Reklama

Reklama

Snowtown

Trailer

Když se šestnáctiletý Jamie spřátelí s charismatickým mužem, ocitá se jeho okolí v nebezpečí. Člověk, do kterého si Jamie promítl vlastního otce, je John Bunting - nechvalně nejznámější australský sériový vrah. Založeno na případech vražd odhalených v australském Snowtownu v roce 1999. Elizabeth Harveyová vychovává své tři syny na chudém předměstí. Její zatím poslední přítel měl sklony k pedofilii, proto při výběru nového partnera dbala hlavně na bezpečí svých synů. Nevědomky si ale domů přivedla ještě větší stvůru. John Bunting se s pomocí dostatečného množství piva a cigaret stává pro své nové sousedy samozvanou střelkou na pomyslném morálním kompasu. Bunting se svou partou praktikuje na těch, které sám označí za devianty, sadistický vigilantismus. Pod křídla si vezme i jednoho z Elizabethiných synů Jamieho. Film Snowtown Murders nekompromisně popisuje silnou vazbu nejistého teenagera na otce, jehož osobnost může být narušena tím nejhorším způsobem. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

kalap 

všechny recenze uživatele

Človek, ked dospeje, neviem kedy či po maturite, alebo po prvom výrone semena, mal by sa snažiť, byť osobnosťou, ktorá je hrdá na seba, nebojácná, hrdá, nabitá múdrosťou, aby dokázala prepiškať všetkých mudrlantou. Film som si pozrel až po komentári kolegyne larelay, ktoý je taký chutnučky, že by som Zuzanku najradšej vybozkával. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Vyznat se v tom filmu bylo někdy hodně náročné, občas možná i nemožné, protože režisér se opravdu nenamáhá divákovi předkládat všechny souvislosti nebo zmiňovat jména postav více než jedenkrát. Nepřehlednost však bohatě vynahrazuje všudypřítomná syrovost, nepříjemně pulzující hudba a výborná kamera s šedavým barevným spektrem. Jistě, občas je tady vidět až přílišná snaha o to, aby film vypadal jako od slavnějších artových režisérů, na prvotinu je to ale opravdu velice dobré. ()

Reklama

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Daniel Henshall bol ako John Bunting skutočne mrazivý, ale výrazy tváre Lucasa Pittawaya v role Jamieho Vlassakisa ma neuveriteľne otravovali. A vzhľadom na to, že má ísť o príbeh podľa najznámejšieho sériového vraha Austrálie, bol námet Snotownu poriadne nevyužitý. Vrážd vo filme bolo minimum a väčšinu času postavy na scéne iba klábosili o zbytočnostiach. Atmosfericky však bola snímka deprimujúca a aspoň z tohto hľadiska som si ju užil. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kurzel sa vo svojej prvotine nešetril a pustil sa do všeobecne veľmi nepríjemných tém pedofílie a vrážd, pričom za námet si zobral vyčínanie austrálskeho masového vraha bytostne neznášajúceho úchylákov. Avšak nezameral sa tu len na obyčajný životopisný opis. Skôr sa snažil zájsť viac do hĺbky problémov, pričom odhliadnuc od nepríjemného násilia sa tu dotkol aj otázok krehkého vzťahu otec-syn. Čo je dôležité, nezabudlo sa tu ani na pocity a veľmi dobre vykreslenú psychológiu chlapca (a to i vizuálne - časté zábery kamery na jeho tvár a sledovanie jeho reakcií), ktorý chudák nemal šťastie na svoje okolie (samý úchyl, feťák, znásilňujúci brat, nezáujem matky...). V takýchto chvíľach si človek povie, ako dôležité je miesto, kam sa človek na začiatku svojej životnej púte narodí a kto ho bude na tej ceste sprevádzať. Vec, ktorú si žiaľ nevyberieme. Z toho potom vyvstávajú zaujímavé otázky ako napr. ako a do akej miery nás tieto osoby a prostredie dokážu ovplyvniť a prečo niekto odolá zlým vplyvom a niekto nie.... Snowtown je i zaujímavo natočený, režisér zvolil civilný spôsob, pričom vsadil aj na časté používanie ručnej kamerky, čo má za následok ľahké vtiahnutie diváka medzi postavy, niečo také mám veľmi rád. Nepríjemnú atmosféru (hlavne naturálnych násilníckych scén) celkom fajn umocňuje hudba, ktorá mi miestami dokázala pekne liezť pod kožu. Na druhú stranu čo je možno škoda, tak mi dosť vadilo časté používanie statických záberov kamery, tiché sekvencie a všeobecné zbytočné naťahovanie. Výrazne mi to uberalo na atmosfére. Celkovo veľká spokojnosť, ale už nikdy viac. 75/100 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Smutná balada z australského vidlákova a fyzický zážitek na max. Kurzel odmítá empatii a pod kůži jde s razancí nebroušené sekery. Dlouze, sveřepě a bolestně. Ta nemožnost dopátrat se v tomhle panoptiku kouska lidskosti je doslova hmatatelná a tak dáví v krku s úplně stejnou razancí jako fašírka z klokaních vnitřností na gauči. 4 a ½. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu byla původně ještě jedna menší zápletka založená na skutečných událostech, a to že Robert (Aaron Viergever) a Barry (Richard Green) byli v minulosti milenci. Tyto scény byly ale z finální verze filmu vystřiženy. Nicméně je lze nalézt ve vystřižených scénách na DVD. (misuleee)
  • Herec Lucas Pittaway (Jamie) měl od režiséra Justina Kurzela nakázano, aby se příliš nebavil s žádným z herců, aby byl emocionální stav jeho charakteru pro diváka uvěřitelnější. (misuleee)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v Austrálii a podporila ho aj tamojšia vláda. (MikaelSVK)

Související novinky

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama