Reklama

Reklama

Snowtown

Trailer

Když se šestnáctiletý Jamie spřátelí s charismatickým mužem, ocitá se jeho okolí v nebezpečí. Člověk, do kterého si Jamie promítl vlastního otce, je John Bunting - nechvalně nejznámější australský sériový vrah. Založeno na případech vražd odhalených v australském Snowtownu v roce 1999. Elizabeth Harveyová vychovává své tři syny na chudém předměstí. Její zatím poslední přítel měl sklony k pedofilii, proto při výběru nového partnera dbala hlavně na bezpečí svých synů. Nevědomky si ale domů přivedla ještě větší stvůru. John Bunting se s pomocí dostatečného množství piva a cigaret stává pro své nové sousedy samozvanou střelkou na pomyslném morálním kompasu. Bunting se svou partou praktikuje na těch, které sám označí za devianty, sadistický vigilantismus. Pod křídla si vezme i jednoho z Elizabethiných synů Jamieho. Film Snowtown Murders nekompromisně popisuje silnou vazbu nejistého teenagera na otce, jehož osobnost může být narušena tím nejhorším způsobem. (Cinemax)

(více)

Recenze (89)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

První část jsem absolutně nechápal. Sledoval jsme postavičky nutno říct že totálně nesympatický a ničemu jsem nerozuměl. Závěrečná třetina sice už dávala smysl, ale zase byla tak nesympatická, nepříjemná a depresivní, že jsem se těšil až tenhle filmovej dýchánek budu mít za sebou. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Smutná balada z australského vidlákova a fyzický zážitek na max. Kurzel odmítá empatii a pod kůži jde s razancí nebroušené sekery. Dlouze, sveřepě a bolestně. Ta nemožnost dopátrat se v tomhle panoptiku kouska lidskosti je doslova hmatatelná a tak dáví v krku s úplně stejnou razancí jako fašírka z klokaních vnitřností na gauči. 4 a ½. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem atmosferický film s příběhem, na kterej asi jen tak nezapomenu. Dostal jsem debilního demagoga, kterýho bych poslal do prdele hned, jen by se na mě podíval. Ten kluk to ale nedokázal, udělal ze sebe bulika na entou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Disciplinované cvičení v odmlkách, elipsách a skryté brutalitě, kterou zmatenému divákovi vyleje Kurzel na hlavu zhruba po hodině a čtvrt se vším všudy. Krajně nekomfortní a náročný divácký zážitek, psychologický thriller bez možnosti empatie. Jediný způsob, jak autenticky zachytit svět psychopata Buntingovy ráže. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

tak toto teda bolo riadne zatatie do ziveho... a este plus s nasypanim kopca soli do rany. Fuuuha, velmi dlho som drsnejsi film nevidela, co je znasobene aj tym, ze sa jedna o skutocny pribeh. Kazdopadne odporucam vidiet vsetkym, ktori spochybnuju, v co vsetko moze prerast tyranie zvierat v mladosti, ktorych sme svedkom v tychto dnoch u deciek. Este stale to chcete bagatelizovat? Hnus, ze? "Sympatak" menom John Bunting mi bol doteraz neznamy, ale po tomto filme na neho uz urcite nezabudnem. Hoci mal film par nedostatkov, hlavne obcasne stracanie sa v postavach, ja ist nizsie nemozem, pretoze ma to rozkuskovalo na cimpr-campr a presne to ja od filmu ocakavam. A este jedna vec, hudba a kamera boli vynikajuce! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Působivá ukázka toho, jak vás může rozesrat prostředí, ve kterém vyrůstáte. A teď potřebuju nějakej pěknej milej kangaroo film, jinak už si budu vždycky myslet, že Austrálie je špína světa ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Podobně jako u Macbetha, Jed Kurzel se svou hudbou opět fantastický, ale přiznat to samé Justinovi nemůžu. Ne že bych měla nějaké konkrétní výtky, spíš je to jen takový celkový pocit, že film je exploitační do té míry, že ho vůbec nemůžu vnímat a hodnotit jako film. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Určitě silné téma a bůh ví, že mám pro skutečné příběhy slabost. Bohužel je tady ale až příliš znát nezkušená ruka režiséra. Místy nepřehledné, jindy zase unáhlené (zapojení Jamieho do samotného ''procesu'' budiž příkladem). Škoda, film na mě nezapůsobil tak, jak mohl. I přesto ale stojí za promítnutí - 60%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jamie žije spolu so svojimi dvomi bratmi a matkou v menšom bungalove. Ich rodina je typickým príkladom sociálne slabšej vrstvy s množstvom problémov. Bez otca vyrastajú niekoľko rokov a keď ich matka už konečne niekoho spozná, je to vždy krok "vedľa". Napríklad poslednou známosťou bol pedofilný sused. Jedného dňa sa v matkinom živote objavuje ďalší muž. Najbližšie k novému členovi rodiny, otčimovi, má práve Jamie. Je ale John iný ako ostatní, predchádzajúci matkini partneri, alebo je niečim horším s čím vôbec nerátali? Pomerne ťažký, depresívny snímok nasmerovaný na psychiku diváka. Svojským spôsobom rieši problematiku pedofílie, zneužívania i narkománie. Čiže ľudí o ktorých je vedení "všeobecný" názor, že práve tento druh je dnešným systémom "spravodlivosti" viac pod ochranou, ako slušný človek. Počas celého snímku hlavné postavy riešia jednu a tú istú otázku dookola. "Čo by ste spravili VY, keby poznáte identitu takých ľudí? Odovzdali ich úradom, alebo zobrali spravedlnosť do vlastných rúk?" FILM PODĽA SKUTOČNOSTI. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Daniel Henshall bol ako John Bunting skutočne mrazivý, ale výrazy tváre Lucasa Pittawaya v role Jamieho Vlassakisa ma neuveriteľne otravovali. A vzhľadom na to, že má ísť o príbeh podľa najznámejšieho sériového vraha Austrálie, bol námet Snotownu poriadne nevyužitý. Vrážd vo filme bolo minimum a väčšinu času postavy na scéne iba klábosili o zbytočnostiach. Atmosfericky však bola snímka deprimujúca a aspoň z tohto hľadiska som si ju užil. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jo, je tam pár znepokojových scén, jenže všemu vévodí dané prostředí totálních špin, kterým bych lácl sám lopatou jednu dobře mířenou mezi voči. Tímto způsobem film dokáže znepokojit, ale rozhodně se nejedná o nějakou napínavou kriminálku, takže thriller vylučuju, mysteriózní je úplně mimo mísu, takže z toho zbývá drama dle skutečné událoti o magorech, jež je natočné tak, že po dvou hodinách budete spát s občasným zlovětsným zaškubnutím v horním víčku. Nebrat. 35% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kurzel sa vo svojej prvotine nešetril a pustil sa do všeobecne veľmi nepríjemných tém pedofílie a vrážd, pričom za námet si zobral vyčínanie austrálskeho masového vraha bytostne neznášajúceho úchylákov. Avšak nezameral sa tu len na obyčajný životopisný opis. Skôr sa snažil zájsť viac do hĺbky problémov, pričom odhliadnuc od nepríjemného násilia sa tu dotkol aj otázok krehkého vzťahu otec-syn. Čo je dôležité, nezabudlo sa tu ani na pocity a veľmi dobre vykreslenú psychológiu chlapca (a to i vizuálne - časté zábery kamery na jeho tvár a sledovanie jeho reakcií), ktorý chudák nemal šťastie na svoje okolie (samý úchyl, feťák, znásilňujúci brat, nezáujem matky...). V takýchto chvíľach si človek povie, ako dôležité je miesto, kam sa človek na začiatku svojej životnej púte narodí a kto ho bude na tej ceste sprevádzať. Vec, ktorú si žiaľ nevyberieme. Z toho potom vyvstávajú zaujímavé otázky ako napr. ako a do akej miery nás tieto osoby a prostredie dokážu ovplyvniť a prečo niekto odolá zlým vplyvom a niekto nie.... Snowtown je i zaujímavo natočený, režisér zvolil civilný spôsob, pričom vsadil aj na časté používanie ručnej kamerky, čo má za následok ľahké vtiahnutie diváka medzi postavy, niečo také mám veľmi rád. Nepríjemnú atmosféru (hlavne naturálnych násilníckych scén) celkom fajn umocňuje hudba, ktorá mi miestami dokázala pekne liezť pod kožu. Na druhú stranu čo je možno škoda, tak mi dosť vadilo časté používanie statických záberov kamery, tiché sekvencie a všeobecné zbytočné naťahovanie. Výrazne mi to uberalo na atmosfére. Celkovo veľká spokojnosť, ale už nikdy viac. 75/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Máte tento film ve Chci vidět? Smažte ho odtamtud! Tohle nechcete vidět, věřte mi. Těmi čtyřmi hvězdami se nenechte zmást, ty jsem udělil za to, jak kvalitně mi tohle zfilmované zlo a lidská špína zaneřádily duši. Je to vážně hnus. Přitom hnus civilní, obyčejný, něco podobného se klidně může dít za zdí vašeho bytu či domu, u toho sympatického souseda Johna (který má jen poněkud radikální názory na lidi čímkoli odlišné, nedejbože odlišné jejich sexualitou, že...). Aby však nedošlo k mýlce, ne každý homosexuál či každá transka je automaticky fajn člověk jen proto, že je odlišný. Například tenhle chlupatý pokérovaný chlap s kabelkou a v růžovém svetříku, to byl nepěkný morální kripl! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neskutočné zúfalstvo na mňa išlo z toho filmu. Celý film som si myslela, že len Bunting je skutočný, ostatné, že bolo vymyslené ... a ono to bolo naozaj všetko podľa skutočnosti. Vyrazilo mi to dych. 4,5* ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Šel bych na 4*, ale přišlo mi to dost nesrozumitelný (a nejen mně, viz zahraniční fóra). Těch 120 minut ale uteče jako voda a kouká se na to vážně pěkně, ať už je to jaké chce. mackey: ohledně toho gore bych skoro až řekl: "Jen co by se za nehet vešlo." ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Slušné syrové drama, které trpí hlavně díky nevyváženosti. Zatímco, první polovina snímku je utahaná nuda, tak naopak druhá půlka je fantastická a překvapivě dost brutální a nechutná. I tak si myslím, že z tohodle námětu šlo vytěšit o trošku více. Za kameru se měl postavit lepší režisér a věřím, že by hodnocení bylo ještě lepší. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ponurá atmosféra, syrové prostředí ve kterém se pohybují postavy na hranici sociální vyloučenosti (chvílemi jsem v nich měl tedy tak trochu guláš), nechutná lidská spodina, kterou "léčí" usměvavé hovado, které je ve svém psychopatickém nitru mnohem horší než jeho oběti a občas nějaký ten popravený domácí mazlíček nebo klokan rozsekaný sekerou. To jsou, spolu s výbornou, byť také poněkud depresivní hudbou, asi hlavní dojmy které si divák z filmu "Snowtown" odnese. Každopádně docela silný zážitek, na který asi jen tak nezapomenu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Když vás znásilňují vaši známí, nebude to mít blahodárný vliv na vaší duši. Kurtzelův depresivní pohled na australský zapadákov, který si libuje ve všudypřítomném hnusu a odporných postavách. Nakonec ten sériový vrah je docela sympaťák. ()

Související novinky

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

Macbeth - unikátní filmová projekce v Brně

20.10.2015

Evropská předpremiéra filmu Macbeth s Michaelem Fassbenderem a Marion Cotillard se uskuteční v unikátním prostoru brněnského Mahenova divadla už 22.října od 18.00 a 21.00. Nenechte si ujít jedinečnou… (více)

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Reklama

Reklama