Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (138)

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Já mám asijské historické (kung fu) filmy rád, ale tohle mi připadalo, jako by se toho chopil Hollywood s tím, že to taky zvládne, a nezvládl. Nezajímavý nudný příběh plný nesympatických postav, který je poměrně zmatený. Tuctové, šamblonovité, vršení jednoho klišé (musí tam být les, poušť a suchá romantická linie) za druhým, ale bez podstaty věci a práce s ní. Jako považuji za vlastní osobní hrdinství, že jsem to vydržel (přetrpěl) celých 75 minut, dál už to prostě nešlo. Obrovské zklamání. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film je až neskutočne pôsobivý. To čo začínalo ako miš maš guláš po polhodine prešlo do eposu ktorý mál neskutočne silný koniec. Jediné čo možno vytknúť tomuto filmu je scenár ktorý ako som podotkol je mierne nedotiahnutý čo sa prejaví hlavne na začiatku kde keď nedávate dobrý pozor tak sa stratíte. Keď ale odznie prvá veľká bitka dej sa posunie s nechápačky do chápačky a mi môžme sledovať púť vojakov ktorý sa len chcú dostať domov a pomôcť princeznej toho kto ich vyhnal z ríše aby sa im odplatil návratom domov. To by nebolo až také ťažké vzhľadom na to že v prvej polovici prechádzali cez vyprahnutú púšť, lenže po princeznej bažia aj Mongoli ktorý majú početné a nebezpečné vojsko. Celá snaha kórejských generálov je od toho okamžiku odsúdená na zánik a práve preto že sa nám tu ponúka kolektívny hrdina je film zaujímavejší, ľudskejší a epickejší. Herecké výkony sú dokonalé a neskutočne silné a samozrejme im velí zhang ziyi ktorá tu podáva jeden so svojim najlepších a najsofistikovanejších charakterov. Akčné scény sú natočené zo zručnosťou ale vďaka šialenému strihu je veľmi ťažké sa v nich orientovať, tiež je to primerane krvavé a končatiny lietajú doslova vzduchom. Využitie žltého filtra v púšta dotvára nekonečnosť a beznádejnosť celej cesty cez púšť a červený na záver predpovedá krvavý koniec. V celku som s týmto filmom spokojný pretože všetky charaktery sa počas cesty zmenia a každý mi bol sympatický ale ako vravím tých prvých 30 minút bolo sklamaným. nemalo to ďaleko k piatim ale ten strih sa na tom podpísal. ()

Reklama

bloodvomit 

všechny recenze uživatele

Překvapivě se mi tento snímek nijak zvlášť nelíbil. Možná to bylo zčásti tím že jsem ho viděl s CZ dabingem, ale celkově i ten konec byl krapet přitažený za vlasy. A jeden dobrý řezník s kopím to nezachrání. Ke konci příliš patetické a vyhrocené, ultrastupidní princeznu snad ani komentovat nebudu ;-) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Čínský film má očividně velkou zálibu v dlouhých historických válečných filmech. Válečník je toho typickým příkladem, možná s trochu menším rozpočtem, ale jinak je velice dobrý a brutální. Násilím se nešetří a v mnohých potyčkách zemře vždy část dosavadních hrdinů. Každopádně režisér nesměřoval k patosu a chtěl vše ukázat celkem realisticky. Jedinou, ale zato velkou, nevýhodou filmu je jednoduchý příběh, který je natáhnutý na dvě a půl hodiny...Jinak ale velmi pohledný historický válečný snímek. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Kdo je vůbec v tomto (super)hrdinském eposu oním válečníkem? Snad bývalý otrok a největší bijec, jakého kdy Korea spatřila? Nebo generál, který sice bojuje obstojně, ale jemuž by strategické schopnosti i Xerxes záviděl? Třetím v nabídce je hrdinný kapitán, mistr lučišník, kterého všichni berou jako největší autoritu. Tohle dilema bych nechal stranou a vrhnul bych se rovnou na film samotný. Já miluju poetiku asijských filmů o bojovém umění, ale tady až na šikmé oči a fajn asijskou hudbu nebylo východní filmové krásy ani za mák. Což pro mě znamená zklamání. Bojové sceny se fakt povedly (když opomenu nadlidský výkon pana kopí, který jsem mu střídavě věřil a střídavě ne), krev v nich stříká, umírají hlavní i vedlejší postavy, ... Ale co ty herecké výkony? Pár z herců tam vážně přehrává o sto sedm (o sto šest nestačí). Tohle se filmu dá ale odpustit, kupa amerických "hitů" to má podobně, takže je nasnadě, zda dát tři nebo čtyři hvězdy. Naštěstí je tady velké klišoidní a kýčovité finále s debilními obrázky na jednoho umírajícího Korejce za druhým, na opakující se jev, kdy bojovník zachraňuje stařenku/dítě/mnicha/dosaďte si sami, a konečně superdojemný závěr jak jinak podbarvený nějakou tou asijskou pop odrhovačkou, která kazí i ten dojem z pěkného soundtracku. Stojí za to vidět, ale nemá cenu to vyhledávat nebo dokonce vidět víckrát. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V době svého vzniku byl snímek považován za jeden z vůbec největších filmových počinů tehdejší jihokorejské kinematografie. Rozpočet uvolněný produkční společností k výrobě přesáhl veškeré tehdejší filmové projekty. A s více jak dvěma miliony prodaných lístků, stal se v roce 2001 snímek celkově osmým nejvýdělečnějším jihokorejským snímkem. Filmoví tvůrci se pokusili co nejvěrohodněji napodobit nejenom zaznamenanou historickou událost, která měla neblahý vliv na tehdejší politickou pospolitost mezi čínskou vládnoucí dynastií Ming a korejskou vládnoucí dynastií Goryeo, ale také tehdejší vojenskou výzbroj, válečné zbraně či chování jednotlivců. Ve filmu je zřetelné, že každá národnost, počínaje Korejci, konče Číňany a Mongoly, mluví vlastním dialektem s co nejvěrohodněji napodobovaným přízvukem. (Conspi)
  • Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
  • Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)

Reklama

Reklama