Drama / Romantický / Hudební
USA, 1983, 89 min
Adrian LyneHudba:
Giorgio MoroderPlakáty
Pocit, kterému se nic nevyrovná! Světově úspěšný muzikál 'Flashdance' vypráví příběh nebojácné a půvabné osmnáctileté dívky Alex Owensové, která ve dne pracuje jako svářečka a v noci tančí v luxusním baru. Alex zápasí o svou nezávislost a lásku a touží po splnění velkého snu - dostat se na Pittsburghskou taneční konzervatoř. Film je plný hudby osmdesátých let, včetně známých hitů 'Flashdance - What a Feeling' a 'Maniac'. (oficiální text distributora)
kleopatra
Klasický muzikálek, který byl ve své době velkým hitem, má stále něco do sebe: špičkové taneční scény - nezapomenutelná je ta z "talentovek", kterou nedávno vykradla J.Lopez (au, au), spoustu chytlavých a dnes reinkarnovaných písniček, miloučkou Jennifer Beals v hlavní roli a když přimhouříte oko nad množstvím plynu ve svářečce, docela se pobavíte.(7.8.2004)
Houdini
Oscar 1 : Píseň - "Flashdance... What a Feeling" + 3 nominace: Kamera, Střih, Píseň - "Maniac"(14.4.2004)
don corleone
Zajímavosti: Režisér Adrian Lyne odmítnul režírovat film dvakrát, než se ho ujal. [--] Námět byl inspirován návštěvou strip baru v Torontu. Hlavní postava pak tanečnicí Maureen Marder. [--] Během prvních dvou týdnů po vydání se prodalo 700 tisíc kopií soundtracku k filmu. [--] Podle autobiografie Boba Geldofa dostal nabídku do filmu, ale odmítnul ji. Režisér Lyne byl údajně nadšen jeho výkonem ve filmu "The Wall". [--] David Cronenberg odmínul film režírovat. [--] V náročném konkursu na hlavní roli se do finále dostaly tři herečky Leslie Wing, Demi Moore a Jennifer Beals. [--] Slavou taneční scénu konkursu předváděly celkem tři různé tanečnice. Marine Jahan dublovala tancování, Sharon Shapiro, známá a úspěšná gymnastka, předváděla skoky vzduchem a Crazy Legs dělala breakdancing. [--] Brian De Palma měl film režírovat, když odmítnul podruhé Lyne, ale nakonec se pár týdnů před začátkem natáčení rozhodl pro "Scarface". [--] Irene Cara údajně napsala slova k oskarové skladbě v autě v den natáčení ve studiu. [--] Studio Paramount vyzkoušelo na tomto filmu zajímavou taktiku. Ještě když byl film nasazen v kinech, tak ho vydal na VHS nosičích a toto vydání podpořil velkou kampaní. Očekávalo se, že film se propadne v návštěvnosti v kině, ale opak byl pravdou. Reklamní kampaň na VHS pomohla paradoxně i návštěvnosti kin. [--] Skladba "Maniac" měla být použita pro stejnojmenný film z roku 1980, ale nakonec se nepoužila. Pro uvedení ve "Flashdance" se pouze přepsal text. [--] Gene Simmons ze skupiny KISS dostal nabídku na roli Nicka Hurleyho, ale odmítnul, aby si nezkazil svůj démonický image.(7.1.2007)
Gemini
Naivní pohádka stojící ještě o stupínek níž než Hříšný Tanec. Nic víc a nic míň, někomu to stačí. Podle mě je Flashdance jen další důkaz drblosti osmdesátých let, jejichž druhou polovinu jsem přežil v bezstarostném předškolním věku:) Jo a mimochodem, podstatně mladší hudební pokus ex-špajzgérl Geri Halliwell, tentokrát v rámci propagace příhod Bridget Jonesové, taky není zrovna plus pro hodnocení popové scény počátku 21. století;) Pro Flashdance ode mě 40%.(30.10.2006)
Tosim
Nuda plus hudba osmdesátých let. Fuj.(14.8.2003)
Radyo
Tančící svářečka, tak to ještě ve filmu nebylo. A co víc, ona tančí skvěle. A co víc, ještě jí k tomu hrají skvělé písničky. A co víc, ta svářečka ještě i dobře vypadá. A co víc, on ten její příběh dává i nějaký smysl. A co víc, mně se ten film i celkem líbil.(6.8.2002)
gouryella
Pohodovy hudebni filmecek s prijemnym oddechovym pribehem me chytl stokrat vice nez obehrany Hrisny tanec(8.8.2002)
Renton
Scénář: Thomas Hedley Jr., Joe Eszterhas .. Hloupoučká záležitost 80 let .. než toto, tak raději Hříšný tanec.(24.8.2005)
AngelAngie
Jennifer v roli, která ji vystřelila tam, kam jsi přála... ale pro mě je to Lyneův slabší kousek.(26.5.2008)
║Rozpočet $7miliónov║Tržby USA $92,921,203║Tržby Celosvetovo $203,921,203║ Chytľavé pesničky a príjemná Jennifer Beals zdobia film, príbehovo to je len klasická vata o tom ako sa treba dosť dlho trápiť aby sa dostavil úspech. /60%/(25.4.2009)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $92,921,203(23.12.2006)
Nathalie
Divné účesy, divná hudba a tak pomalé tempo, že by i existenciální drama ze středoasijské stepi bledlo závistí:)(28.6.2010)
movie
Radyo: Kde si tam vzal tu soustružnici?...No ale je to jedno, ne!...Snímek o tančící svařečce jsem si docela vychutnal, místy jsem se slušně pobavil - na druhou stranu Adrian Lyne natočil už lepší snímky, ale vzhledem k tomu, že tenhle je jeden z prvních, můžeme ten fakt přehlídnout :)(2.11.2002)
Kaka
Hudba je bez debat výtečná a svým způsobem i nadčasová. Děj je ovšem o poznání slabší. V podstatě se jedná opět o tu profláklou romantickou břečku. Chudá dívenka má zdánlivě nesplnitelný sen, avšak nakonec se vše v dobré obrátí, do toho nějaká ta láska, byt v bývalém skladišti, tvrdá ruční práce, chudoba, problémy ve vztahu - jednoduše klasika. Fakt je ovšem ten, že ať je to jak chce nablblé a provařené, má to své kouzlo. Právě díky němu jsem ochoten jaksi prominout převařenou chuť tohoto dílka a nechat se unášet "osmdesátkovým" feelingem, na který jednoduše nedám dopustit. Oscar zasloužený.(29.11.2006)
Divočák
Popkulturní ikona osmdesátých let. Děj skoro žádný, ale kultovní hudba a kultovní scény na každém kroku. My měli v osmdesátkách Ramba a Komando, holky zase Hříšný tanec a tohle.(3.8.2007)
sud
Absence příběhu by mi u hudebního filmu vadila jako poslední. Hlavní je hudba, tu zde však zosobňuje to hrozné osmdesátkové disco. "Hříšnému tanci" to nesahá ani po kotníky. 20%.(17.5.2009)
lesumir
TA hudba je dost kvalitni, ale to je asi jedine.(22.2.2008)
Mahalik
Když já se u toho tak smál....(12.8.2007)
Hunt
HUDBA: Giorgio Moroder(23.4.2007)
tahit
Moje malá úvaha nemá ambice hodnotit nějak odborně tento film, ale napsat pár postřehů z dojmů a rozhodně nechci Flashdance nějak zlehčovat jako oficiální kritika, která mu vyčítá především laciný děj. Mě se základní osa příběhu, která není nikterak náročná, docela líbila. A proč by nemohla být svářečka taneční hvězdou? Taky jsem znal jeřábnici, která chodila na amatérský balet. Pravda, bylo to trochu nablejskaně sladký, ale to je přeci typicky americký duch filmu, nebo se mýlím?(15.5.2010)
| Na DVD od: | 04.11.2002 H.C.E. |
|---|
Podobné
- Dirty Dancing 3: Capoeira Nights (video film) (2010)
- Hříšný tanec 2 (2004)
- Hříšný tanec (1987)