Reklama

Reklama

Vražda v salónním coupé

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

V luxusně zařízeném salonním coupé mezinárodního rychlíku cestují tři pasažéři: slavný český policejní inspektor Trachta, průmyslník Meyer, který vyrábí všechno pro zahřátí (kožichy, rum, šamotové cihly), a továrník Bierhanzel, výrobce masti pro houstnutí vlasů. Ve stanici Istanbul přibude k této trojici inspektorův žák, policejní praktikant Jindřich Hlaváček, dokončující svou diplomovou práci o vlakové kriminalistice. Cesta probíhá klidně až do chvíle, kdy továrníka Bierhanzela rozbolí zub. Vlakový steward - jakýsi konduktér pro boháče - přispěchá se šlapací vrtačkou a továrník se po zákroku cítí mnohem lépe. Záhy bolest pomine úplně, neboť Bierhanzel zemře. Takto efektně otevřel Jára Cimrman svou detektivní hru "Vražda v salónním coupé", v níž zúročil své zkušenosti z policejní služby na vídeňské "čtyřce". O jeho kriminální a kriminalistické kariéře nás poučí série fundovaných přednášek, polemizujících s rakouským středoškolským profesorem E. Fiedlerem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejmilovanějších cimrmanovských her, která ale v alternaci se Smoljakem postrádá Svěrákovu energii, nicméně stále vynikající. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další legenda od Cimrmanů, podle níž vznikl i film Rozpuštěný a vypuštěný, si v ničem nezadává s ostatními hrami tohoto úctyhodného divadelního souboru. Je sice fakt, že se mi v roli praktikanta Hlaváčka kdysi líbil více Petr Brukner, než nyní Miloň Čepelka, ale Ladislav Smoljak je prostě neodolatelný. Cimrmanovský humor zkrátka působí skvěle a je to dokonalý lék proti trudomyslnosti. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V záznamu hodně fajn, naživo neskutečná pecka. Omlazené obsazení dodává Vraždě přesně to, co jí v původní verzi chybělo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, tady je uvodni seminar krapet slabsi. Bohuzel tu chybi Sverak a Genadij Rumlena je zoufale nevtipnej, fakt nevim, kde to vyhrabali. Co se tyce Vondrusky, ten spatnej neni, ale obcas zapomina text, prerikava se, nebo se rozesmeje. Samotna hra ma pomalejsi rozjezd, ale jakmile dojde k vrazde a Smoljak zacne vysetrovat, tak se to zase rozjede. Tady je slusnej i Genadij, trochu mi pripomnel Crabtreeho z Halo, Halo. Jinak krome skvelyho Smoljaka stoji jeste za pozornost Cepelka, hlavne jeho vyslech Vilmy je hodne vostrej. Jinak film Rozpusteny a vypusteny jsem videl pred timhle, takze mi byly naky scenky povedomy, ale i tak jsem se u nich bavil. Lehce slabsi, ale porad na 5*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Slyšel jsem na vlastní uši, že steward nikdy neřekl: Eréč piklóš neméči, huňár scépeň kámoš." Tak jsem to slyšel taky, takže je to jinak a vrahem je houslista. To dává smysl, pokud tedy použijeme šrapnel. Ten je zkrátka jedinečný, ale není v tom sám. Je v tom skok přes vyděšeného koně nadél, pátrání v třídních knihách a zejména Vilma, která schovala vyšetřujícímu Hlaváčkovi tužku. Já se tedy přiznám, že dvojici Trachta - Hlaváček mám raději ve složení Svěrák - Brukner, ale tato alternativa je nakonec taky docela erömü. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vražda v salóním coupé se odehrává čistě pod taktovkou Ladislava Smoljaka a ač absence Svěráka trochu zamrzí, ostatní si bez něj poradit poměrně slušně. Přednáška nás opět, aniž by hypnoticky uspávala, jako přednášky ve škole, příjemně naladí na následující hru a jízda může začít... Ono přesněji jízda to kdovíjak adrenalinová není, ale vzhledem ke konstatnímu přísunu zábavy bez výrazně slabších míst by neměl být nikdo zklamán. 7/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jednorázově povedené, ale opakované zhlédnutí Vraždě dost škodí. Nakonec musím říct, že jde o jednu ze slabších, i když stále pěkných kousků. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, možná jsem poznamenaný faktem, že jsem právě toto představení zažil v divadle naživo, ale rozhodně bych ho nehodnotil nejslabším ze všech her, jak tady někteří píší. Seminář tak špatný není, obvzláště "ulehčující" práce při stavbě mostu mě naprosto dostala. No a samotná hra, to je 1 velká hláška. "Čím byla tvoje matka? Moje matka byla běhnou. No to je poctivé zaměstnání, také jsem vždy chtěl být..."; "Ty že máš les, Majere? Mám!. Hovno Majere, hovno máš!"; "Hledej šmudlo.". A nesmím také zapomenout na boty pana Čepelky ;-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6. * jest udělena za Cimrmanův kriminální horor Chtěla bych ženicha mladého - s kučeravými vlasy. Dodnes trpím jeho absencí na MC a faktem, že hru cele zastínil Rozpuštěný a vypuštěný, jinak samozřejmě dokonalý kousek, leč s problematickým castingem ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Úvodní referát zbytečně dlouhý a spíše slabší, zato 40minutová hra skvěle vystavěná. O nečekané zvraty není nouze a Miloň Čepelka s vševědoucím vysokoprofesorským Smoljakem tady perlí. Seminář: 60, Hra: 100. 80% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Podle me asi nejslabsi hra z repertoaru Zizkovskeho divadla JC, a proto 3 hvezdicky. V ceskem kontextu se ale presto jedna o nadprumernou zabavu. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Toto představení je poněkud nevyvážené. Jak v semináři, tak v samotné hře jsou velmi podařené momenty i hlášky, ale pak se také objevují poněkud slabší, řekněme zpomalující, psasáže, které ubírají na dynamice. Nadprůměr je to ale určitě. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Sdílím názor, který se opakovaně objevuje v místních komentářích. Ve srovnání s ostatními je tahle hra z těch povedenějších, seminář spíš slabších. Nicméně pořád nabízí dobrou zábavu a nesmrtelné hlášky. 70% ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Mysteriozni detektivka par excelence. Dvakrat na zivo. Oba frontmani v obou predstavenich exelentni. A ten konec... odvazna to zalezitost. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

První opravdu pořádně a v celku viděná cimrmanovka. Když jsem byl ještě mladý a hloupý, pociťoval jsem zklamání z klopotného humoru této hry (ve srovnání s Rozpuštěným a vypuštěným). Až později jsem dospěl k osvícení, abych poznal, co je moudré. ()

Reklama

Reklama