Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Musím upřímně přiznat že v tomto složení ( Smoljak = inspektor / Čepelka = Hlaváček / Vondruška = Meyer ) se mi představení moc nelíbilo. Mnohem - neporovnatelně - lepší bylo představení kdy Trachtu hrál Svěrák, Meyera hrál Čepelka a Hlaváčka si zahrál hostující Brodský mladší ( který si Hlaváčka zahrál i ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný ) I celý seminář v tomto konkrétním složení, byl nějaký pozvolnější a ne tak geniální. Jináč se samozřejmně jedná o pekelně výbušné představení. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, možná jsem poznamenaný faktem, že jsem právě toto představení zažil v divadle naživo, ale rozhodně bych ho nehodnotil nejslabším ze všech her, jak tady někteří píší. Seminář tak špatný není, obvzláště "ulehčující" práce při stavbě mostu mě naprosto dostala. No a samotná hra, to je 1 velká hláška. "Čím byla tvoje matka? Moje matka byla běhnou. No to je poctivé zaměstnání, také jsem vždy chtěl být..."; "Ty že máš les, Majere? Mám!. Hovno Majere, hovno máš!"; "Hledej šmudlo.". A nesmím také zapomenout na boty pana Čepelky ;-) ()

Reklama

Indyi 

všechny recenze uživatele

"To byl šrapnel Hlaváčku, už jsme probírali šrapnel?" "Ty, že máš les Majere? Mám. Hovno Majere, hovno máš!" "Ta bezvládná ruka, co mi spadla do klína je Vaše? Mohu si sáhnout? Ne, to není moje ruka." "Když se přiznáte Majere, můžete si vybrat: Krkonoše, Beskydy, Jáchymov..." Absolutně bez pochyb: 5 hvězdiček! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hra samotná není špatná, docela mě pobavila a některé scénky z ní mi v paměti určitě ještě dlouho zůstanou, ale jen kvůli ní to tentokrát na čtyři hvězdy nevidím, protože seminář je tu tentokrát tak nevtipný a nudný, že jsem ho ke konci musel ke konci až přetrpět. Zasmál jsem se při něm asi jednou a to už ani nevím přesně čemu, asi při ignorování Rumleny, což je jediná scéna, kterou si z tohohle semináře pamatuji ve spíše pozitivním duchu. Slabší seminář jsem zatím u DJC ještě neviděl a natolik mi pokazil dojmy, že je ani hra moc nezachránila. Bohužel. Ale jako celek mě to pořád bavilo víc než Vyšetřování ztráty třídní knihy. Jen teda nechápu, proč u DJC je skoro vždycky jedna z polovin celého představení viditelně slabší než ta druhá... Silné 3* ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Dosud sem neviděl všechny hry ale tahle na mě zatím zapůsobila neslaběji.Moc tradičních perliček sem v ní nenašel.Citelně hře chběl pan Svěrák a Smoljak mi připadal moc vážný.Sedí mu mnohem více role blbečků a rebelantů.Ale i tak se jedná o nadstandartní zábavu v zaplavě dnešních seriálu a ság na tisící ppokračování. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Názvem i dějem hra připomíná detektivní novelu Agathy Christie „Vražda v Orient Expresu“ z roku 1934. (mnaucz)
  • Ve hře to sice není zmíněno, ale dle programu představení se Továrník Meyer vlastním jménem jmenuje Karel a Továrník Bierhanzel Josef. (mnaucz)
  • Hra se měla původně jmenovat „První případ policejního praktikanta Hlaváčka“. (mnaucz)

Reklama

Reklama