Tobacco Road

Komedie / Drama

USA, 1941, 84 min

John Ford

Alfred Newman

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,900,000Tržby Celosvetovo $-(23.4.2010)

Unikátní záležitost z jižanského "buransko-farmářského" prostředí. Minimálně dvě postavy právoplatní idioti (myšleno v původním smyslu toho slova), které by dnes umístili do ústavu pro slabomyslné. Ve filmu jsou ale brány za plnohodnotné postavy a není na ně nahlíženo jako na postižené. V dnešní době by se na podobný film nejspíě stíhala jedna žaloba za druhou pro degenerativní vylíčení jižanského venkovského prostředí. Zato Charley Grapewin jako dědkovský otec rodiny je ve své buranskosti přesvědčivý, naturální a dokonce i dojemný (Ford má herce hrající tenhle typ rolí evidentně čich, viz např. stejně úžasný otec rodiny v How Green Was My Valley) a tenhle film na něm stojí. Díky němu jsou přechody mezi komedií a lehce sentimentálním dramatem (jak je u Forda zvykem) bezproblémové. Dana Andrews a Gene Tierney jsou tu asi 5 minut, nestojí za řeč. P.S. Na film jsem narazil díky Tarantinově Death Proof, kde ženský nazvou usedlost farmáře (co vlastní ten oldschool Dodge Challenger) Tobacco Road. V ofic. titulcích v kině samozřejmě nepřeloženo.(14.12.2007)

Slabší čtyři, konec mohl být přecejen lepší, jinak to ale rozhodně nuda nebyla. Trošku ujetá záležitost. 75%(5.11.2009)