Reklama

Reklama

Válečník

  • Česko Musa Válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Historický film se vším všudy, a jelikož je to typicky asijské, pro Evropana ještě s čímsi navíc. To něco je z rodiny psychologie, řečeno suchými slovy "vědy". Není nad poslání sledované z hloubi duše, obzvlášť když ho zachytíte se všemi dopady, ať už jsou kladné či záporné. Vývoj hrdinů holt chce svůj čas, a právě díky této charakterové genezi je víc než dvě a půl hodiny trvající pouť korejských válečníků za přežitím a jejich generála za ctí a slávou, tak výjimečná. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchý příběh, pěkně zrežírované bojové sekvence a víc nic. Je to prázdné a povrchní, jestli vám stačí, že to vzniklo v Jižní Koreji, tak prosím, ale spíš bych doporučoval otevřít oči a uvědomit si, že něco podobného, nicméně myšlení mnohem více podněcujícího, natočil Akira Kurosawa před téměř padesáti lety a lépe (což platí i po těch letech). Jmenovalo se to Sedm samurajů. 65% Zajímavé komentáře: Marius, AGAMENON, levente , kitano ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z Korey k nám přišel velice hodnotný a zajímavý historický válečný velkofilm, který zaujme hlavně příběhem pro nás poučným a těžko dostupným, ale přesto plným klišé, které se zobrazí v plné kráse v emocemi burcujícím závěru. I tak jsem se slušně bavil a nutno dodat, že ačkoliv historie ve filmu příliš není, bitvy jsou ztvárněny opravdu velkolepě i když chvílemi docela hekticky, ale dokáží přivodit tu pravou atmosféru na bojišti. --- Jen ten kdo se o to pokusí, zahlédne šedivou mlhu, která ho zavede domů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet BND 8miliónovTržby Celosvetovo $945,922║ škoda že to prevažne len a len o súbojoch a to dosť krvavých, príbeh a jeho nejaký účel je riadne v úzadí, minutáž je dosť premrštená, kamera - vizuál fajn /50%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dokonalost! Naprostá filmová báseň! I když je to hrozná řezačka a všichni hrdinové jsou opravdu VELCÍ maséři, tak všichni působí uvěřitelně. Zahrané je to v rámci žánru nejlíp jak je možné si představit a kouká se na to sakra dobře. Některé bojové scény jsou sice trochu chaotické, ale na to jsem si zvykl a líbil se mi fakt, že se bojovalo "na zemi," takže žádné wu shu se nekoná a všichni se tam porcují meči (až na hlavního hrdinu který vládne kopím a jedinný dělá fintičky). Celý film je navíc prodchnutý decentní mystickou atmosférou, která má také podíl na výjimečnosti tohoto díla. Jeden z největších majstrštyků co jsem kdy viděl. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní film, který by ale mohl být ještě o dost lepší. Vadily mi většinou zmateně zrežírované bojové scény ( kamera je moc blízko, někdo se před ní mihne a my nevíme, kdo to vůbec byl ), sem tam nějaký dialog zatahal za uši a vyvražďovací závěr mi po nějakých pěti minutách zpomalených záběrů začal připadat poněkud laciný. Hrdina je ve všch ohledech lepší - dojemnější a vizuálně krásnější. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

1375, boj mezi čínskejma a korejskejma dynastiema. Úkolem pro generála Choi Junga zní jasně: chránit velvyslance a jeho delegaci! Nemaj kliku a tak jsou posláni za doprovodu Mingů přes poušť do vyhnanství. Na poušti je nejen horko, ale taky vojáci imperia Yuan, kteří Mingy povraždí a Korejci tak mohou (radostně) putovat za svojí záchranou. A za této složité politické situace se odehrává příběh bezejmenýho otroka, zachráný princezny, několika bojovníků a vesničanů. Taky nesmíme zapomenout na Mongoly. Čekal jsem víc. Useknutý ruce a nohy k takovým filmům patří. To nemusej inzerovat. Chybí mi tu ona ,,poetika" soubojů. Jen asijský ,,maso" za záchranu princezny mě neuspokojuje. Scény nejsou nijak extrémně krvavé, většinou je hovno vidět. Na druhou stranu se povedlo v dramatickejch scénách dobře vystupňovat napětí, a taky zajímavý rozuzlení. Scénář je zajímavej, herci výborní, kamera spolu se střihem zvláštně sympatická. Jo, troufám si napsat, že je to skvěle natočený. Trošku mi to výpravou a stylem filmařiny připomínalo ,,Gladiátora" (ale jen trošku). Přes spoustu pozitiv mi tady něco do válečnýho filmu chybělo. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Svého času to byla ego snaha Korejců udělat výpravný historický flák s mezinárodním potenciálem ala "Hrdina", ale kromě těch neustálých peckovaček a zbytnělého patosu tam prostě nic není. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je to fakt dobrej film, ale presto jsem byl mirne zklamanej. Ty tolik probirane uzasne bojove sceny a litry krve, zas tak uchvatny nebyli. Jo jsou pekne natoceny se spoustou silnejch momentu, ale zas az tak krvavy mi to neprislo a misty je strih zbytecne zbesily. Z postav jednotlivejch bojovniku me zaujali jen ctyri, general Choi, kterej byl proste cool, otrok Yeosol, kterej bych rek ze umel nejlip ze vsech bojovat a navic se celou dobu tvaril dost tajemne, lukostrelec Jinlip, kterej toho moc nenakecal, nikam se nehnal, ale jakmile se dostal k luku zacal slusnej masakr, a nakonec poskok generala, kterej mel cool mec. Co se tyce Ziyi Zhang, tak ta zrovna nak skvele nehrala, prislo mi, ze se furt tvarila pekne otravene a nasrane. Hlavni problem filmu je podle me zbytecna delka, pribeh valecniku na uteku je sice pusobivej, ale aby moh trvat dve a pul hodiny a misty nenudil by musel bejt scenar vic promakanej a hudba, ktera je misty prumerna a misty naprosto debilni a srazi tak zazitek z bitev by musela bejt o mnoho lepsi. Ale i pres vsechny vytky je to skvelej valecnej film se spoustou nezapomenutelnejch okamziku. Horsich 5*. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie, na ktoré som narazil náhodou na webe a následne (keďže tam bola Zhang) som si kúpil DVD. Jednoduchý príbeh hŕstky kórejcov o záchrane vlastných krkov prostredníctvom únosu mingskej princeznej Yuanom je natočený spôsobom, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani najväčšie veľkofilmy Hollywoodu. Neustále strety s mongolmi sú naozaj krvavé a realistické, choreograficky výborne zvládnuté a veľmi presvedčivé. Film s posolstvom o sile priateľstva a hrdinstve, ktoré musí skončiť hrdinskou smrťou. Celkovo neznámi herci tu excelujú a v každej z postáv sa jej charakter vyvíja, alebo skôr ukazuje svoju skutočnú tvár. Z generála Choi sa stáva tvrdohlavý sebec, ktorý na úkor svojej neomylnosti nechá pobiť časť jednotky, z Yeosola, tichého otroka sa stane neprekonateľná war machine a úplne najlepší je Jinlip - tichý lukostrelec, ktorý sa stane nepísaným vodcom preživších obrancov v rozpadnutej pevnosti, ktorú sa márne snažia ubrániť. Zhang Ziyi od ktorej som čakal trochu viac si tu vyskúšala kópiu svojej Yen Yu z Tigra a Draka, avšak ku koncu to tiež rozbalila. Pokiaľ by som to mal porovnávať s TaD a Hrdinom tak poradie by bolo asi 1. TaD, 2. Musa 3. Hrdina ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Hutný bojový film, jehož nadprůměrná stopáž nemá díky mnoha akčním sekvencím a přiměřenému tempu přesně balancujícímu na hraně svižnosti a detailnosti, ani možnost začít nudit. Tomu je až s podivem, neboť děj je dosti povrchní a lineární, okatě využívá klasických hrdinných klišé a na druhé straně není ani opředen výsostnou poetikou, či hlubším filozofickým posláním (proto je srovnání s Tygrem a Drakem, Hrdinou, či Klanem létajících dýk naprosto nemístné). Kritiky nemůžu ušetřit ani akční scény, které by ocenily více přehlednějších záběrů polocelku namísto chaotického stříhání v detailech. Jedině velice podařený závěr, který konečně předvádí nějaký cit pro estetiku (kontrast sněhu s ohněm) a emocionální náboj, mě tak tak přesvědčil k přiložení chabé čtvrté hvězdy. 7/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Musa má téměř vše, co by měl správný historický velkofilm mít. Vhodnou skladbu hrdinů, od tvrdého a zásadového generála, tajemného reka mistrně ovládajícího kopí, moudrého lučištníka, divokého vousáče ohánějícího se se svou sekerou, až po krásnou princeznu. Vojevůdci v čele mongolských hord nechybí charisma a bojovníky z Korya nemilosrdně pronásleduje s cílem získat mingskou princeznu stůj co stůj. Řeže jsou líté a poutavě natočené, se značným smyslem pro krvavý detail. O velké, těžké zbraně, skrz naskrz probodaná těla a usekané končetiny tu opravdu nouze není. Obrazová stránka působí krásně a epicky rozmáchle. Jen hudba trochu pokulhává, místy mi připadala k drsnému historickému filmu se nehodící. Směrem ke konci Musa trochu ztrácí na síle a nedokáže již tolik strhnout jako v první polovině. To nic nemění na faktu, že je to jeden z nejpůsobivějších historických válečných filmů, na který může kupříkladu takové Království nebeské jen obdivně zhlížet z prachu nehostinné izraelské pouště. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmu úplně miluju, nemam k tomu žádný výtky, jelikož je to prostě dokonalý. Samozřejmě bych si moh stěžovat tak jako ostatní na zmatený souboje, ale podle mě se to do filmu prostě hodilo, dávalo to tomu takovej nádech řežby, že se tam prostě bojovníci řežou hlava nehlava a na nějaký pěkný zaběry prostě neni čas, mě to tam dokonale sedělo a Jung Woo-sung v roli hlavního hrdiny s kopím je neuvěřitelně božskej a jeho nemluvný hrdinský činy, kdy pokaždý pokosí minimálně 5-10 mongolů, jsem neuvěřitelně žral, stejnětak sem žral i Ziyi Zhang, která působí přesně tak, jak má a to zvenku arogantně a tvrdě, ale v hloubi vlastně mile,křehce, zranizelně a vystrašeně a krom toho jí to tady moc sluší. Těch 130 minut uteklo jakoby nic a já bych si to pustil klidně znova. [-] Už sem to viděl 3x a prostě tenhle film mě nepřestává dostávat, obzvlášť posledních 30 minut je něco nezapomenutelnýho, úžasný.[-] Tak Director's cut delší ještě o půl hodinky celý tohle veledílo kompletuje a dovysvětluje, některý scény opravdu znatelně chybí v příběhu, aby bylo vše jasný, ale je fakt, že některý jsou tam zase navíc, takže bych asi doporučil tu sestříhanou verzi na první pokus, aby se člověk neunudil, když ho to nechytne, pokud se ale zalíbí, tak jasně ještě rozšířenej DC ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kórejská produkcia sa po dlhom čase uviedla s historicko-vojnovým veľkofilmom vo veľmi pozitívnom svetle a najmä úrovňou spracovania zaskočila aj mňa. Z histórie ázijských dynastií toho veľa neviem, takže sa mi často plietli, našťastie historické fakty neboli hlavným zdrojom príbehu. Príbeh je už klasikou v tomto žánri, navyše príbeh o odvahe a iných ľudských cnostiach si aj popri neskutočnom náreze akčných scén zachováva svoju hĺbku a myšlienku. Občas trošku povrchné a monotónne, sentimentálne scény (nebolo ich veľa) nie vždy prispeli k atraktivite. Každopádne ale vojenské sekvencie mazali všetky negatívne dojmy a záver bol skvelý. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý historický film z juhokórejsko-čínskej koprodukcie. Má výborný príbeh o skupinke kórejských vyslancov a bojovníkov, ktorí sú počas návštevy v Číne nespravodlivo obvinení a tak skončia vo vyhnanstve uprostred púšte. Tí, čo prežijú túžia len po návrate domov, k čomu im môže pomôcť aj záchrana čínskej princeznej, ale čaká ich dlhá cesta a v pätách majú množstvo mongolských vojakov na čele so schopným veliteľom, ktorému ju uniesli. Spracovanie sa mi páči, nadpriemerná dĺžka tu nie je žiadnym záporom, film je dostatočne zaujímavý po celý čas. Síce po vydarenej úvodnej tretine na púšti bez jedla a vody sa to v strednej fáze čiatočne zhorší, príde niekoľko slabších scén a celá táto časť nie je až tak zaujímavá, ale našťastie to zase vynahradzuje veľmi dobrá druhá polovica o chránení hradu pred mnohonásobnou presilou. Akcie je tu dosť a je aj celkom slušná. Ale plní tu len doplnkovú funkciu k deju, nie sú to žiadne samoúčelné akcie, ktorú sú prehladkou efektov, bojových umení alebo niečo podobné, ale sú to normálne prirodzene pôsobiace akcie plnohodnotne začlenené do príbehu. Takže samy o sebe nie sú výrazne pôsobivé, nie sú ani moc prepracované a nápadité, ale pozerá sa na ne dobre, sú slušne krvavé a občas nechýba ani nejaká tá useknutá časť tela, jedine by som vytkol, že kamera je miestami až moc blízko bojovníkom a tak vtedy nie sú až tak dobre prehľadné. Herecké obsadenie je výborné, Jung Woo-sung ako málovravný bojovník skvelo ovládajúci kopiju, charizmatický An Seong-gi, ktorému to ide dobre s lukom, ako vždy príjemná Ziyi Zhang, Rongguang Yu ako hlavný záporák, ale ani zvyšok nie je zlý. Réžia a technická stránka by sa určite dali aj vylepšiť, ale aj takto som pomerne spokojný. Bojovník je jeden z tých lepších historických filmov, čo som videl, má všetko, čo by mal plnohodnotný predstaviteľ žánru mať a väčšinou na nadpriemernej žánrovej úrovni. Som dosť spokojný. Objektívna kvalita filmu- 79%, film sa páči mne na 77%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, u kterého se půl hodiny modlíte za nějaký ten epičtější záběr, namísto neustálých zpomalených (a trochu nepřehledných) detailů, pro mě není to pravé ořechové. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Neobvykly film. Nieje to ani tak o deji, dokonca sa neda ani urcit hlavna posava. Dalo by sa povedat ze hlavnou postavou je duch bojovnika, ktory je spolocny pre celu druzinu vojakov, ktora nas filmom sprevadza. Hrdinstvo, oddanost, udatnost a odvaha - to je bojovnik. A o tom aj tento skvely film je. (treba spomenut velmi realisticke prevedenie, skvele kostymy, vizualnu stranku a herecke vykony) 9/10 ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kvalitne natocena vojnova drama s vynikajucou hudbou. Tiez som mal pocit pri brutalnych bojoch, ze boli dost chaoticko natocene, niekedy som nevedel, kto prave koho zabil, ale 4 hviezdicky ma zasluzene.........04.04.2008 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Válečník nepotěší každého. Ti, co milují precizně odrežírované bojové scény s pořádnou dávkou realistické brutality, si na své přijdou. Jenže ti, kteří k vyprávění potřebují i nosné postavy a děj hustší než nedělní polévku, budou zklamaní. Scénář je totiž natolik ambiciózní, že chce pojmout větší množství osob, než je možné dramaturgicky zvládnout. A jakmile začnou osudy jednotlivých členů družiny kdesi ve středověké Číně léta páně 1375 splývat, divákova pozornost se raději přesune k bojovým sekvencím, které ale třeba mě svou prázdnotou začaly záhy nudit!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Působivý japonský téměř-opus, na který je radost pohledět. Rozmáchlé a pomalé záběry, skvělá dávka akce, dojemná romantika, neustávající tempo a hlavně drama. Moc pěkný film. ()

Reklama

Reklama