Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Už se asi budu opakovat, ale já nad tím neustále žasnu, jak dokáže většina asijských režisérů, Yimou Zhang mezi nimi, pracovat s obrazem. 5-ti minutová scéna bez jediného střihu a bez jediného dialogu ani na chviličku nenudí; Zhang vypráví pouze obrazem a vypráví geniálně - právě jednoduchost příběhu mu slouží nejlépe. Když se to tak veme, asijští tvůrci jsou mistry ve vyprávění jednoduchých lovestory, ale stejně tak i v komplikovaných dramatech (Kim Ki-duk, Chan-wook Park atd.). Já je prostě žeru :-) Navíc tu je možno vidět moji oblíbenou herečku, tenkrát neznámou Ziyi Zhang, ještě když nestratila svoji přirozenou čistou dívčí krásu. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang ma snáď nikdy nesklame. Príbeh síce nie je ani zďaleka tak prepracovaný ako v prípade Hrdinu, no pri Ceste domov heslo: "v jednoduchosti je krása" platí dvojnásobne. Objektívne by to boli 4* ale tú piatu dávam za najkrajšiu ústrednú melódiu akú som mal tú česť počuť (veľmi tvrdo zapracujem na soundtracku). Hudobná stránka neuveriteľne podtrháva celkový dojem z tohoto "malého" filmu s veľkým srdcom. Zhang nádherne pracuje s farbami a kompozíciou záberov vďaka čomu vykresáva v človeku obrovské emócie. Bravo majstre ja mať váš talent zomriem v harmónii a s úsmevom na perách. Narážka na Titanic ma neskutočne potešila vidno že máme so Zhangom podobný vkus :-)) EDIT: po druhom zhliadnutí je to už čistých 5* a po Hrdinovi môj najobľúbenejší film tohoto talentovaného filmového maliara. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang už vo svojich raných filmoch pracuje najmä s kompozíciou obrazu a príbeh, hoci je úprimný a citovo otvorený, nemá také konečné vyznenie ako práve formálna stránka. Jednoduché, chvíľami rozvláčne filmové dielko dotvorené úchvatnou hudobnou zložkou a hereckým výkonom Ziyi Zhang, pretože detailné zábery na jej detskú nevinnú krásu patria k tým najpôsobivejším. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Čínska kinematografia mi vždy pripadala buď nepochopiteľná, alebo príliš gýčová a snažiaca sa prispôsobiť hollywoodskemu vkusu. Režisér Zhang patril pre mňa až dodnes do tej druhej skupiny. Bol to pre mňa výrobca filmov s nádherným vizuálom, ale s násilným pseudočínskym a pseudomorálnym obsahom. Tento film je čosi úplne iné. Je naozaj nádherný, vnútorne silný a tak kryštálovo jednoduchý, že je univerzálne, všeľudsky zrozumiteľný, hoci je nastavený presne podľa vkusu západného diváka. Niekto by mohol povedať, že je to srdcervúci gýč a mal by kus pravdy, ale mne to v tomto filme nevadilo. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shi Bao .. Festival Čínského Filmu 2006 mi dovolil zhlédnou tento zajímavý a moc pěkný film. Doslova poetický snímek o jedné velké lásce a venkovské tradici. Nádherná barevná kompozice obrazu, přesná režie Yimou Zhanga a grandiózní hudební doprovod zůstane dlouho v paměti. Stejně tak nezapomenutelně rozkošná, roztomilá, ještě mladičká Ziyi Zhang, která hraje výborně. Jednoduché, dojemné, krásné. 85%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)
  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama