Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, možná jsem poznamenaný faktem, že jsem právě toto představení zažil v divadle naživo, ale rozhodně bych ho nehodnotil nejslabším ze všech her, jak tady někteří píší. Seminář tak špatný není, obvzláště "ulehčující" práce při stavbě mostu mě naprosto dostala. No a samotná hra, to je 1 velká hláška. "Čím byla tvoje matka? Moje matka byla běhnou. No to je poctivé zaměstnání, také jsem vždy chtěl být..."; "Ty že máš les, Majere? Mám!. Hovno Majere, hovno máš!"; "Hledej šmudlo.". A nesmím také zapomenout na boty pana Čepelky ;-) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vražda v salóním coupé se odehrává čistě pod taktovkou Ladislava Smoljaka a ač absence Svěráka trochu zamrzí, ostatní si bez něj poradit poměrně slušně. Přednáška nás opět, aniž by hypnoticky uspávala, jako přednášky ve škole, příjemně naladí na následující hru a jízda může začít... Ono přesněji jízda to kdovíjak adrenalinová není, ale vzhledem ke konstatnímu přísunu zábavy bez výrazně slabších míst by neměl být nikdo zklamán. 7/10 ()

Reklama

sisimiut 

všechny recenze uživatele

Vražda v Saloním coupé je po všech stránkách dokonalá hra s výstižnými a užasně vtipnými scénami ale nemůžu dát plný počet hvězdiček,neboť spousta ne-li většina vtipů již byla použita ve filmu Rozpuštěný a Vypuštěný a hra dalo by se říct z tohoto filmu vychází. V žádném případě hře nemohu vytknout neoriginalitu,neboť Rozpuštěný a Vypuštěný je též od panů Smoljaka a Svěráka vlastní film. Ale,prostě to není ono.80% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

A zase: PA - RÁ - DA!! Nemůžu jinak, prostě zase plný počet, aneb další důkaz toho, že Smoljak se Svěrákem (hlavně oni dva) jsou prostě géniové. Vynikající detektivka, ve které za zmínku stojí boty Miloňe Čepelky, výslech Vilmy, parádní Genadij Rumlena, který neumí pořádně česky (asi nejlepší postava), Vondruškovy odpovědi (Zběžně a letmo) i prozrazení konce celé detektivky (nezapomenutelný moment). Smoljak byl vynikající, ale něco mi říká, že Svěrák je přece jen v té roli lepší, ale to není třeba řešit. Povedl se i seminář, jeden z nejlepších a vůbec nevadí, že je natažen skoro na hodinu, protože je skutečně velice zábavný a to neustálé strefování se do Vondrušky fakt stojí za to a nemám tomu co vytknout, obzvlášť když to obsahuje horor Chtěla bych ženicha mladého - s kučeravými vlasy. Hra samotná má narozdíl od jiných (a těch lepších) sem tam pár slabších místeček, ale není to nic tragického. Celkem asi "jenom" 98%, ale k téhle hře se určitě brzy vrátím, škoda že Cimrmanových detektivek není víc. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Zdeněk Svěrák v jednom rozhovoru řekl, že prý hry jak stárnou, tak se občas objeví něco, co diváky neúmyslně rozesměje. Zdeněk Svěrák uvedl přímo příklad: „No a když ten Mayer řekne: ‚Říká každému obžalovanému Miloši, to bylo nesnesitelné,‘ tak to v publiku zašumí a to tahle věta v textu je už od premiéry.“ (mnaucz)
  • Přednášku „Krádež arcivévodova šperku“ původně přednášel představitel Stevarda (např. Jaroslav Vozáb, František Petiška a další) a přednášku „Detektiv a básník“ zase původně přednášel představitel Hlaváčka (Petr Brukner nebo Miloň Čepelka). Na počátku 80. let se přednášky vyměnily do podoby, jak známe dnes, protože Stevarda hrál v 80. letech kromě Jaroslava Vozába také Václav Kotek, který moc zkušeností s přednáškami neměl, kdežto Petr Brukner s Miloněm Čepelkou již měli. (mnaucz)
  • Ve hře to sice není zmíněno, ale dle programu představení se Továrník Meyer vlastním jménem jmenuje Karel a Továrník Bierhanzel Josef. (mnaucz)

Reklama

Reklama