Víkend (festivalový název)

Weekend

Drama / Romantický

Velká Británie, 2011, 96 min

Andrew Haigh

Velmi realistické a civilní drama, které je i přes velké množství sexu a sprostých slov docela inteligentním konverzačním filmem. Na jednu stranu velmi otevřeným, na tu druhou však bez nějaké úžasné, všeobjímající myšlenky a poselství. Možná jsem ale prostě jen přesycena homosexuální tématikou, která se pro mnoho filmů stává hlavním prodejním artiklem; osobně mám radši filmy s homosexuály, kde je jejich orientace potlačena na pozadí a nedělá se kvůli ní nějaké obrovské haló. Protože až se budou točit takové filmy, dospějeme jako civilizace konečně do bodu, kdy se splní přání hlavních aktérů tohoto filmu, do bodu, kdy většina lidí nebude na ulici zírat na gaye jako na úchyly. [MFF Karlovy Vary 2011](6.7.2011)

Homosexuální variace na Before Sunrise, v níž je jedno na jaké straně barikády divák stojí, protože výsledné situace a dialogy můžou být povědomé naprosto komukoliv. Po neděli následuje pondělí, tvrdé vystřízlivění a morální kocovina. Co je však skutečně škoda - že se s hlavní dvojicí nesetkáme za několik let právě jako s Jessem a Celine. Dialogově nejčistších devadesát minut festivalu.(6.7.2011)

• bassator

46th KVIFF 2011 - FORUM OF INDEPENDENTS - Fórum Nezávislých (Weekend / WEEKEND / Víkend)(15.7.2011)

TRULY, MADLY & DEEPLY (a s hviezdičkou), resp. modelová snímka na odhalenie tolerancie, hraníc a pochopenia v každom z nás.(7.7.2011)

Film, který odhaluje a citlivě interpretuje nejintimnější sféry života homosexuálů na pozadí syrově banálního příběhu náhodného setkání dvou mužů. Vtip, melancholie, magické fluidum prvních dní, zranitelnost vlastního já, nevyrovnanost se sebou samým, vášeň, strach z rozloučení, které musí přijít. Rozhovor, pojatý jako detailní analýza pocitů hlavních hrdinů funguje svým způsobem jako dokumentární kukátko do současnosného queer světa a hloubkou svého významu dalece překračuje hranice běžného vnímání reality. Pokládá si zásadní existenciální otázky, k nimž nabízí několik variant řešení, ale přitom nesklouzává k znechucujícímu opovržení okolním prostředím. Pohrává si s protiklady a vlastně divákovi podvědomě vzkazuje, že homosexualita je zcela normální součást lidského života. Se všemi bolestmi i radostmi, které láska přináší. Zatím nejlepší předvedný film letošního ročníku Mezipater.(12.11.2011)

9/10 Půlnoc v Nottinghamu. Ač dělá Weekend gay komunitě obrovskou službu, "lásku", ať už jako osudový pojem nebo chemickou reakci v mozku, ukazuje ve formě pochopitelné a stravitelné pro všechny. Zbytek zařídí přesní herci (Tom Cullen je vyloženě na Oscara).(12.2.2012)

Citlivý, civilní, celistvý a cloumavý!(3.5.2012)

Film jsem zhlédl s jedním organizátorů svých prvních Mezipater, ke kterým jsem se jím nechal přesvědčovat hodně dlouho. A nelitoval jsem. Velmi citlivý příběh natěsnaný do jednoho víkendu o dvou lidech, kteří k sobě našli cestu úplnou náhodou. A jako předpůlnoční projekce se to velmi hodilo, naladilo mě to do příjemné nostalgie, kdy jsem něco podobného prožíval i já.(19.11.2011)

Na queer film příjemný svěží vánek. Na film obecně je to prostě málo. Snad se jednou dočkáme.(3.6.2012)

Víkend vás jednoznačně vtáhne - detaily tváří, herectvím (Chris New prohlásil, že Andrew Haigh ho nechal scény hrát zcela podle sebe - žádné "teď se rozbreč" nebo "tohle musíš zaječet") a jednoznačně špičkovým scénářem. Konečně se v jednom jediném filmu koncentruje všechno queer ve správém poměru - queer čtení, sex, strach z vlastní orientace, střet homosexuálního a heterosexuálního světa, "divno" a snaha překonat to "něco", co může být pro každého něčím jiným. V zásadě jeden dlouhý, nekončící, emocemi nabitý dialog dvou hlavních postav se snaží v 96 minutách udělat průřez vnímáním gayů (gay vs. gay, vs. společnost...) a opět otevřít lidem oči. Je to zatraceně dobrý dialog, ale vždycky se najdou lidi/diváci, kteří nepřenesou přes srdce jinou škatulku než "heterák". A přitom z "heteráka" by taky mohla být hezká nadávka... a že jsou ve Víkendu až příliš explicitní sexuální scény? Ve kterém hollywoodském škváru nejsou? Je jedině dobře, že se tomu Víkend nevyhýbal, protože je potřeba říct "tohle není divné", tohle je "normální". A co je "normální"? "Normální je všechno, co za normální uzná společnost". Co uznáváme my?(6.7.2011)

• Piggsy

Ach jo, proč zrovna já musím mít takovou smůlu? Snad každý druhý film, který jsem si letos pustil, byl o buzerantech, lesbách, o holce s pérem nebo o klukovi se dvěma dírama. Copak už se nenatáčí dramata o ničem jiném? Kdyby tomu aspoň název filmu nějak nasvědčoval, ale oni to pojmenují jako nicneříkající "Víkend". Asi si budu muset začít pročítat obsahy filmů, tak jak to dělá moje přítelkyně, abych se podobným čuňačinkám vyvaroval. Scény jako "sperma na břiše" či "umývání penisu ve vaně" dávají tušit, že je toto dílo určeno pouze čtyřem procentům naší populace. Na druhou stranu musím uznat, že romance mezi ústřední dvojicí je mnohem uvěřitelnější a přirozenější než v kdejakém vysokorozpočtovém ubuleném slaďáčku. A tak dávám alespoň tu jednu hvězdu.(8.5.2012)

Příběh dvou gayů, který může prožít kdokoliv. Na zamilování je někdy i víkend dlouhý. Spousta pro mě nechutných scén, ale i hodně emocionálních a smutných. Jinými slovy: " I tak lze prožít víkend."(17.5.2012)

Přestože se jedná o film s homosexuálním ústředním párem, hlavní dějová linka je obecně platná - dva lidé se potkají, zamilují do sebe, jeden odchází a druhý se s tím musí nějak vyrovnat. Na rozdíl od jiných homosexuálních filmů je tento nadmíru otevřený - jak ve znázorňování sexuálních scén tak v dialozích, které jsou vlastně zpovědi. Neuvěřitelný zážitek.(5.7.2011)

Příběh dvou obyčejných gayů, který se nesnaží šokovat a nezahlcuje nás ničím nadbytečným. Neuvěřitelně reálné. Sexuální scény jsou explicitní. No a ? V reálném životě taky jsou. Rozhovory hlavních hrdinů nejsou žádným pokusem dostat gay tématiku do popředí aby to působilo ještě víc gaygaygay, spíš opravdu reálným přepisem dialogu dvou skutečných lidí. Ve filmu, ve kterém spolu tráví tři dny společně dva gayové nemůže být homosexuální tématika potlačená do pozadí. :)(10.7.2011)

[KVIFF 2011](6.7.2011)

"Buď nám zatleskají, nebo nás shodí pod vlak."(18.11.2011)

nadherny, nizkorozpoctovy, potesujici. cili kdyz je silne tema, nepotrebujeme zadne zbytecne efekty. v jednoduchosti je krasa.(16.4.2012)

V jednoduchosti je krása. Weekend zachycuje obyčejný život bez příkras, upřímně a naprosto realisticky bez jakýchkoliv divákem vžitých osnov. Osobně bych řekl, že se v některých pasážích objevuje zbytečně přehnaná nahota ale na druhou stranu tyto scény hrají roli pro myšlenku filmu.(7.3.2012)

Na snímek Weekend jsem se nedlouho poté, co jsem jej zhlédnul poprvé, musel podívat znovu (prostě mi to nedalo, na tomhle filmu přece jen něco bude, říkal jsem si) a můžu ho s jistotou zařadit mezi nejlepší queer filmy, se kterými jsem měl tu čest. Krásně nenápadná kamera jen vypichuje všednost zápletky, což divákovi umožňuje se shlavními postavami lépe ztotožnit. Tady samozřejmě nehrají hlavní roli kamera ani kulisy, je to o dialogu, no a smysluplnější dialog jsem již dlouho ve filmu neviděl, zřídkakdy se stává, aby úplně vypadla vata, zpracování zkrátka jen umocňuje ten pocit, že jste to vše již jednou zažili, jen jste všechny ty rozporuplné pocity nedokázali vystihnout vlastními slovy - tvůrci Weekendu to bravurně zvládli za vás, ve vší komplexnosti, ale přitom naprosto věrohodně. A pokud jde o sexuálí scény, rozhodně se nedá mluvit o nějaké přesycenosti, dokonce jich je docela pomálu a rozhodně nejsou výrazně explicitní ani vtíravé, dotahují spíš zachycení reality k dokonalosti.(10.4.2012)

S takovýmito alá autentickými filmy mám obvykle problém, ale tento film mě dostal. Všechno na něm bylo perfektní. Herci, dialogy, umístění, příběh. Vždy říkám, že nezáleží na rozpočtu ale na režisérovi jak si s tím poradí. Andrew Haigh říká, že i kdyby dostal více peněz natočil by to stejně. A to právě proto, že na tom filmu není potřeba nic měnit. Sám o sobě přesně vystihuje vše co má. Je to unikátní kousek.(12.5.2012)