Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh tohoto snímku je až neskutečně prostý. A v tom to je. Člověk už zapomněl jaké to je na chvilku se zastavit a radovat se z mála. Ze sponky, spravené jídelní misky či z návratu milovaného člověka. Tu dechberoucí prostotu a jednoduchost podbarvuje neskutečná kamera s hrou světel, barev a stínů podzimního slunka. A nelze zapomenout ani na podmanivou ústřední melodii... Padla zde námitka, že je divák tak dalece okouzlen, že si neuvědomuje v jakém období se děj odehrává. Kulturní revoluci, Maa, brutality o jakých se nám u nás mohlo jen zdát... Ano, to je jistě pravda. Ale toto je pohled prostých lidí z úpatí hor daleko od města, kteří se svými rodinami stovky let žijí většinou stále stejně se svým dobytkem (ano přibyl jim traktor..) a kteří ještě stále dodržují dávné tradice staré Číny. Proč si tento pohled kazit? Hlavní hrdinka byla okouzlující a nápad současnost točit černobíle a vzpomínky barevně byl perfektní. Doporučuji vidět! * * * * ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že Zhang Ziyi nebude nejpůvabnější během baletní kreace s mečem, ale nabalená v červené bundě a tlustých teplákách a dychtivě vyhlížející svého milého. Zapomeňte na všechny ty Tygry a draky, Klany a Hrdiny, už v Cestě domů byla čínská kráska nejpřesvědčivějším ztělesněním nevinnosti a křehkosti. Není mnoho dojemnějších okamžiků, než při působivé ukázce lidské vzájemnosti během nesení rakve ke studni a když je skrz zdi vesnické školy znovu slyšet roztomilá věta: "Veď si poctivě deník". Sic jednoduchý, ale nádherně sentimentální a obrazově vytříbený příběh... Asi to nejlepší, co jsem doposud z čínské tvorby viděl. Už se moc těším na další starší Yimouovy kousky. ()

Reklama

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bude to již hodně dlouhá doba co jsem tento snímek viděl prvně. Tehdy ovšem asijská tvorba pro mne byla jen občasným zpestřením mezi tuctovou americkou a evropskou produkcí a právě proto si jej nyní jakožto 95% asiofil pouštím znovu. Stručně - nádherná hudba, poetika, romantika, překrásná hlavní hrdinka a pak už ta ČB "omáčka" okolo jež je vlastně jediným důvodem, proč nemohu dát plné hodnocení, protože samotný zamilovaný příběh je skvostný a prakticky bezchybný. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

2 v 1. Na začátku a na konci film rámuje černobílé drama ze současné čínské vesnice. Syrový příběh o úctě k tradicím a úpadku venkova, ze kterého se mladí stěhují do měst. Mezi tím je ovšem vložen prostý a idylický příběh z konce 50. let tamtéž. Jednoduchá romance negramotné dívky a pouze o pár let staršího vesnického učitele hýří barvami a opájí se krásou Ziyi Zhang v její první hlavní roli. Romance u mne vyhrála na celé čáře. Trvalou konstantou celého filmu zůstává úžasná práce kameramana. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Mladý muž se vrací z města do své rodné vesnice v horách, protože jeho otec zemřel. Většinu filmu tvoří flashback, ve kterém vypravuje, jak se jeho matka (btw debutující Zhang Ziyi) ještě jako mladá vesnická dívenka zamilovala do jeho budoucího otce, tehdy mladého vesnického učitele. Příběh je to velice prostý, křehký, ale o to působivější a velmi poetický. Opravdu jsem byl příjemně překvapen:-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)
  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama