Reklama

Reklama

Na cestě - Série 10 (2010) (série)


Na cestě po severním Veracruzu (S10E36)

(epizoda)

Obsahy(1)

Veracruz de Ignacio de la Llave, zkráceně Veracruz, je jedním z jedenatřiceti Spojených států mexických. Na východě ho omývají vlny stejnojmenného zálivu, do kterého rovněž ústí řada řek. A právě tam se tradičním způsobem loví ustřice. Ty pak končí na talířích místních restaurací. A právě přípravou jídel z mořských plodů je veracruzská kuchyně proslulá. To ovšem španělský dobyvatel Hernán Cortéz netušil. Když před nějakými pěti stoletími dorazil k mexickým břehům, vydal se proti proudu řeky La Antigua. Asi pět kilometrů od ústí dodnes stojí conquistadorův dům. Kamenné ruiny jeho sídla jsou vůbec nejstarší "evropskou" stavbou na západní polokouli a zdejší kostelík prvním křesťanským svatostánkem. V nedaleké Zempoale se Cortéz setkal s vládcem Totonaků. S jejich pomocí pak porazil Aztéky, čímž byla otevřena cesta k ovládnutí Mexika. Málo známý kmen tak zásadně ovlivnil další osud celé Střední Ameriky. Totonakové španělskou kolonizaci přežili a dodnes mohou vítat příchod jara, byť slavnost má výrazně křesťanské rysy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zavítejte do Mexika, je rozhodně co vidět. Rozhodně si ale také nechte poradit veškerá bezpečnostní opatření či rady, protože tohle riziko obchází každého turistu ze Západu. ()

Reklama

Reklama