Reklama

Reklama

Kříž cti

  • Norsko Into the White (více)
Trailer 3

Vysoko nad drsnou norskou divočinou se po prudkém vzdušném útoku vzájemně sestřelí angličtí a němečtí piloti. Izolovaní od okolního světa musí bojovat, aby přežili krutou zimu. Ačkoliv válka z nich učinila nepřátele, postupem dní je těžké si udržet nenávist a zlobu. Skrze společnou touhu přežít se zrodí neobvyklá přátelství. Válka je po tom všem naprosto absurdní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Obyčejné vojenské drámo o přežití dvou malých kupin vojáků ve vyhrocených podmínkách. Rozhodně se nekoná žádné objevení Ameriky. Bezpečné, čitelné, ve svém vyznění zcela průhledné. Řemeslná stránka v pořádku. Postavy moc charismatu a rozumu nepobraly, jejich zbytečné hádky se po pár minutách omrzí. Celkově spíš průměr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

(V první větě mám spoiler !! ) Tenhle film si zaslouží kompletní hvězdičkovou partu už jenom za fakt, že poprvé v dějinách mého koukání na filmy mě bylo líto smrti německýho vojáka. Film ve kterým se jasně ukazuje že celá Adolfova posraná válka je nic v porovnání se silou přírody. Z počátku jsem jak anglánům, tak náckům nadával, že tam řešej píčoviny, ale asi by to tak bylo i v realu, přece jen válka asi umí vykopat mezi lidmi velký bariéry o to čistější a reálnější bylo jejich postupné bourání. V době, kdy na naši planetě zase přibývá nenávist těhle vůči tamhletěm a tamtěch vůči tamtěm, považuju existenci tohoto filmu a podstatu jeho sdělení za velmi dobrou věc. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit, že v Americe takovej film zazdili. On totiž nabízí klasické evropsky-lidské téma, který náleží hlavně nám, Evropanům. Respektive představuje příběh z války o absurdnosti války, což není poprvé, ale ani naposled. Taková ruská Kukuška předvedla něco podobného a také se na ní hrozně hezky koukalo. Vlastně úplně stejně jako na Kříž cti. Vlastně se jednalo o hodně podobný film, což není vůbec na škodu. I u tohoto jsem nakonec skončil s pěti hvězdami. Takové příběhy by se totiž měly tesat do paměti všech. Člověk nikdy neví, kdy by se mohly hodit... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $636,469▐ Komorná "vojenská" dráma odohrávajúca sa na území nikoho v malej chatke si ide po celý čas skôr v takom uvoľnenom tempe medzi nepriateľmi Nemcami a Angličanmi, občas príde na jemne vyhrotené situácii ale nič závažne, natočené celkom pútavo. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, minimalistické prostředí, uměřená, byť místy ne úplně důsledná režie (vyhrocené scény brzdí dost křečovité změny perspektiv), humanistické drámo staré školy, které říká, že pod uniformou a ideologií jsou kompatibilní lidské duše. Sympaticky tlumené postavy s malými příběhy, trochu zbytečně vyhrocené tezovité dialogy, ale decentně trefená atmosféra lovecké chaty, kde se odehrává malá válka a malý mír. Skromný film, na který se dívá lehce a s potěšením. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s tímhle válečným filmem mne napadá moudro, které vyřkl snad Fridrich II. Veliký: ,,Kdyby mí vojáci začali přemýšlet, nezůstal by u vojska ani jediný." A přesně o tom je veskrze protiválečné drama norského režiséra Pettera Næsse. Příběh je velmi prostý - svedeni osudovou náhodou musí dvě torza znepřátelených sestřelených posádek, britské a německé, dostát jednoduchému úkolu - přežít v drsné severské krajině. Sami uprostřed kruté zimy, blízko polárního kruhu, v zemi věčného sněhu. To silné ale vetkli tvůrci jinam. Stejně jako v podobně bílém a podobně demýtizačním Stalingradu je porušena zažitá šablona v zobrazování německých vojáků a jejich protivníků, Němci tu nejsou exponováni a vykresleni apriori jako ti špatní a britská posádka jako ta správná strana, tvůrci zvolili neutrální a mnohem objektivnější pohled, potkají se sice dvě znepřátelené strany, ale tváří v tvář se tu střetává především člověk s člověkem, byť podvědomě, alespoň zpočátku, pod tíhou indoktrinace, sahá po zbrani. Jak se ale obě strany vzájemně lépe poznávají (a pomáhá jim v tom zejména fakt, že všichni Němci umí výborně anglicky...což je poněkud zvláštní ,,náhoda", kterou ale snad můžeme tvůrcům odpustit), dochází k překvapivému zjištění - ač oficiálně ve válečném stavu, dá se překvapivě dobře komunikovat. Navíc si severští filmaři neodpustili zajímavou paralelu - i britské impérium lze chápat tak trochu jako historickou analogii Třetí říše, samozřejmě bez stigmatu holocaustu, ale přeci jen v mnoha směrech srovnatelné ve své touze dobýt a ovládnout svět. Působivý, komorní, spíše konverzační a ve svém vyznění velmi silně protiválečně působící film... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDO JSTE?“… ,,BRITSKÝ DŮSTOJNÍK A VOJÁK.“ … ,,CO TADY DĚLÁTE?“ … ,,BYLI JSME SESTŘELENI NECELÉ TŘI MÍLE ODSUD. A KDO JSTE VY?“ … ,,NEMEČTÍ PILOTI. TAKÉ NÁS SESTŘELILI“..... /// Chata v překrásný norský krajině (co to meleš – kosa je a všude leží ta bílá sračka…?), tři Němci, dva Briti. Nejdřív důraz na německej smysl pro disciplínu a britský provokace, pak (lehce) psychologická hra na to, kdo tady velí a hovory na téma válka a její smysl. Můj nepřítel trochu jinak, ale stejně tak protiválečnej komorní příběh, ve kterým se z vojáků stávaj lidi a z nepřátel přátelé. Hezkejch 3a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sjíždím jen filmy inspirovaný skutečnýma událostma. 2.) Za války mi v Norsku zmizela chata (místo ní tam ležela něčí ruka). 3.) Thx za titule ,,wish_cz“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem mnoho, proto jsem ten film měla dlouho v šuplíku, ale nakonec jsem byla příjemně překvapená. Jak z malého, ale přitom silného příběhu pár mužů, který se skutečně odehrál, jasně zaznívá myšlenka nesmyslnosti válek jako takových. A i když první polovina byla trochu vleklejší, tak druhá to bohatě vynahradila silnějšími a emotivnějšími momenty. A za ten závan člověčiny (lidskosti, potažmo přátelství) ve válečných podmínkách díky. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Solidní norsko-švédský film, ve kterém si z těchto zemí zahrála snad jen krajina. Čistě protiválečně laděný lidský kousek, který se téměř celý odehrává v jedné dřevěné boudě a přesto je zábavný po celou stopáž. Jistě, nic originálního to není, protože podobných filmů se stejnou tématikou vzniklo už několik, ovšem tento je řekl bych jeden z těch nejzdařilejších a hodně mu přidává i fakt, že je založen na skutečné události. Filmu hodně prospívá i to, že Norové až na jednu výjimku, angažovali zahraniční herce, kteří pochází ze zemí, ze kterých prochází i postavy které hrají. Postavy díky tomu působí věrohodně a když se k tomu přičte, že herci je i dobře hrají, výsledek je téměř dokonalý. Samotný film je tak na solidní 4*, ale vzhledem k tomu, že ho natočili Norové a dost sympatickým způsobem, tu jednu hvězdu navíc tomu přisadím. 90% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Armádní velení nemá rádo, když poznáte blíže svého nepřítele. Utužuje to morálku, ale ne tu bojovou.. Comrade proces v horské chatě ve své komornosti zaujme absurditou (příprava na amputaci, měnění rolí na základě držitele zbraní), nicméně přepjatá gesta (Mein Kampf do kamen), nepříliš plastické postavy a blbé kecy Weasleyho nepřipustí nějaký komplexnější zážitek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vraťte mi to, prosím.“ - „Musíme se postarat o oheň, zapalovač si nechám.“ - „Byl to dárek od táty k mým patnáctinám. Dal mi ho pro štěstí.“ - „Hodně štěstí, kapitáne. Až budeme odcházet, vrátím vám ho. Máte mé slovo…“ A slovo poručíka wehrmachtu má svou váhu. Anebo ne? Uvíznout v nehostinné, zasněžené, norské pustině bez zásob nevyvolává moc nadějí. Ale muset sdílet jediné místo, kde se dá nějak živořit, s nepřítelem, to už zní vražedně…Jak přežít s někým, s kým nejste schopni ani stolovat? Zápletka je jednoduchá, možná až prostinká na to, aby se kolem ní dal vystavět příběh o 90 minutách. Jenže tvůrcům se to podařilo. A přitom nemáte pocit nastavované kaše. Bavila mě atmosféra nedůvěry a napětí, kdy z jedné či druhé strany může přijít podraz. Stejně jako to pomalé navozování důvěry, respektu a postupně i přátelství. Jenže válka tam venku stále zuří a izolace nemůže trvat napořád…závěrečná pointa pak vyvolá požadované emoce. A já byl až na určité méně uvěřitelné detaily spokojen, takže za mě to budou solidní 4*. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Když bojujete o přežití v drsné norské přírodě, izolovaní od okolního světa, v jedné chatě s lidmi, které byste měli nenávidět, protože to tak nastavila válka, jenomže vám dochází dřevo na topení a nemáte co jíst.. je najednou to válčení a zabíjení tak absurdní a zbytečné. Takový dojem jsem měla z celého filmu, jakoby se nám snažil říct, že válka je prostě absolutní nesmysl. A já souhlasím. Pěkně se tu mimo to prolnul britský humor a nadsázka s německou posedlostí pravidly. Přestože jsem od počátku sympatizovala s Angličany (jak jinak), v závěru se pravděpodobně nevyhnete i soucitu s "nácky". Na každé straně byli dobří i špatní lidé a tak to bylo, je a bude vždycky. Svět prostě není černobílý. Jinak musím pochválit Ruperta Grinta, i za jeho naučený liverpoolský akcent (asi jsem první, která jej umí ocenit). Vcelku se vyvedl. Herecké výkony v normě, žádný oscarový výkon se nekonal, jak byste asi u sezení a kecání v chatě čekali. Je to určitě sympatické dílo, ale podruhé by mě to dost možná nebavilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komorní drama z dob druhé světové války, které dává jasně najevo, co si o válce jako takové myslí. V hlavní roli: dřevěný lovecký srub, dva Angličané, tři Němci a nevlídné počasí zasněžených norských hor. Nejprve rivalita a strach z nepřítele, následně málo pravděpodobný náznak přátelství. Žádné „ti dobří“ a „ti špatní“, ale prostě jen setkání člověka s člověkem, který není vždy jen ve válečné pohotovosti. Konverzační kousek své kvality jistě má, herecké výkony jsou velmi solidní, dialogy nabízí mnoho úsměvných situací, ale emočně mě tenhle kousek prakticky minul a na vlaštovku ze Skandinávie je trochu moc „bez koulí“. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakal som “survival” z prostredia drsnej nórskej prírody, dostal som drámu, ktorú dejovo “ovládli dialógy”. Divák sa vyslovene nenudí. Je zaujímavé sledovať, ako sa samotné vzťahy medzi vojakmi postupne vyvíjajú, no časom, akoby samotný príbeh začal stagnovať, keďže okrem hádok, ktoré časom ustanú, akoby nedokázal takmer nič iné ponúknuť. Záver celkom solídne vyvedie z “rovnováhy”, dokonca sa mu podarí vyvolať ľútosť, čo nie je vzhľadom k “tematike” celkom bežné. Samozrejme, zato môže hlavne samotný námet v podobe “True Story”, a i keď je “Into The White” dobrým filmom, štvrtú skrátka dať nedokážem. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Opravdu přestávám rozumět hře s posouváním data premiéry, kterou FilmEurope tak často praktikuje. Česká premiéra byla 17. listopadu, i v prosinci byl film v českých kinech. A teď najednou premiéra v ČR - 2.5. 2013. Za chvíli bude FilmEurope nazývat premiérou každé promítnutí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už v úvode pri pohľade na zostrelený Heinkel je jasné, že peniaze na bojové scény neboli. A niekedy je to tak lepšie...Tvorcovia sa sústredili na skutočný príbeh a ten ma naozaj chytil. Niekedy priateľské gesto medzi nepriateľmi vydá za desať bojových scén. Príbeh troch Nemcov a dvoch Angličanov, ktorí sú nútení spolupracovať ma nadchol. Miestami naozaj vtipný, občas dojímavý, ale hlavne skutočný. Jeden skutočný a dobre zfilmovaný príbeh v pohode vymením za niekoľko nezmyselných blockbusterov(česť výnimkám). Napríklad scéna amputovania ruky mi prišla poriadne napínavá , pritom krv ani neuvidíme. Porovnaj to napätie s akýmkoľvek hororom, kde sa seká hlava - nehlava... Režisér si vystačil s piatimi postavami a jednou horskou chatou. Dodávam, že k výbornému filmovému zážitku nebudete potrebovať viac. Severania opäť bodujú a tento skvelý protivojnový film o priateľstve je naozaj vydarený kúsok. Keď hlad pritlačí, bude dobrý aj machový vývar...100%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ku podivu mi ani nevadil fakt, že ze začátku si všechny postavy vystačí jen s jednou jedinou složkou kompletní osobnosti (Hitlerofil, nemluva, arogantní drzoun), ale ok, chápu, tvůrci si zjednodušili jejich následný "vývoj" a vzájemné poznávání, které probíhá vcelku koukatelně a v rámci možnosti fajn. Sice zamrzí pár pitomostí (například [ lehký spoiler ] pokácení nosného trámu, když je ku spálení pár zbytečných stolů a stoliček, namluvě o visejících obrázech). Ovšem ač už jsem obdobný příběh viděl v xy podobách, stejně jsem se nenudil, snad jen tvůrci nemuseli místy tak tlačit na pilu ( [ spoiler poněkud větší] : např. spálení main kampfu ]). Takžéé: fajn komorní film, příjemné obsazení, dobře zahrané (Grint se krásně vymanil ze "své" role), pěkné scenérie a... A ... Prostě velmi dobrý snímek. Dvě poznámky nakonec: podle skutečného příběhu? Přidaná hodnota, proč ne. Český a Anglický překlad? Které zhovadilo to přeložilo?? Nebo mi něco uniklo? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající válečné drama na základě skutečného příběhu, jehož děj se odehrává v krásné, leč nehostinné krajině norských hor a jehož hlavními hrdiny jsou piloti němečtí a angličtí. Válka je v tomto snímku spíše okrajová, v popředí je tu především soužití lidí z opačných stran fronty, lidskost, touha po přežití a hledání cesty ke vzájemné toleranci bez ohledu na svůj původ. Herci byli do tohoto filmu zvoleni opravdu brilantně, neboť všichni se skvěle hodí k dané roli a úžasně prezentují svoji filmovou národnost. Mnoho pasáží je tu úsměvných, vtipných, takže prakticky od samého začátku se divák může bavit. Občas se děj dostane do napínavé roviny, což je příjemnou změnou a kořením. Závěr snímku je docela smutný, což ještě víc umocňuje celkový dojem. Bez váhání 5*. ()

Reklama

Reklama