Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete, aby lidé přijali vaši teorii? Chcete mít pravdu? Tak do toho. Plujte z Peru do Polynésie na balzovém voru. Hodně štěstí!“ Ale takové věci byste šíleným snílkům, kteří neoplývají příliš silným pudem záchovy, neměli říkat ani ze srandy…Upřímně, mé sympatie k hlavním hrdinům byly zpočátku spíš na bodě mrazu, neb jsem je vnímal jen jako bandu lehkovážných, naivních floutků (ne proto, v co věřili, ale kvůli jejich absolutní nepřipravenosti). Postupně jsem však vzal postavy na milost a pozvolna jim začal fandit (a přestal vnímat, že tahle „profi“ posádka připomíná spíš hlouček nadšených, bláznivých amatérů). A ona ostatně stačí jediná bouře, aby chlapci pochopili, že tohle nebude sranda. A ač mezi nimi narůstají pochyby, strach, nedůvěra i ponorka, stále si udržují nezlomnou vůli, odhodlání a hlavně naději (a ta umírá poslední). A tak se z toho vyklube poměrně záživná, místy dokonce i strhující podívaná, které rád dám slušné 4*. „Lidi, co mají pocit, že by si měli něco promyslet, by měli zkusit tohle. Pustit se na voru přes Tichý oceán.“ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud melodramatická, ale každopádně sakra stylová filmařina, která exceluje především ve stěžejní pasáži na voru. Režisérské duo Rønning/Sandberg neskutečně roste každým filmem a k tomu výtečné obsazení v čele s jednovaječným dvojčetem Ryana Goslinga v roli Thora "pro strom(y) nevidím les" Heyerdahla. Každopádně to chce dvojku o Eduardu Ingrišovi; a nejlépe hned. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najskôr by som sa rád vyjadril k dlhým intrám podobných dobrodružných filmov. Pre niekoho možno zbytočne dlhých a nič neriešiacich, podľa mňa však takéto "zdržovanie" skvele zvyšuje napätie pred nadchádzajúcim dobrodružstvom. Na oceáne sa posádka potom prekvapivo viac zaoberá nebezpečenstvom podvodnej fauny, ako počasím a ak by to nebolo podľa skutočnej udalosti, ťažko by sme prežitiu posádky v istých momentoch uverili. Asi som čakal niečo ezoterickejšie a artovejšie, podobný konvenčný štýl je ale aspoň stávka na istotu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nutno na úvod uznat, že Norové se s úkolem natočit epické vyprávění o nejvýznamnější životní epizodě své největší osobnosti dvacátého století vypořádali velmi svědomitě. Z jakého jiného filmu chcete mít nejdražší záležitost v historii národní kinematografie? Ty peníze každopádně vidět jsou, a dlužno říct, že Thor Heyerdahl si takovýhle pomník rozhodně zasluhuje. Problém je, že je trochu zbytečný, protože filmový záznam svého regulérně šíleného záměru - který pohříchu šlape mnohem lépe než tahle vizuálně úchvatná podívaná - si pořídil "sám" Heyerdahl, a dostal za něj Oscara:) Cca hodinový dokument o plavbě Kon-Tiki, vzniklý z materiálu natočeného i v tomto filmu hojně vídanou kamerou, obsahuje základní informace o tom, proč a jak, mapuje celou cestu i to, co jí předcházelo (nebylo toho málo, a samotné opatření dřeva na stavbu voru by vydalo na jeden dobrodružný film - v dramatizaci z roku 2012 jsou už klády naskladněné v docích...), a neobsahuje žádné "divácky vděčné" tahy na jistotu jako několikeré milimetrové úniky před žraloky apod. Já jsem osobně dost rozpačitý z "niterných scén" Heyerdahla, záměr odhalit trauma topícího se neplavce podle mě naprosto selhal, mimo jiné proto, že Pål Sverre Valheim Hagen NENÍ co do hereckých kvalit ani omylem srovnatelný s Ryanem Goslingem (ke kterému ho kdosi přirovnával). Transformace boje o život do uvědomění si životního úspěchu, která měla být ztvárněna jen detailem obličeje (navíc notně vousatého) se opravdu nepodařila. Jsem docela na rozpacích - Kon-Tiki je po stráce řemeslné a hlavně vizuální velice působivá záležitost, navíc ukazuje jedno z největších a nejbláznivějších dobrodružství, které bylo kdy nějakým člověkem (s pozitivním výsledkem:)) podniknuto. Ale bohužel je to opravdu rozvleklý film, který se soustřeďuje zbytečně na něco, co by mohlo být daleko lépe nahrazeno něčím, co se stalo, a co z nějakého mně neznámého důvodu chybí. A taky by mě zajímalo, jestli je věrnější tohle zpodobnění (jestli třeba vychází z nepublikovaných Heyerdahlových zápisků nebo tak něco) nebo dnes už historický dokument - tam se totiž nějaké problémy s bezvětřím vůbec neřešily, spíš naopak... Nemůže to být modrý film, ale víc než 70% nedám. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Filmu po filmárskej stránke niet čo vytknúť. V tomto smere je to kvalita. Horšie je to však so samotným príbehom. Námetom je skutočný príbeh cestovateľa Thora Heyerdala, ktorý sa snažil dokázať, že "Tiki" osídlil Polynéziu inak ako sa dovtedy všeobecne predpokladalo. Práve nedávno som čítala článok, v ktorom bolo rozoberaná práve tématika mnohých možných omylov v teóriách osídľovania nových území starými civilizáciami. Preto som na film bola veľmi zvedavá. Príbeh nie je spracovaný zle. Nosným prvkom je samotná plavba čo je aj v poriadku. Lenže tá plavba bola akási nemastná neslaná, mnoho dramatických momentov z môjho pohľadu vyznievalo do prázdna. Chcelo to podľa mňa lepšiu kresbu a vývin charakterov, ku ktorému tam nesporne dochádzalo, ale vzhľadom k prílišnej všeobecnosti a nezameraniu sa na jednu (Thor) či dve postavy a ich hlbšie rozpracovanie to všetko zostávalo len v náznakoch. Tak ale teraz už aspoň viem, ako to bolo s tým osídlením Polynézie, keď už nič iné... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (22)

  • Není pravda, že by Thor Heyerdahl neuměl plavat. V knize "Aku-aku" sice přiznává, že nikdy nebyl dobrým plavcem, nicméně plaval na pomoc žákům z Velikonočního ostrova, když se s nimi převrátil člun a pro dceru starosty ostrova se dokonce potopil na nádech do hloubky 7 metrů. (Landauer)
  • Natáčanie prebiehalo aj na exotických miestach v Thajsku a Maledivách, ďalej aj v New Yorku, nórskom Lillehammeri a Askeri, taktiež aj v Bulharsku či Švédsku. (MikaelSVK)
  • S rozpočtem 93 milionů norských korun, což je přibližně 16 milionů amerických dolarů, jde o nejdražší film v norské historii. (Baxt)

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama