněkud přecitlivělý konec. Přerod hlavního protagonisty v člověka systémem identifikovaného jako terorista je na jedničku. Vřele doporučuji, ať už se o problematiku zajímáte nebo slyšíte o ELF poprvé (jako před vstupem do kina já). ()

PetiRe 

všechny recenze uživatele

Povedený dokument, o ideálech a boji za něco, čemu věříte. Nevinný protest však ústí v agresivní revoltu. Snímek mě zaujal především svou nestranností. Nechá každého diváka samostatně rozhodnout, ke komu by se přiklonil. Nevnucuje nikomu názor, že tahle strana je špatná a tady naopak leží dobro. Snaží se zároveň vykreslit agresivitu, ale i lidskost a pochopení. Ukazuje vývoj hlavního „ekoradikála“ od jeho prvního setkání s problémem „ubližování“ přírodě, přes jeho aktivní přístup k nim, až po sebeuvědomění, že činy, které spáchal, nejsou zas tak moc ospravedlníhodné. Hold každý musí nést zodpovědnost za své činy, ať už jsou provedeny s dobrým úmyslem ochránit něco, co nám umožňuje existenci = naši planetu. ()

Reklama

feral 

všechny recenze uživatele

Veľké očakávania zahasené slzavým údolím nastolením maskota filmu Daniela McGowena. „A Story of the Earth Liberation Front" to tak úplne nie je, jedná sa skôr o „Story of McGowen´s misery" – snímka, ktorá môže mať vysoký potenciál dezinformovať verejnosť a demotivovať aktivistov. Chýba viac dialógov s ostatnými členmi ELF, naopak kladne hodnotím rozhovory s detektívmi. Oceňujem snahu režisérov o zviditeľnenie a popis ELF, ktoré sa však v mojich očiach čiastočne vymklo spod kontroly – či cielene neviem. Celkový pocit z filmu je ambivalentný, keďže filmov s touto tematikou je ako šafranu. ()

capka 

všechny recenze uživatele

Velmi komplexně (a zároveň poutavě) podané téma. Dokument, který nerozděluje lidi na padouchy a hrdiny, ale zobrazuje jednotlivce a skupiny s různými příběhy. Myslíte, že víte, na čí straně stojíte? Možná jen nevidíte všechny aspekty příběhu. Ale kdo ano? Největší přínos filmu spatřuji v tom, že jeho tvůrci nikomu nestranili, jen zajímavou formou předkládá široké spektrum informací a pohledů na věc a názor si můžete udělat sami. Tím si mě film velmi získal a považuji ho za stoprocentní. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Vždy to není jak by si člověk představoval a to tu několik lidí poznalo. Těžko říct jestli udělali správnou věc a nebo špatnou věc a jestli někdo bude následovat jejich příkladu nebo jestli se něco změní. Přeci jen 7 let ve vězení pro teroristy za to, že se někdo snaží zachránit stromy a planetu, prostě si člověk klade tu otázku "Co se stalo s timhle světem?". Určitě se o tomhle aspoň dozvěděla veřejnost a snad se trochu změnili a pochopili co se děje. Dobré je, že tu máme i 2. pohledy na ty činy, nejen ze strany aktivistů, ale i ze strany policie a člověk si o tom může udělat svůj obrázek. ()

Galerie (3)

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

18.02.2012

Také letos bude možné na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět vidět snímky, které zaujaly porotce na řadě prestižních festivalů. Hlavní tematická kategorie… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama