Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Nová série dokumentů nazvaná Zrezivělá krása se bude věnovat technickým památkám a přinese informace o jejich původu, účelu, proměnách, stavitelích, vlivech na prostředí apod. Mlýny, železnice, mosty, přehrady, hutě, továrny, bunkry, doly... Na svých cestách po českých a moravských luzích a hájích občas narazíme na místa, stavby, které nás už jen svou podstatou zaujmou a o kterých bychom rádi věděli více. Nejen k čemu sloužily, kdo je postavil, kdy a za jakých okolností vznikly, či jaká je jejich historie. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

RockStar01 

všechny recenze uživatele

Ostravské Hradčany - Dokument o památce, která je nám všem známá, často ji vídáváme, ale přesto je námi velmi opomíjená. Vítkovice. Ty jsou alfou a omegou tohoto pořadu. Popisují je rozdílní lidé, vzdělaný historik svým odborným jazykem, a obyčejný muž, jak on sám o sobě praví, že je „odchován ocelí“. Oba mluví jinak, ale zároveň stejně. Jak spisovnou češtinou, tak ostravským nářečím se dá stejně hezky vyjádřit, jak moc jim na Vítkovicích zaleží. ()

Choucas 

všechny recenze uživatele

Vlastně mám rád všechny ty stavby, a jak bylo řečeno v dílu Hradba na Labi, koukněte se na ty lidi, jak jsou hrdí na to, co udělali, jak se hrdě fotí před stavbou kde nechali kus života a sebe. Vlastně jsou všechny ty stavby svým způsobem nádherný, ač si to myslíte nebo ne. Pro mně úžasný cyklus a doporučím ho každému. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál plný vzpomínek pamětníků, nostalgie, ukazující krásu industriálních památek. I ty si zaslouží naši pozornost. Možná o to více, že ještě žijí lidé, kteří je pamatují v dobách jejich slávy a funkčnosti a mohou o nich vyprávět, než z nich zbudou (možná bohužel jen) ruiny, či obrázky a film. Děkuji tvůrcům tohoto unikátního seriálu, že zachycují také tyto krásné památky z naší historie. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Mimořádně záslužný a odborně kvalitní pořad, který je bohužel příliš fádně a rutinérsky natočen. Pokud bych byl člověk průmyslovým dědictvím francouzsky nepolíbený, u řady dílů bych brzy přepínal. A to by bylo u památek na největší proměnu civilizace od jejího vzniku docela škoda. Občas je navíc problematická i hudba nebo kamera. Snad se industriál jako základní téma nějaké dokumentární série ještě objeví a bude to trochu záživnější. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (2)

  • Hyperboloid je plocha druhého stupně neboli kvadratická plocha – kvadrika. Jsou dva druhy hyperboloidů, jednodílný a dvojdílný, které mohou být také zkosené. (sator)

Reklama

Reklama