Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Těšíte se po přečtení titulu na shledání s Robinem Williamsem a Billym Crystalem v nablblém remaku francouzské komedie Otec a otec (1983)? V tom případě nečtěte dál a běžte do kina! Všechny ostatní uklidníme, že naše dolování žumpy světové kinematografie ještě zdaleka nedosáhlo na dno, abychom se museli uchylovat k méně výhřevným náhražkám. Za názvem Den otců se schovává zřejmě nejšťavnatější snímek tohoto roku; příznačně distribuovaný firmou Troma Entertainment, z jejíž stáje vyběhly takové humorné deformity jako Toxický mstitel (1984) či Terror Firmer (1999). Čestné otcovství připadá kanadskému tvůrčímu spolku Astron-6, který tvoří pětice filmových fandů i profesionálů se zálibou v pokleslých filmech, campu a popové estetice osmdesátých let. Podobně jako nostalgická brakovka Somrák s brokárnou (2011) i tato líbezná óda na mechanické splatter efekty vznikla na motivy traileru na tehdy ještě neexistující film. Mezi oběma tituly bychom našli ještě řadu dalších podobností, ale pro pravověrné otrlce bude nejzásadnější informací, že vedle Dne otců vypadá comeback Rutgera Hauera jako mainstreamový čajíček. Ze začátku se vše tváří jako další záměrně nadsazený retro-grindhouse, kde hodně cáká krev, ženy jsou zásadně nahoře bez a vzduchem létají secesně formulované hlášky, vnitřnosti a kulky (ve všech významech). Ale pak se rozjede divoká horská dráha, kde padají veškerá myslitelná tabu, nevkus se snoubí s burleskou a prolamují se klišé žánrových snímků i normy tradiční kinematografie. Příběh o nelítostném mstiteli, jenž za pomoci kněze, traumatizovaného mladíka a striptérky s motorovou pilou vyráží zlikvidovat krátkozrakého kanibala, který znásilňuje a vraždí otce, se rozbíhá do absurdních směrů, takže obsáhne i animované sekvence či výpravy do Nebe a Pekla. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (52)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečná píčovina. Tento film je urážkou a hanbou žánru troma. Je plný naprosto zbytečných keců a nechutnosti téměř nedostanou prostor. A nezachrání to ani fakt, že Mrdák vypadá stejně jako verbal. Ovšem s tím rozdílem, že mrdák byl ortodoxní buzerant a verbal je údajně moc nemusí. Já se tedy musel stopáží převážně pronudit, což se mi u tohoto žánru stalo úplně poprvé. Přišlo mi to spíše jako pokus o parodii na tromu. Troma je ovšem sám o sobě žánr neparodovatelný. Tolik jsem od filmu očekával. Nepopsatelné zklamání. Z trucu dávám odpad! ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nie je tu veľmi čo komentovať, pretože stačí si pozrieť trailer a všetko je jasné. Proste typická Troma, plná krvi, úchylností a ďalších zverstiev, pre fanúšikov týchto filmov povinnosť. Je to vtipné, je to morbídne. Ja som sa bavil od začiatku do konca, a to ani nie som na takéto filmy nejako extra zameraný. Spolu s Night of the Chicken Dead - THE BEST! ()

Reklama

topr harley 

všechny recenze uživatele

Jedinečný film, kterému nelze nic vytknout a proto musím dát plný počet. Srdce každého pravého filmového fanouška zaplesá radostí hned v úvodních minutách filmu. Ve snímku můžeme najít téměř cokoli, přesahuje do několika žánrů a vymyká se běžným lidským hodnotám. Objevuje se zde příběh pomsty, lásky, víry a mnoho dalšího. Den otců se klade za úkol zaujmout i náročnějšího diváka, když nám citlivě předkládá rodinné a morální hodnoty a učí nás být lepším člověkem. Proto Den otců doporučuji hlavně rodinám s dětmi a projekci v širším rodinném kruhu. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tromu mám rád, ale tohle bylo divný. Jako seriózní film se to brát nedá a na Tromu mi to přišlo, že se Father's Day drží hodně při zemi. Film má zbytečně přepálenou stopáž a ještě k tomu mi to nepřišlo ani extra vtipný. Líbil se mi Old School(ovej) look a i gore se místy celkem povedlo. Ale jako celek mě to neoslovilo. Většinu stopáže jsem spíš trpěl než bych se bavil. ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Troma se v tomhle filmu projevuje místama docela dost, i tak na to jde Astron-6 svým stylem a všechny ty šílenosti balí do kvalitní satirický filmařiny která je né nepodobná tý typicky osmdesátkový. Ačkoliv se film plnej krve, javorovýho sirupu a znásilněnejch tátů může zdát šílenej, celej scénář je napsanej tak dobře, že film cestou do cíle vezme několik odboček a vše se na sebe nabaluje jako sněhová koule. Triviální zápletka v průběhu filmu nabyde doslova epickejch rozměrů. Je naprosto nemožný předvídat co se stane za další minutu a to jak hlavní hrdinové nakonec všechno vyřeší je vážně něco :)) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Verze filmu vydaná na Blu-ray je přibližně o dvě minuty kratší než verze původně promítaná na filmových festivalech, včetně Festivalu otrlého diváka. Z důvodu dosažení plynulejšího tempa filmu byla vystřižena řada, zpravidla pouze několikavteřinových záběrů či kratičkých sekvencí. (JFL)

Reklama

Reklama