Reklama

Reklama

Okolnost

(festivalový název)
  • Česko Okolnosti (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vítězem divácké ceny v Sundance 2011 se stalo toto krásné a významné drama o zakázané lásce mezi dvěma dospívajícími dívkami v současném Íránu. Atafeh pochází ze zámožné umělecké rodiny, zatímco rodiče Shireen byli politickými disidenty. Zatímco dívky objevují undergroundovou scénu Teheránu a sní o útěku do tolerantnějšího Dubaje, Atafežin bratr Mehran se vrací z odvykací kúry jako islámský fanatik. Tento citlivě podaný příběh lásky, odvíjející se na pozadí roztříštěného Teheránu, zobrazuje milostný příběh dvou mladých Íránek, jejichž touha po svobodě je neustále ohrožována drsnou realitou trestů a stálého sledování. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (11)

Domec 

všechny recenze uživatele

Tak to jsem si zas vybrala vhodnej film na dobrou noc... Pribeh odehravajici se Iranu z pohledu holky v puberte resici svoji sexualitu a problem s bratrem ,co se po navratu domu stal fanatickym muslimem, musi pozorovat jak se lide kolem ni ze strachu meni. Jako jedinou moznost vidi utek, protoze co si budem povidat, v Iranu asi tezko najdete zastance za zenska prava. Tema filmu je velice silny a taky se to odrazi u meho hodnoceni. Jak uz jsem rekla, je to silny tema a s tim mohli tvurci mnohem vice zabrnkat na emoce, skoda toho. 4**** slabsi. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Iránky jsou nádherný ženský. Iránci občas vypadají jako Clive Owen. Je jasný, že ve společnosti, kde její polovina nemůže svobodně žít, se vyskytnou morální dilemata. Něco jako Persepolis pro dospělé. Chlast a sex na zakázaných večírcích, mravnostní policie, tlak rodičů a tradic. Ale stejně je možný tomu utýct. Otázka, zda je lepší bezbřehá svoboda, je spíše filosofická... ()

Reklama

gicous 

všechny recenze uživatele

Necítím se na to, abych tady hodnotil Irán jako zemi nebo současnou situaci, která tam panuje. Nevím, zda-li film podává věrný a pravdivý obrázek o této zemi nebo pouze podsouvá neznalému divákovi svoji vlastní pravdu. Toto jde mimo mě a proto nebudu zabíhat v hodnocení do těchto nejistých vod. Pokaždé když jsou ve filmu obě hlavní herečky, tak obraz doslova jiskří jejich láskou, která jim vyzařuje z očí, při každém letmém pohledu, jenž jedna druhé věnují. Bylo to pro mě čiré potěšení sledovat obě herečky při zpěvu, při tanci nebo při něžnostech, které si vyměňují v tajnosti ze strachu z okolí. Jemné doteky, pohlazení, obejmutí, vzájemné usinání, vše je pojato nesmírně citlivě a něžně. O to bolestnější bylo celkové rozuzlení příběhu ústící častěčně do otevřeného konce a nechávajic tak diváka ve vlastních myšlenkách domýšlet závěr jejich příběhu. Není pochyb o tom, že citlivý casting filmu velmi pomohl, protože se mi celkově zdálo, že je příběh velmi útržkovitý. Některé scény (např. vše co předchází svatbě) se mi zdály ve svém vyznění osamělé, krátké a nenavazující na předešlý děj. Možná, že se režisérka rozhodla nepodávat nic polopaticky. Možná, že jsem už příliš zdegenerovaný západní produkcí, ale chtěl bych vědět více o motivech činů jednotlivých protagonistů. Bylo to všechno až příliš málo čitelné a skryto pod povrchem. V důsledku toho jsou tedy scény bez přítomnosti obou dívek nezajímavé a působí až příliš cize a chladně. Okolnost je velice citlivě natočené drama o vztahu dvou mladých svobodných a nespoutaných dívek. Díky hereckým výkonům mi určitě některé momenty zůstanou v paměti. Bohužel jsou pro mě skladba a způsob vyprávění až příliš utržkovité, málo čitelné, možná amaterské, možná netradiční, možná je chyba ve mně. Vyberte si. Po shlédnutí si možná najdete ještě jiné slova, která tento film vystihnou o mnoho lépe. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Spraviť z tohoto krátku 10 minútovú poviedku tak by som sa možno pelešil blahom. Takto je to bohužiaľ dajaká veľká zlátanina ktorá nemá ani predok ani zadok. Pritom zadky aj predky tam boli pekné. Musím podotknúť, že o Iráne nič neviem, nebol som tam, takže netuším do akej miery to tam majú homosexuáli a ženy zložité. Lenže tento film pôsobil nudne a komicky, to dabovanie porna bolo neskutočne humorne :D. Ten mini tanček, ktorý predviedli dievčence pri pesničke Total eclipse of the heart bol jediný ktorý v tomto filme stál zato. PS mám dovolenku a toto je už tretí odpad v rade, môžem sa ja na to vysrať! EDIT - nakoniec ma presvedčili, že aspoň pre tie pekné čaje čo tam boli mám dať 1* :D OK teda ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky. Jedna za každé z děvčat. O to nic, holky hezký, mě se tyhle "orientální" typy docela líbí, ale jinak to byla dost hrůza. Od začátku se to táhlo jak sopel, připadalo mi to z větší části spíš jak nějaký ne zrovna dobře slepený domácí video. Děj dohromady žádný, lesbických scén taky aby pohledal. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama