Night of the Ghouls

Horor

USA, 1959, 69 min

U Night of the Ghouls jsem se bavil podstatně lépe než u Bride of the Monster a o trochu víc než u Plan 9 from Outer Space - k dokonalé dementnosti osobního vyznání Glen or Glenda chybí ale přeci jen hodně. Bojím se, že na scénu seance ale už nikdy v životě nezapomenu - to je totiž esenciální Ed Wood, tak láskyplně ztvárněný ve výtečném Burtonově filmu. Ty čtyři hvězdičky jsou samozřejmě pouze v rámci Woodova vesmíru, génia můžete totiž porovnávat jen s ním samým. Závěrem jen citát z úplného konce filmu: "And now we return to our graves, the old and the new. And you may join us soon!"(9.4.2007)

Tento méně známý film Eda Wooda se odehrává v městečku, jehož obyvatelé začali na ulicích spatřovat duchy. Případu se ujímá místní policie.... Ptáte se, jak vypadá duch v podání Eda Wooda? Přece jako ženská v kostýmu princezny a s náměsíčným pohledem. Mihne se zde ale i exemplář klasického střihu - tj. chlap v prostěradle. Asi nejvtipnější je scéna spiritistické seance, kde u stolu sedí mezi lidskými účastníky i tři nehybné kostry (pravděpodobně "vypůjčené" ze školního kabinetu) a přítomnost ducha je znázorňována poletující troubící trumpetou zavěšenou na nitích. Bohužel zde nehraje Béla Lugosi (Edovi zřejmě došly posmrtné záběry), ale dočkáme se aspoň Criswella a Tora Johnsona. A nechybí dokonce šokující dějové zvraty! (Shyamalan hadr). Ale celkově není tenhle film tak atraktivní jako filmy zmíněné u Burtona, proto jen tři hvězdy (hodnocení u Edových filmů samozřejmě neznačí kvalitu, ale atraktivitu filmu, to jen pro pořádek:)(5.2.2005)

V momentě, kdy rozcuchaný Criswell nemilosrdně zabodne svůj pohled hluboko pod úroveň objektivu a začne luštit předepsaný text, je vám jasné, že půjde o další dokonalý Edův flák. Myslím si, že neprávem opomíjený, osobně jsem se u něj bavil snad i víc než u "Nevěsty" (na DVD je její součástí jako bonus). Je to sice trochu rozvleklá a i na Wooda evidentně levnější detektivka, ale o zajímavé zvraty a herecké výkony rozhodně není nouze a ona scéna spiritistické seance patří rozhodně k jeho nezapomenutelným vrcholům. Ede, víš, ty ses měl asi vážně narodit v jiné době nebo na jiné planetě, ta Tvá prostě nemohla Tvého génia unést.(16.10.2006)

Menej zábavné pokračovanie Bride Of The Monster, v ktorom sa do Lugosiho domu nasťahuje šarlatánsky chlap v turbane čo balamutí ľudí ktorí sa chcú skontaktovať s mŕtvymi príbuznými. Scéna s vyvolávaním duchov je najzábavnejším momentom filmu. Pri stole sedia okrem zákazníkov aj dáke kostry, okolo pobehuje ( za doprovodu smiešnych zvukov ) strašidlo v postelnej plachte, poletuje tam trúbka a niečo ako šálka a z tmy sa vynoruje ksicht nejakého debila čo cerí zuby a robí ksichty. Okolo domu sa pohybuje aj duch ženy ktorý občas niekoho zamorduje a samozrejme Woodov maskot Tor Johnson v roztrhanývh gatiach a s pripáleným ksichtom. Do toho nás Criswell obšťastňuje svojim hrôzostrašne nafukujúcim komentárom, aby bolo jasné že by nám pri sledovaní mala tuhnúť krv v žilách. Sem tam urobia prítomný nejakú tú hovadinu pre pobavenie diváka, ale inak je tento film už v podstate posledným zúfalým pokusom neúspešného režiséra po ktorom sa už definitívne potopil.(2.1.2011)