Pokračování dokumentu My Big Fat Gypsy Wedding z dokumentární série Cutting Edge v produkci britského Channel 4. Pět dílů této dokumentární reality show nás zavádí do uzavřeného světa britských cikánů a kočovníků a seznamuje nás s jejich životem a jeho mezníky: narozením, křtem a hlavně svatbou. (kiddo)
kiddo
Zatímco původní dokument ze série Cutting Edge „My Big Fat Gypsy Wedding“ je roztomilou přehlídkou totálního nevkusu a buranství, následovší „reality show“ se snaží prezentovat spíš jako sociologický nezaujatý náhled na britské „cikány“ (ne, tzv. „Irish travellers“ opravdu nemají s naší Menšinou nic společného). A že je z těch pěti dílů hodně vidět, že někdo tady nechtěl být považován za „xenofobního rasistického nácka“: obsahem série je v podstatě sled obrázků doprovázených suchým, nehodnotícím komentářem. Paradoxně ale právě díky této urputné snaze o nezaujatost a o korektní oblbování si divák může nakonec odnést cenné poznatky; příčinou je naprostý nesoulad mezi tvrzeným a viděným. Komentář: irští kočovníci silně lpějí na tradicích. Obraz: irští kočovníci jsou silně ovlivněni kulturou MTV. Komentář: u dívek se lpí na cudnosti. Obraz: správná dívka je navlečená do kurvího kroje. Komentář: předsvatební vztahy mužů a žen jsou tabu. Obraz: normou je „svádění“, neboli orální znásilňování. Komentář: kultura irských kočovníků je tradiční a upjatá. Obraz: sedmileté holčičky předvádějí pohyby, po nichž by zrudla i protřelá striptérka, a maminky u toho dojatě utírají slzičky. Komentář: irští kočovníci jsou duchovně založení. Obraz: nejdůležitější na biřmování jsou drahé šaty. Atd. Na jednu stranu je hezké, že se ten hodnotící duch a komentář všudypřítomného pokrytectví přes obrazovku nakonec protlačí a snad bylo tohle nastavení i záměr, ale já si holt cením víc přímého pojmenování než pokoutních cestiček.(20.4.2011)